Facebook lijkt opnieuw voor opschudding te zorgen. Niet alleen krijgt het sociale netwerk een megaboete in Brazilië, het blijkt dat Mark Zuckerberg in staat is zijn berichten bij de ontvanger te verwijderen.

Messenger Inbox

Ook Mark Zuckerberg gebruikt Facebook Messenger om met personeel en externe mensen te communiceren. Het zou natuurlijk vreemd zijn als hij daarvoor zou Skypen. Toch lijkt hij bepaalde privileges te hebben op het gebied van privacy. Hij kan verzonden berichten bij de ontvanger uit de inbox verwijderen.

Dat is natuurlijk vreemd. Je zou denken dat je als ontvanger zelf bepaald wat je bewaard, en wat niet. Sterker nog, het is een stukje controle dat je als gewone Facebook gebruiker niet hebt. Facebook geeft aan dat dit is om haar directeuren te beschermen. Zo zouden berichten een bepaalde levensduur hebben en daarna verdwijnen. Toch zijn er Facebook gebruikers die dit tegenspreken en zeggen oude berichten van Mark Zuckerberg nog steeds in hun Messenger inbox te hebben staan, aldus TechCrunch. In dat geval zou er spraken zijn van een handmatige actie.

Miljoenenboete in Brazilië

Ondertussen loopt Facebook in Brazilië tegen een flinke boete aan. Daar moet het bedrijf omgerekend 27 miljoen euro op tafel leggen. De boete werd uitgedeeld omdat het bedrijf niet meewerkte aan een anti-corruptie onderzoek. Facebook zou een discussie tussen twee verdachten over een zwendel niet vrij willen geven. De verdachten bediscussieerden via WhatsApp hoe ze konden frauderen met het zorgstelsel.

Persoonsgegevens 90.000 Nederlanders gelekt

Ook is inmiddels bekend geworden hoeveel data Facebook heeft gelekt aan Cambridge Analytica. Nouja, geleverd. Het gaat in totaal om persoonlijke gegevens van 2,7 miljoen burgers uit Europa. Daartussen zitten ‘slechts’ 90.000 Nederlanders.  Wereldwijd gaat het overigens om 87 miljoen mensen waarvan 80% Amerikaans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.