GadgetGear.nl

Review: Samsung Galaxy A8 (Android Smartphone)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung Galaxy A8 met 4.5 sterren.

The Good
  • Veel nieuwe technologie
  • Prima cameraprestaties
  • Erg veel selfie mogelijkheden
  • Mooie en sterke behuizing
  • Prima display

The Bad
  • Niet interessant voor gamers
  • Camera achter biedt geen RAW ondersteuning voor fotografie fanaten

Samsung Galaxy A8 kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

De tijd dat de Galaxy A series van Samsung echt voor de vrouw werd ontwikkeld, ligt al lang achter ons. De A series staat voor hoogwaardig design met een wat minder vlotte chipset, maar wel weer met veel aandacht voor selfies. Dat laat ook deze Samsung Galaxy A8 zien.

Unboxing

Er viel dit keer weinig te unboxen. We kregen het toestel geleverd met een adapter en USB-C kabel in bubbeltjesfolie. Wat er in het officiële doosje zit zal dus zeker afwijken. Vandaar de keuze geen unboxing bij deze review te plaatsen.

Design

Dat de Samsung Galaxy A8 net onder de S8 series hangt, zien we wel een beetje terug in de achterkant van het toestel. Ook hier gebogen glas, al is het niet de sterke curve die we in de S series zien. Aan de voorkant heeft het glas ook een lichte 2.5D kromming meegekregen, iets dat tegenwoordig vrij standaard is. Het geheel ligt in een zwart-metalen frame.

De behuizing van de Samsung Galaxy A8 is waterdicht gemaakt. De behuizing is IP68 gecertificeerd. Hij kan dus anderhalve meter onder water, mits niet langer dan 30 minuten en alleen in zoet water.

Display

Het Infinity display van de Samsung Galaxy A8 heeft een doorsnede van 5,6 inch. Het is wel een SuperAMOLED display, net als in de S series. Toch moet je het hier nog even doen met een FullHD+ resolutie (1080×2220 pixels). Met 441 pixels per inch is het scherm toch prima qua scherpte. Alleen bij VR gebruik zal je merken dat het een FHD+ display is.

Het display heeft een beeldverhouding van 18:9. Hierdoor is het gemakkelijker multi-tasken onder Android. Net als bij de Galaxy S8 zijn de hoeken van het display afgerond. Het display wordt beschermd door Gorilla Glass en heeft een behoorlijk hoge lichtopbrengst. Hierdoor werkt het ook in volle zon prima.

Voordeel van het Super AMOLED display is natuurlijk ook de energiezuinigheid. Hierdoor levert Samsung haar Always On optie mee. Daarmee staat altijd de klok, agenda of andere informatie op het display.

Android

Samsung installeert standard Android 7.1.1 op de smartphone. We hebben zojuist de laatste firmware erop gezet en het sprongetje naar Android Oreo is helaas nog niet gemaakt.

Wat Samsung echt heel netjes doet, is bij het opstarten vragen welke Samsung apps je allemaal op het toestel wilt. Ook laat Samsung zien dat je geen keuze hebt qua Google apps die je wel of niet wilt hebben. Netjes.

De standaard Android apps zijn natuurlijk flink onder handen genomen door Samsung. Onder anderen om de virtuele assistent Bixby goed te integreren. Het ontbreekt opvallend genoeg wel aan een Bixby knop zoals deze op de Galaxy S8 en Galaxy Note 8 toestellen zit.

Vooral de camera app van Samsung is flink vooruit gegaan de afgelopen jaren, maar daar komen we later in deze review op terug.

Chipset en benchmarks

In de Samsung Galaxy A8 ligt een Samsung Exynos 7885 chipset. Een echte mid-range chipset van Samsung gemaakt op 14nm. Dit laatste zorgt voor energiezuinige prestaties. Bijzonder is de hexa-core opstelling van de processors. Twee zijn op 2.2GHz geklokt en zes op 1.6GHz.

Er ligt een royale 4GB aan werkgeheugen in. Hierdoor voelt het schakelen tussen apps heel soepel aan. Daar staat tegenover dat de Mali-G71 MP2 GPU het toch wat zwaar heeft in deze Android smartphone. Gamers moeten toch even doorsparen voor iets beters. Maar… het toestel is ook niet voor gamers ontwikkeld. De chipset maakt gebruik van USB 2 over de USB-C poort.

Draadloos

De Samsung Galaxy A8 is uiteraard een 4G smartphone met ondersteuning voor alle snelle banden in Nederland. Daarnaast krijg je dual-band WiFi (2.4GHz en 5GHz). Er zit een FM ontvanger in en plaatsbepaling gebeurt met A-GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CN). Bluetooth 5.0 is ook aanwezig.

Geluid

De Exynos 7885 chipset beschikt over een 24-bit audio processor. Het is dus mogelijk om hi-res audio bestanden op de smartphone te luisteren. De audio processor presteert praktisch net zo goed als die op de S8 series. Over bluetooth is het wel jammer dat je high-end protocollen als aptX en aptX HD mist, maar… het is een midrange toestel. Dus dat mag.

Camera’s

Alles bij de Samsung Galaxy A8 draait om de camera’s van het toestel. Hoewel er een enkele op de achterkant zit, krijg je voor een dubbele selfie camera.

Achterop zit een 16 megapixel camera. Deze kan filmen in Full HD. Scherpstellen doet deze met fasedetectie. Er zit een enkele LED flitser naast. De software van Samsung staat het toe om de camera in professionele modus te schakelen, maar het is niet zo dat je dan ook fotografeert in RAW. Voor deze prijsklasse is de aanwezigheid van een professionele fotomodus al erg mooi.

Aan de voorkant krijg je een dubbele camera. Het gaat om een 16 megapixel en een 8 megapixel camera. Door de verschillen, maakt Samsung het mogelijk om in selfies mooie Bokeh effecten neer te zetten. De algoritmen die Samsung in de software gebruikt werken daarbij erg goed.

Een andere functie van de camera’s is om diepte te meten. Zo is het mogelijk om ook selfies met stickers te maken. Een beetje het Snapchat idee, maar dan heel precies. Daarnaast is het mogelijk een ‘wefie’ te maken. Daarbij maak je een selfie in drie stappen om zo meer van de achtergrond te laten zien. Uiteraard zijn er ook opties om bij selfies je gezicht helemaal strak te laten trekken.

Unlock methoden

Achterop de Samsung Galaxy A8 zit een razendsnelle vingerafdrukscanner. Deze zit meteen onder de camera. Aan de voorkant is het mogelijk om gebruik te maken van gezichtsherkenning. Door de dubbele camera is deze zeer precies en lekker snel.

Accuduur

Met 3.000mAh is de accucapaciteit van de Galaxy A8 gemiddeld voor deze prijsklasse. De accuduur ligt op ruim anderhalve dag en dat is zeker positief. Over laadtijden zeggen we niets omdat we niet zeker weten welke standaard lader je bij het toestel krijgt.

Conclusie: Samsung Galaxy A8

Als je geen behoefte hebt aan heftige games en ook niet het geld hebt voor een S8 of Note 8 toestel, dan is de Samsung Galaxy A8 een heel fijn alternatief. Op een flink aantal fronten wordt bespaard, maar in grote lijnen komt de beleving qua features toch wel heel dicht bij de vlaggenschepen. Dat terwijl je toch enkele honderden euro’s in de zak houdt.

Samsung Galaxy A8 kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Heeft het ontbreken van AptX (HD) niet te maakte met het feit dat het niet on een Qualcomm chipset gaat? AptX is immers een Qualcomm-ding.