Review: Lenovo Star Wars Jedi Challenges (AR Headset)

De review van Lenovo’s Star Wars Jedi Challenges is één van de moeilijkste die ik tot nu toe heb geschreven. Omdat het platform zich in mijn beleving echt nog moest ontwikkelen. Inmiddels lijkt de toekomst voor deze toffe AR bril helder.

Unboxing

De doos van Star Wars Jedi Challenges is enorm. Dit doet Lenovo opzettelijk. Hij zou wel kleiner kunnen, maar dan zou deze niet heel veel indruk maken. In de doos vinden we een AR baken, een lightsaber, de AR bril, diverse USB verloopkabels, een adapter en een speciale cover voor jouw smartphone.

Design

Het design van de Lenovo Star Wars Jedi Challenges is 100% Star Wars. De lightsaber is iconisch en ziet eruit al een echte filmprop. De AR bril heeft duidelijk wat meer denkwerk nodig gehad, maar komt ook goed uit de verf. Het AR baken is niet heel bijzonder, maar dat is ook niet heel relevant.

Werking van de Star Wars Jedi Challenges Mirage bril

De Star Wars Jedi Challenges bril is een optisch meesterwerkje, op basis van jouw smartphone. Hier zit ook het grote probleem qua compatibility. Lenovo heeft enorm haar best gedaan een speciale cover te maken om smartphones uit te lijnen. Ze heeft ook haar best gedaan deze zo flexibel mogelijk te maken, maar het aantal smartphones dat erin kan is beperkt. Natuurlijk kunnen wel de eigen toppers als de Moto Z2 Force erin alsmede de iPhone en de Samsung Galaxy S8 familie. Voor de exacte lijst moet je bij Lenovo op de site kijken.

Wanneer je de bril in haar cover hebt, wordt het juiste deel van het scherm verlicht. Je schuift nu het geheel in de bril en de optiek van de Mirage AR bril zorgt ervoor dat beide ogen een ander beeld krijgen. Zo bouwt de Star Wars Jedi Challenges een realistisch 3D beeld op. Daarnaast zijn de spiegels lichtdoorlatend zodat je jouw omgeving blijft zien.

De Star Wars Jedi Challenges bril is zo gemaakt dat geluid uit de smartphone keurig naar de oren wordt geleidt, maar dan heb je slechts stereo. Er is ook ondersteuning voor hoofdtelefoons die virtual surround sound kunnen neerzetten, wat de beleving helemaal bijzonder maakt.

Voor het gros van de sensoren, leunt de bril sterk op de smartphone. Behalve bij het vinden van het baken. Hiervoor heeft de bril zelf camera’s aan boord die netjes zijn weggewerkt. Ook zitten er een aantal menuknoppen op. Deze zijn op de tast wel lastig de onderscheiden.

Met behulp van de camera’s ziet de smartphone dus waar jouw baken is. Hij kent zijn eigen stand (kompas, rotatie etc) en weet wat jij ziet. Op basis van deze informatie wordt het beeld aangepast.

Werking van het Lightsaber

De Star Wars Lightsaber die je in de doos van Star Wars Jedi Challenges hebt gevonden is eigenlijk jouw interface met de games. De blauwe lichtpunt voorop wordt ook herkend door de camera. Daarnaast zitten er de nodige sensoren in om de positie vast te stellen en zitten er een aantal knoppen op die je in-game nodig hebt.

De spellen

Er is één enorme download namelijk; Star Wars: Jedi Challenges. Deze app meet meer dan 6GB, dus wees voorzichtig iPhone gebruikers ;-). In deze app zitten allemaal minigames die met de AR headset speelbaar zijn. En die collectie is over de maanden nog iets gegroeid ook. Top!

https://www.youtube.com/watch?v=e__9IUpdj8Q

De meest gemakkelijker game is die waar je gewoon het gevecht aan gaat met droids en andere tegenstanders. Als een echte Jedi sla je die allemaal kapot en… kaats je laserstralen van je af. Briljant en enigszins gevaarlijk voor iedereen in jouw directe omgeving ;-).

Maar er is meer, veel meer. Zo bevat de app ook een alternatief voor het klassieke schaakspel. Niet alleen met Star Wars karakters, maar ook een rond bord. Dit speelde R2D2 met Chewbacca in de Millennium Falcon, in A New Hope Het leukste vond ik het strategie spel dat een beetje leek op een Tower Defence spel.

https://www.youtube.com/watch?v=-p1usNKD-Rg

De ervaring

Het draagcomfort van de bril is voor volwassenen echt prima. Bij kinderen kan deze lastig vast te zetten zijn op het hoofd. De onderlinge afstand tussen de ogen is ook heel anders dan bij volwassenen. Mijn relatief jonge kinderen hadden er erg veel moeite mee.

Dan is het nog zo dat je jouw smartphone in de headset hebt zitten. Het is lastig telefoontjes opnemen. Bovendien trekt de bril de smartphone echt leeg. Hij vraagt enorm veel energie.

Ik heb Lenovo Star Wars Jedi Challenges al enkele maanden in huis. Ik weet het; sorry. Zoals ik al aan gaf, het is een moeilijke review.

In die maanden hebben we heel wat feestjes gehad en heeft de Lenovo Star Wars Jedi Challenges op heel wat hoofden mogen rusten. We hebben geel gelachen om iedereen die in volle nieuwsgierigheid voor het eerst speelde. Iedere keer met hetzelfde wouw effect.

Tegelijk kwam iedere keer de vraag ‘Wat kan hij nog meer?’

Wat kun je nog meer met de Lenovo Star Wars Jedi Challenges

Tsjah… niets eigenlijk. Star Wars Jedi Challenges is echt ontwikkeld voor de app. Zolang de app er is en jouw smartphone wordt ondersteund, kun je dus spelen. Er lijken nog geen plannen voor andere apps of ondersteuning van AR toepassingen van derden. Het nut is dus wat beperkt… en dat is doodzonde. Ik heb verschillende dingen geprobeerd, maar andere content draaien lijkt zo goed als onmogelijk.

Conclusie: Lenovo Star Wars Jedi Challenges

Met de Lenovo Star Wars Jedi Challenges laat Lenovo duidelijk zien vooruitstrevend bezig te zijn. De samenwerking met Disney’s Star Wars is briljant. Het maakt de Lenovo Star Wars Jedi Challenges echt een wannahave voor iedereen die ook maar iets met Star Wars heeft.

Toch heeft deze prachtige doos een keerzijde. De techniek blijkt niet universeel. Je bent en blijft dus beperkt tot het spelaanbod dat je standaard van Lenovo en Disney krijgt. Er lijkt geen plan voor een breder aanbod en dan reist de vraag… hoelang houdt Lenovo Star Wars Jedi Challenges je bezig?

Wil ik hem hebben? Ja! Ga ik hem veel gebruiken? Nee! Lenovo Star Wars Jedi Challenges is meer een ultiem collectors item dan een product dat je vele uren plezier zal brengen. En dat is een zure maar eerlijke conclusie na maanden overpeinzen. We shoppen liever door voor meer functionele augmented reality brillen.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Een enorm hoog wannahave gehalte
  • Prachtig ontworpen
  • Erg leuke games
  • Erg goede AR ervaring

THE BAD

  • Meer dan de mee geleverde games kun je er niet mee spelen
  • Trekt de smartphone accu vlot leeg
  • Vraagt enorm veel opslagruimte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl