Review: Netgear Nighthawk X6S EX8000 (Tri-Band range Extender)

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Netgear bracht al eerder range extenders op de markt onder het Nighthawk merk, maar nog nooit waren ze zo spannend als de Netgear Nighthawk X6S. Een range extender met Tri-Band ondersteuning.

Tri-band WiFi

De eerste Nighthawks werden beroemd om hun snelheid. Niet lang daarna bracht Netgear ook Tri-Band ondersteuning naar de series. Daarmee werden langzamere en snellere 5GHz apparaten van elkaar gescheiden om zo onderlinge vertragingen te voorkomen. Immers werkt een 5GHz netwerk zo snel als het langzaamst reagerende apparaat op dat netwerk. Slim!

Unboxing

De doos van de Netgear Nighthawk X6S is weer lekker volledig. Een overdaad aan documentatie. Zelfs nog op CD. Daarnaast vinden we twee adapters. Een adapter voor het VK en één voor de rest van Europa. Één gooi je dus weg en dat vinden we wel wat zonde… en slecht voor het milieu. Dan liever een verloopstekker om weg te gooien.

Design

Qua design heeft de Netgear Nighthawk X6S wel wat weg van de Netgear Orbi netwerkproducten. Orbi is het mesh netwerk systeem van Netgear. Het voordeel is dat alle antennes in de behuizing zitten en daarmee al goed gericht zijn voor optimale performance. Daarnaast is de kast gemakkelijker af te stoffen ;-). De LED’s bovenin zijn zeer duidelijk. Ja, dit is de best ontworpen range extender uit de Nighthawk series tot nu toe… als je het mij vraagt.

Specs

De Netgear Nighthawk X6S zet dus drie netwerken op. Een 2.4GHz netwerk voor de langzaamste WiFi apparaten. Een 5GHz netwerk voor dual-band compatible apparaten die langzaam zijn en een derde 5.0GHz netwerk voor de snelste WiFi apparaten in huis.

Over het 2.4GHz netwerk kan de router met maximaal 400Mp per seconde data verzenden. Het is dus handig om met name smart home producten op dit netwerk te plaatsen.

De rest van de apparaten gaan op het 5.0GHz netwerk. Door beide netwerken dezelfde naam te geven, zal de Netgear Nighthawk X6S de apparaten zelf indelen. Het langzame netwerk heeft een maximale snelheid van 866.7Mb per seconde. Het snelle netwerk heeft een snelheid van 1.733Mb per seconde. Kon Netgear beiden netwerken dezelfde hoge snelheid geven? Ja, maar dat zou zinloos zijn omdat één van de netwerken dus toch alle langzame apparaten krijgt.

Je kunt bij deze extender zelf kanalen kiezen, maar tijdens de installatie neemt Netgear al bij voorkeur de keuze uit handen. Laat het ding gedurende de dag maar lekker van frequenties wisselen. Dat zorgt er voor dat je altijd de beste frequentie ter beschikking hebt. Top! Ook kun je de snelheden afknijpen maar… waarom zou je?

Tenslotte krijg je vier gigabit LAN aansluitingen. In Access Point modus gebruik je daar één van om hem op jouw router aan te sluiten.

Installatie als range extender

Ga je de Netgear Nighthawk X6S als range extender installeren, is de installatie vrij vlot geklaard. Een kwestie van op de WPS knop van de Netgear Nighthawk X6S drukken en daarna op die van jouw router. Op dat moment ben je eigenlijk al vol in bedrijf… tenzij je gekleurde LED’s ziet bij de WiFi verbinding op de extender. Dan moet je deze op een andere plaats neerzetten voor een betere verbinding. De extender zal een 5.0GHz band reserveren voor de verbinding met jouw router.

Installatie als Access Point

Wanneer je de Netgear Nighthawk X6S als access point gebruikt, maak je gebruik van de maximale bandbreedte van de machine. Installatie vraagt nu wel wat meer aandacht. Nu is het handig via WiFi met de router te verbinden en dan de installatie volgens het boekje te doorlopen. Ook niet echt ingewikkeld, maar je bent zeker 5 minuten bezig… dus zo’n 6 in totaal ;-).

Bereik

Ik heb de Netgear Nighthawk X6S getest met mijn oude Netgear Nighthawk X6 R8000 router. Die router is ook Tri-Band en de verbinding tussen de twee is echt waanzinnig stabiel. Ook qua bereik heb ik weinig te klagen. Hier zie je echt het voordeel van een merk en productserie die voor elkaar gemaakt is.

Ga ik voor de access point functie, merk ik dat ik nog net wat meer snelheid en stabiliteit uit de Netgear Nighthawk X6S trek. Eigenlijk merk je dit vooral in het gamen omdat de ping een flink stuk lager is dan wanneer je hem als extender inzet.

Extra’s

De Netgear Nighthawk routers zitten vol extra’s. Bij apparaten als de Netgear Nighthawk X6S is dit doorgaans wat lastiger. Toch heeft Netgear haar best gedaan.

Zo bevat de Netgear Nighthawk X6S een USB aansluiting. Deze kun je gebruiken om bestanden en printers op het netwerk te delen. Het is een powered aansluiting, dus in mijn geval gebruik ik hem om mijn Chromecast die in de TV zit van stroom te voorzien.

Zou je een harddrive of stick op de USB poort aansluiten, kun je een eigen mediaserver inrichten met ondersteuning voor DLNA. Er is ook ondersteuning voor TiVo, maar daar heb je in Nederland niet veel aan.

Tenslotte is het mogelijk de LED’s uit te zetten. Bij mij staat de Netgear Nighthawk X6S in de slaapkamer, dus dan is dit een wel heel wenselijke functie.

Conclusie: Netgear Nighthawk X6S

Het ontwerp maakt de Netgear Nighthawk X6S een allemansvriendje. Het deelt wel de zwarte kleur, maar heeft meer een massieve dan een agressieve uitstraling. Enorm fijn ook dat de LED’s uit kunnen. Maar het fijnst is hoe slim deze range extender met de beschikbare WiFi kanalen omgaat. Zeker als accesspoint is de ping enorm laag wat gamers zeker zal aanspreken terwijl de rest van het gezin lekker kan blijven Netflixen.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm snel te installeren
  • Erg goed vormgegeven
  • Erg snel
  • Handig gebruik USB poort

THE BAD

  • Bij ieder exemplaar mag een complete adapter worden weggegooid. Zonde...
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram