Review: Huawei P20 Lite

Eerder deze week vertelden we je alles over de Huawei P20 Pro, het nieuwe zwaargewicht onder de Androids van het Chinese merk. Vandaag hebben we de Huawei P20 Lite voor je, het toestel aan de onderkant van de nieuwe serie.

Design

Qua ontwerp zien we dat de achterkant van de Huawei P20 lite, net als van haar grotere broertjes, mooi van glas is. Geen gebogen glas dit keer, maar dat wordt opgelost door het metalen frame waar het glas in ligt.

De filosofie van Huawei is om haar smartphones aan de achterkant meer op camera’s te laten lijken. In de P series is al jaren de samenwerking met Leica, en dus de prestatie van de camera, enorm belangrijk. Dit zien we in het ontwerp helemaal terug, al bevat deze smartphone als enige geen Leica camera. Daar betaal je dus ook minder voor.

Display

Aan de voorkant zien we een display zoals we dit al een beetje gewend zijn van de P20 series. Een kleine inkeping aan de bovenkant. Een trend die werd gezet door Apple met haar iPhone X. met de Huawei P 20 Lite zien we wel een flink kleinere inkeping zodat er meer ruimte is voor status notificaties. Slim natuurlijk.

In de Huawei P20 Lite ligt een IPS LCD display van 5,84 inch. Doordat het display mooi doorloopt naar boven en naar de randen, beslaat het ruim 80% van de voorzijde van de Android smartphone. Net als bij de andere modellen in de serie beperkt Huawei zich tot een FullHD+ resolutie. Voor deze prijsklasse is dat niets iets om over te klagen. Met 432 pixels per inch is hij gewoon mooi scherp voor het oog.

Chipset

Onder de motorkap van het toestel ligt een HiSilicon Kirin 659 chipset. Deze heeft een octa-core processor waarvan vier CPU’s op 2.36GHz draaien en vier op 1.7GHz. In combinatie met de 4GB werkgeheugen zien we dus een Android smartphone in het middensegment die toch echt wel behoorlijk snel is.

Draadloos krijg je netjes ondersteuning voor dual-band WiFi en Bluetooth 4.2 met NFC. Onder bluetooth kun je ook gebruik maken van Qualcomm aptX. Voor locatiebepaling kan de chipset overweg met A-GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CN). Ook een FM ontvanger is aanwezig in het toestel. Het toestel heeft een USB-C aansluiting, maar data verplaatsen gaat nog wel op USB 2.0 snelheid.

 

Afhankelijk van de uitvoering die je koopt, krijg je 32GB of 64GB aan opslagruimte op het toestel. Voor de Chinese markt heeft Huawei nog een 128GB variant ontwikkeld. Wil je echt meer ruimte, dan is dit het enige toestel in de serie waarin je een micro-SD kaart kunt plaatsen. Onze SanDisk Ultra 400GB kaart werd moeiteloos herkend.

Android

Huawei installeert standaard Android 8.0.0 op het toestel. Daarnaast installeert het EMUI 8. EMUI staat voor Emotion UI, de grafische schil die het merk heeft ontwikkeld. Daarin kun je onder anderen zelf kiezen of je een app drawer laat zien of dat je (zoals bij de iPhone) echt alle apps op jouw homescreen knalt.

Binnen EMUI 8.0 is goed rekening gehouden met de inkeping bovenin. Zo is het mogelijk om aan te geven dat je deze wilt verwerken. Dan is de statusbalk altijd zwart en heb je een recht afgesneden display bovenin het toestel. Dit oogt echt heel strak.

Bij Huawei zit handel in het bloed. Één van de manieren om een toestel goedkoper te maken is door het verdienmodel te verleggen. Zo vinden we op het toestel standaard Netflix, Booking.com, eBay, Facebook en Quick. Die laatste is niet zo heel vervelend omdat je er ook de video’s op het toestel mee kunt bewerken. De rest is een beetje afhankelijk van of je ze gebruikt.

Geluid

Qua geluid heb je echt weinig te klagen met deze smartphone. Alleen al omdat het de enige in de range is met een hoofdtelefoon ingang. Dus geen geklooi met verloopstekkers. Ga je toch draadloos, kun je onder anderen gebruik maken van aptX. De chipset is in staat om high-res audio af te spelen.

Camera’s

Aan de voorkant van de Huawei P20 Lite vinden we een16 megapixel selfiecamera. Daarmee laat Huawei duidelijk zien hoe belangrijk selfies nog zijn in de verkoop van smartphones. Met f/2.0 is de camera niet heel lichtsterk, maar dat is niet erg in dit prijssegment.

Aan de achterkant zit een dubbele camera. Hier heeft Huawei gekozen voor de combinatie van een 16 megapixel camera en een 2 megapixel camera die samen het 16 megapixel plaatje schieten. Met f/2.2 is ook deze camera niet heel lichtsterk maar… de beeldsensor heeft een resolutie van 1.0µm wat wel hele scherpe plaatjes oplevert en deels ook weer compenseert voor het verlies aan licht. Slim.

Als we kijken naar de kwaliteit, dan schiet de camera mooie, scherpe plaatjes. Daar staat wel tegenover dat ze niet heel kleurintensief zijn. Hierdoor presteert de camera niet bijzonder ten opzichte van de concurrenten in dit prijssegment.

 

Vingerafdruksensor

Huawei maakt al jaren enorme sprongen met haar vingerafdruksensoren. Ze zijn doorgaans bloedsnel. Zo ook deze. En, redelijk uniek in de serie, hij zit achterop het toestel. En persoonlijk kan ik dat beter waarderen dan een sensor onder het display. Qua vingerafdruksensor heb je op de Huawei P20 Lite de beste ervaring uit de hele serie.

Accuduur

Met 3.000 mAh aan accucapaciteit is dit niet de grootste uit de serie. Maar… de chipset is ook wat langzamer en dan krijg je toch een accuduur van bijna anderhalve dag bij regulier gebruik. In dit prijssegment toch ook wel weer heel erg netjes.

Conclusie: Huawei P20 lite

Wil je voor weinig een Android smartphone met de nieuwste looks, dan is de Huawei P20 Lite een toestel waarmee je zeker de aandacht zal trekken. Het toestel heeft dan wel niet de premium camera’s die de duurdere modellen hebben, het is gewoon een enorm fijn instapmodel voor de P20 series.

Huawei P20 Lite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi ontwerp
  • Top display in deze prijsklasse
  • Lekker lange accuduur

THE BAD

  • Veel bloatware, maar dat mag in deze prijsklasse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huawei P20 Lite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl