Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I kaart (400GB)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorme hoeveelheid opslagruimte
  • Prima snelheid voor het opnemen van video's
  • Prima snelheid voor het starten van apps vanaf de kaart

THE BAD

  • Niet ieder apparaat kan al met dit enorme formaat overweg

Bijna een halve terabyte op het topje van je vinger, dat is de SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I. Het kleine kaartje is geoptimaliseerd voor gebruik op smartphones en voldoet aan de A1 klasse.

Unboxing

De SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I zit met een SD adapter in haar verpakking. De SanDisk Memory Zone app moet je zelf nog even downloaden.

Design

Ook op dit formaat mogen we bij SanDisk gewoon nog over design praten. SanDisk is al jaren één van de meest opvallende kaarten in het schap. Het bedrijf weet verf te maken die goed blijft plakken en behoorlijk bestand is tegen mishandeling.

De SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I hoort in de zilveren range van SanDisk. Dit betekent ook dat er een gouden versie moet komen die nog sneller is. En ja, die is vorige week tijdens het Mobile World Congress gepresenteerd. En ja, wij kunnen niet wachten tot we die kaart aan de tand mogen voelen.

Specs en benchmarks

Dat de kaart een Class 10 aanduiding heeft zal niemand verrassen. De laatste jaren kan iedere fabrikant de snelheid van minimaal 10MB per seconde wel halen.

Het kaartje is ook UHS-I geclassificeerd. Dat wil zeggen dat het kaartje een minimale snelheid van 104MB per seconde moet behalen. Maar… alleen op hardware die de UHS-I standaard kan ondersteunen. De kant dat jouw smartphone dit kan is groot. De kans dat jouw computer dit kan is wat kleiner. De UHS-I standaard zorgt er ook voor dat het kaartje al prima te gebruiken is bij het opnemen van 4K beelden in H.264.

Echt nieuw is de A1 aanduiding. Dit is een nieuwe standaard van de SD Association waar SanDisk één van de stichters van is. De A klasse geeft aan hoe snel de kaart presteert wanneer je er mobiele apps op zet. Net als bij de Class 10 aanduiding moet het kaartje minimaal 10MB per seconde kunnen wegschrijven. Daarnaast moet jet minimaal 1.500 IOPS kunnen lezen en 500 IOPS kunnen schrijven. IOPS zijn opdragen op verschillende plekken in het geheugen van de kaart. Dit is iets dat voor apps behoorlijk belangrijk is.

Wij hebben de performance benchmark laten draaien op een gewone Intel Core i7 laptop uit 2017. Met behulp van de ingebouwde card-reader zonder UHS-I ondersteuning. Dit zal voor het gros van de gebruikers het geval zijn. De score is dan alles behalve slecht. Deze SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I weet gewoon goed te presteren.

We hebben de kaart ook in verschillende smartphones uitgeprobeerd. Daarin zien we geen problemen bij het opnemen in 4K. Ook apps naar de kaart verplaatsen gaat prima. De apps zijn bij high-end smartphones wel iets langzamer vanaf de kaart dan vanaf de smartphone. Toch is het niet storend.

Compatibility

De vraag of jou apparaat met deze kaart overweg kan, hangt sterk af van de chipset. Wij hebben de volgende apparaten al getest:

We zullen deze lijst blijven uitbreiden.

Conclusie: SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I

SanDisk laat met de SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I zien dat het blijft innoveren. 400GB wordt momenteel door alle fabrikanten gezien als het maximaal haalbare. De ondersteuning wordt doorgaans al goed gecommuniceerd. Ook in een gemiddelde PC zijn de prestaties zeer goed voor een kaart uit de ultra series. Zeker geen miskoop dus.

SanDisk Ultra Plus microSD UHS-I kaart kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.