Review: Sennheiser CX700 BT, draadloze nekband in-ear hoofdtelefoon

Na in-ear, on-ear, over-ear, nekdraad of gewoon slimme kabel, is er nu een nieuwe categorie hoofdtelefoons: de nekband koptelefoon. In Azie is dit hoofdtelefoon type al razend populair. Vooral omdat het voor forensen een erg prettige oplossing is. Op de IFA in september toonden de meeste audio merken hun versie van de nekband hoofdtelefoon. Sennheiser was de eerste die wij op de beursvloer mochten ervaren. Direct waren we verkocht. Het concept moet je ervaren. De zoektocht naar de ideale nekband hoofdtelefoon was gestart. De Sennheiser CX700BT zet voor ons de toon.

Wie sport of forenst met een hoofdtelefoon kent het probleem van de draad die steeds in de weg zit. Er zijn diverse draadloze oplossingen waarbij als in-ears vaak nog linker en rechts met een draad verbonden zijn. Compleet draadloos kent na diverse onbekende kickstarter avonturen nu ook varianten van gerenommeerde merken. Daarbij moeten links en rechts wel steeds synchroon gehouden worden en hebben wij geen goede antwoorden gehoord over mogelijke gezondheidsrisico’s. Het draadloze signaal om links en rechts synchroon te houden gaat immers ook door je hoofd.

Draagcomfort

Perfect draag comfort

De draadloze in-ear oplossing waarbij links en rechts nog met een draadje zijn verbonden, blijft niet altijd goed zitten. Vaak glijden ze uiteindelijk toch van je nek. Daar wil de nekband verandering in aanbrengen. Een min of meer stevige nekband draag je om de hals. De nekband blijft zelfs bij sporten goed geplaatst. De Sennheiser versie is zo comfortabel dat je m nauwelijks voelt. Je kan de nekband onder de kleding dragen of er overheen. Dat hangt een beetje af van het kledingstuk. De zachte afwerking van het kunststof maakt zelfs dat de nekband prettig draagt. In het kunststofdeel zitten de knoppen voor aan/uit, pauzeren, volgende/terug en volume. De accu kan met een micro USB kabel opgeladen worden en zit dus ook in de nekband. Het kunststofdeel zorgt dus voor pasvorm en is een ideale plek om alle electronica in weg te werken. Het resultaat is bij de Sennheiser cx700Bt dat de in-ear plugjes super klein zijn. De nekband zit zelfs in bed nog prettig. Wanneer je op een oor gaat liggen voel je nog steeds de oortje niet. Tijdens forensen kan je naar believen de oortjes even in of uit doen. De Apple AirPods zijn geheel draadloos en nog makkelijker even op te bergen, maar wij zijn ze al diverse keren bijna verloren daardoor. De nekband zorgt dat je oortjes altijd klaar voor gebruik zijn. Eigenlijk een perfect oplossing die iedereen eens moet ervaren.

 

Geluid

Hoe fijn het draagcomfort ook kan zijn, het blijft belangrijk dat het geluid goed is. De cx700bt klinkt ronduit prima. Ze zitten lekker goed in het oor, waardoor omgevingsgeluid nauwelijks hoorbaar is. De muziek is niet hoorbaar voor medereizigers in het openbaar vervoer. Wel zo prettig in een stilte coupe. We missen wel echt diepe bas en het hoog klinkt misschien ietwat schel bij bekkens. Het klankbeeld is wel van een kwaliteit die je vaak pas bij in-ears hoort die het dubbele kosten. Het geluid van deze Sennheiser is vooral erg zuiver en dicht tegen analoog geluid aan. Waar andere merken veel digitale technieken toepassen, valt de Sennheiser vooral op de ‘analoog’ achtige kwaliteit. Natuurlijk is het signaal via bluetooth digitaal overgebracht, maar in de hoofdtelefoon worden geen dsp trucjes uitgehaald.

De cx700bt wordt compleet geleverd met 3 maten oordopjes en een opbergtas.

Conclusie

De Sennheiser cx700bt is de eerste nekband in-ear hoofdtelefoon die ons deed geloven in het concept. Na diverse andere modellen getest te hebben, blijft de Sennheiser overeind voor dit prijspunt. Tijdens het forensen, sporten, op kantoor of gewoon thuis op de bank of lekker in bed, overal blijft het nekband concept met dit model overeind. Het geluid is wat je van Sennheiser mag verwachten; ronduit top. Eigenlijk zouden we een nog net wat betere klinkende versie willen die waarschijnlijk dan het driedubbele zal kosten. Voor muziekliefhebbers is dat zeker een optie. Voor 129 Euro is de cx700bt voor iedereen een aanrader.

Enkele alternatieven die echt anders klinken.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • goed geluid
  • perfect draagcomfort
  • compleet geleverd

THE BAD

  • laag mag iets meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.