Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gerucht: Huawei werkt aan eigen mobiele besturingssysteem

Nu het Chinese ZTE in de problemen raakt met de Amerikaanse autoriteiten, wordt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Chinese smartphonebouwers afhankelijk zijn geworden van het Amerikaanse Android. Huawei breidt zich alvast voor op het ergste.

Het Chinese ZTE maakt smartphones, maar ook een hoop andere tech producten met Amerikaanse componenten erin. Het bedrijf is al enkele weken in het nieuws omdat het Amerikaanse technologie zou hebben geleverd aan Noord-Korea en Iran. Daarop hebben Amerikaanse autoriteiten een handelsverbod voor Amerikaanse bedrijven afgekondigd richting ZTE. Door dit verbod kan ZTE mogelijk geen licenties meer afnemen voor Android. Daarmee zit de handel erop voor het techbedrijf.

Als we de geruchten mogen geloven, is Huawei geschrokken. Ook Huawei wordt onderzocht voor leveringen aan Iran terwijl er ook nog een onderzoek lijkt te lopen naar spionage in Amerika. De bouwer van Android smartphones zou op de achtergrond zijn begonnen met de ontwikkeling van een eigen mobiele besturingssysteem als alternatief voor Android. Huawei is momenteel de grootste fabrikant van smartphones na Apple en Samsung. Huawei kan prima zonder de chipsets van Qualcomm, al licenseert het wel processors van ARM en diverse Qualcomm technologieën voor haar eigen chipsets. Daarnaast is het dus afhankelijk van Android.

Huawei is al langer bezig te verzelfstandigen in het mobiele veld. Zo ontwikkelde Huawei vorig jaar al een eigen alternatief voor Google Assistant en os het bedrijf ook druk met een eigen App Store die afgelopen week werd gelanceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.