Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de JBL Inspire 700/500 met 2.5 sterren.

The Good
 • Meegeleverde case met oplaadmogelijkheid
 • Prima geluidskwaliteit
The Bad
 • Slechte pasvorm
 • Twijfelachtige ontwerpkeuzes waardoor de set ongeschikt is voor het specifieke gebruiksdoel
 • Matige prijs-kwaliteitsverhouding

JBL Inspire 700/500 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Amazon.de

De JBL Inspire 700 is een bluetooth sportheadset met een wat andere insteek dan die we in de meeste gevallen zien. JBL past een eigen type eartips met ‘TwistLock’-technologie toe wat ervoor zou moeten zorgen dat de headset ten allen tijde goed blijft zitten. Verder wordt een case meegeleverd met een geïntegreerde accu waarmee de headset opgeladen kan worden. De Inspire 700 is feitelijk dezelfde headset als de Inspire 500. Het enige verschil is dat de 700 mèt de chargingcase geleverd wordt en de 500 zònder. We reviewen bij deze dus ook de Inspire 500.

 

Unboxing

De meegeleverde accessoires:

 • Twee maten eartips
 • Nylon draagtasje
 • Micro-USB oplaadkabel
 • Chargingcase

Specificaties

 Opgegeven door JBL:

Headset:

 • Driver: 15,4 mm
 • Frequentierespons: 20 Hz – 20 Hz
 • Impedantie: 32 Ohm
 • Bluetoothversie: 4.1
 • Batterijduur: tot 8 uur
 • Gewicht: 20 gram

Chargingcase:

 • Accucapaciteit: 200 mAh
 • Extra batterijduur: tot 16 uur
 • Gewicht 80 gram

Ontwerp

De headset is vervaardigd van pianolakzwart plastic en komt eigenlijk zeer typisch over. Zonder de siliconen eartips hebben we feitelijk een ouderwetse niet-inear earbud.

 

De eartips voelen zeer zacht aan, zijn erg flexibel en stroef qua afwerking. Een vervelende bijkomstigheid is dat ze erg snel onder het stof komen te zitten, hoewel dit eigen is aan iets dat op basis van stroefheid in je oor moet blijven zitten.

De earbuds zijn het beste passend te krijgen door ze volgens een bepaalde instructie in te doen. Het idee is dat je de ‘hals’ van de earbuds iets naar achteren houdt, de earbuds vervolgens in je oor plaatst en vervolgens de earbuds naar voren in de juiste plek draait. Vandaar het ‘TwistLock’-label.

De afstandsbediening is anders dan de earbuds mat uitgevoerd en heeft de bekende drie knoppen. Daarnaast vinden we de micro-usb-aansluiting voor de laadkabel. De volume-omhoog-knop is iets dieper geplaatst dan de overige knoppen. Ondanks dat de feedback van alle knoppen gewoon prima te noemen is had ik persoonlijk liever de volume-omhoog-knop op hetzelfde niveau gezien als de andere twee knoppen. Wanneer je tijdens het sporten een knop indrukt, blijft dat toch een betere ervaring bieden.

De headset heeft ook een extra element die je bij andere headsets niet terugvindt. Het is niet helemaal duidelijk waarom JBL hiervoor gekozen heeft, maar we vermoeden dat hier het bluetooth-element in zit (die bij de meeste andere headsets in de afstandsbediening zit), aangezien ook de led hierin verwerkt is. Het element zit precies in het midden en hangt tijdens gebruik dus precies aan de achterkant.

De chargingcase is vervaardigd van soft afgewerkt plastic en rubber. De bovenzijde is flexibel en de onderzijde hard. Het geheel voelt prima in de hand en lijkt stevig genoeg om een flinke valpartij zonder enig probleem te doorstaan. De indicator voor de acculading van de chargingcase kan zowel in de dichte als open toestand bekeken worden. Het oranje laadkabeltje is flexibel en lang genoeg om zonder problemen de headset mee op te laden. Ook water wordt prima buiten de deur gehouden. Ondanks dat de Inspire 700/500 waterresistent is, zal dit waarschijnlijk niet gelden voor de oplaadkabel in de case. Interessant trouwens dat JBL voor dit kabeltje wèl koos voor een oranje kleur en niet voor de meegeleverde micro-usb-kabel, aangezien ze dit bij hun bluetooth speakers namelijk wèl steeds doen. Maar dit terzijde.

Aan de achterzijde vinden we de micro-usbaansluiting voor het opladen waarvan de afsluitoplossing degelijk genoemd kan worden. Verder zien we een bevestigingspunt.

Gebruik

Het pairen van de Inspire 700 ging zonder problemen. Interessant is het genoemde gegeven dat de headset herkend werd als de Inspire 500 in plaats van de 700. Nader onderzoek op de website van JBL leerde ons dat de Inspire 500 en 700 feitelijk dezelfde headsets zijn, met als verschil dat met de 700 de chargingcase (die ook los te kopen is) meegeleverd wordt. Dat een apparaat de headset zal herkennen als de 500, wordt ook specifiek vermeld op de site. Interessante vraag is waarom JBL ervoor gekozen heeft de headset met verschillende namen uit te brengen alsof het twee verschillende modellen betreft. Dit in plaats van gewoon de 500 in twee verschillende pakketten te verkopen.

De verbinding zelf is stabiel, zonder enig probleem. De Inspire 500/700 kan met twee apparaten tegelijkertijd gepaird worden waarbij er wel geswitcht moet worden door de middelste knop en de vollume-omhoogknop drie seconden lang in te houden. Ook dit werkt zonder problemen. Hetzelfde geldt voor de basisfunctionaliteit omtrent het afspelen van muziek en managen van gesprekken. Anders dan bij veel andere headsets lijkt het echter niet mogelijk te zijn de voice assistent in te schakelen.

De gesproken indicaties die de gebruiker krijgt wanneer er iets aan de hand is (“connected”, “battery medium”, “looking for device”, etc), valt weinig over te klagen en zijn een plus ten opzichte van andere headsets die dit soort indicaties met piepjes afdoen.

De pasvorm van de Inspire 500/700 is helaas geen positief verhaal. JBL stelt dat deze earbuds ten allen tijde prettig zouden moeten zitten en nooit zouden moeten uitvallen. Beiden claims worden naar mijn mening niet waargemaakt. Vanaf het begin zitten de earbuds niet prettig. Beiden maten eartips zijn geprobeerd en voor het geval dat ik de eartips misschien aan de verkeerde zijde gebruikt had, heb ik ook deze verwisseld, wat geen verbetering bracht en eigenlijk ook geen noemenswaardige slechtere pasvorm.

Tijdens het sporten vallen de earbuds uit en het ontwerp lijkt hier in meerdere opzichten niet ideaal te zijn. Ten eerste werkt het extra element dat achterop hangt als een belemmering. Het gewicht van dit element zorgt ervoor dat de kabel van de headset naar achteren getrokken wordt. Dit betekent dat deze, met name tijdens het sporten, tegen de plakkerige bezweette huid gedrukt wordt en bij een snellere beweging met het hoofd blijft plakken en de earbuds uit je oren trekt. Echter, als ik met de clip de kabel vast zet en geen snelle bewegingen maak met mijn hoofd, bijvoorbeeld tijdens het lopen, vallen de earbuds na verloop van tijd alsnog uit.

Het verwisselen van de eartips is een nogal vervelende klus. Het gebruikte materiaal voor de eartips is flexibel, maar niet genoeg om het zonder moeite over de earbuds heen te schuiven. Als je ze er dan toch op gekregen hebt, moet je ze nog verschuiven om ze op de goede plek te krijgen. Geen probleem als het maar iets van een halve centimeter is, maar anders kun je ze beter verwijderen en weer opnieuw aanbrengen. In principe hoef je ze maar één maal op de goede plek te krijgen, dus zo’n nadeel is het op zich niet. Echter voor het testproces was het een punt van irritatie.

De TwistLock-eartips sluiten het omgevingsgeluid niet uit. Het is me niet duidelijk of dit ook de bedoeling was achter het ontwerp omdat de pasvorm zo slecht is.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit valt weinig op aan te merken. Het geluid is over het hele bereik neutraal gehouden, met toch een vol karakter. Alle details komen prima door en liefhebbers van ieder muziekgenre muziek zullen tevreden zijn met wat de Inspire 500/700 uitgeeft, behalve de liefhebbers van een zware bas. Op luidere volumeniveaus blijft het geluid in orde.

Tegenvallend aan de audio output is het maximale volume. Op het hoogste niveau is het misschien nèt oncomfortabel in een stille omgeving. Er zijn dus luidruchtige omstandigheden te bedenken waar het gewoon tekort komt. Wellicht dat het een en ander te maken heeft met de slechte pasvorm van de eartips en wanneer deze wèl goed was, het volume ook beter tot zijn recht zou komen.

Het voeren van gesprekken gaat zonder problemen. De microfoon presteert naar behoren.

Conclusie: JBL Inspire 700

Al met al kan de Inspire 500/700 geen aanrader genoemd worden. De slechte pasvorm van de eartips is simpelweg een dealbreaker. Misschien dat er iemand is die net de oren heeft waar de TwistLock-eartips perfect in passen, maar vier verschillende mensen in mijn directe omgeving hadden dezelfde ervaring als mij en ook online zijn de ideeën redelijk eenduidig over het idee dat deze eartips gewoon niet werken. Krijg je de TwistLock-eartips wel lekker in je oren, dan speelt alsnog het nadeel van het bluetooth-element dat het draad tegen de huid aan trekt, waarmee het voor normaal gebruik een ok headset kan zijn, maar niet voor het sporten, waar de set toch voor ontworpen is.

De chargercase is een positieve toevoeging, maar als het basisproduct, oftewel de headset al geen aanrader is, kan het nooit een reden zijn om alsnog voor de Inspire 700 te gaan.

Wellicht dat JBL in de toekomst een soortgelijke accessoire met een headset kan leveren die wel aan te raden valt.

JBL Inspire 700/500 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Amazon.de

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.