Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Soul X-tra Wireless (Sport Headphones)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Bluetooth 4.0
  • Ademende hoofdband
  • Wasbaar oorkussens
  • Bediening van media-afspeelfuncties
  • Dual-mode veiligheid LEDs

THE BAD

  • Plastic feel

Wil je hardlopen, trainen, knallen met muziek? Maar geen oordopjes, maar lichtgewicht overear headphones? Lees dan gerust verder, want deze review gaat over de Sport Headphones van Soul: de Soul X-tra Wireless.

Soul, behalve je ziel en een muziekstroom is er ook een fabrikant die zijn naam heeft verknocht aan het catchy Engelse woord. Soul Electronics; een wereldleider in consumentenelektronica. Dat is hoe zij zichzelf verkopen op het wereldwijde web. In Nederland is het merk nog niet vaak voorbij gekomen, in de Verenigde Staten heeft rapper Ludacris samen een aantal headphones ontworpen.

Een kleine partij zijn ze dus zeker niet, enkel nog niet zo beroemd in Nederland. Dat kan allemaal veranderen natuurlijk, na vandaag de lancering van de review over de Soul X-tra Wireless. Nu is wireless al helemaal niet meer zo hip en trendy, sommige gamers en muziekfanaten zweren zelfs weer naar  de draad. Soul is hier dan ook niet om de wereld te verbeteren op dat gebied. Nee, zij willen topsporters, of de sporters onder ons die aan actievere sporten doen de mogelijkheid te geven te kunnen genieten van draadloze muziek.

Op zich is dat wel iets goeds, ik kan zelf namelijk absoluut geen rondje hardlopen met in-ear headphones of andere overears die al je omgevingsgeluid wegnemen. Levens gevaarlijk natuurlijk en ook niet prettig. Wat moet Soul brengen is comfort, geluidskwaliteit, accuduur en iets nieuws om echt op te vallen binnen het genre. Hier gaan we eens op letten tijdens de review.

Unboxing

De Unboxing begint erg goed. Als de doos opengaat zien we een prachtige opberg case. Hier zit de hoofdtelefoon in, dat lijkt niet mogelijk maar als je de case opent zie je dat hij naar een heel fijn formaatje gevouwen kan worden. Ideaal om zo je sporttas in te kieperen! Verder vinden we nog een micro usb lader, een jack snoertje en wat paperassen.

Design

De X-tra hebben wij ontvangen in de geheel zwarte variant. Naar mijn mening de mooiste, omdat de blauwachtige een wat goedkopere uitstraling heeft. Bij het ontwerpen van de X-tra zijn aan een paar zaken goed gedacht. De hoofdband is licht van gewicht, en ademend. Dat scheelt een hoop hitte. Dit geldt ook voor de oorschelpen. Die zijn wel over ear, maar zeker van een kleiner formaat dat we gewend zijn. Het geheel voelt mat, maar ook erg plastic en dat geeft direct een goedkopere feel, ook omdat het gewicht zo licht is. Noodzakelijk, want ieder gewicht dat je meedraagt tijdens een intensieve sport is vervelend.

De oorschelpen van de Soul X-tra hebben wat bijzonderheden. Zo staat er op de binnenkant een enorme “R” en “L” voor links en rechts. Heb je op de buitenkant van de schelp een enorm “+” en “0” voor het volume en het skippen van tracks. Het merkje “Soul” glimt aan beide kanten en een grote zilverkleurige “S” staat op de schelp. Met de X-tra kun je de volgende commando’s geven:

  • power on/off
  • volume up/down
  • play/pause
  • answer/end call
  • refuse call
  • last call redial
  • advance track/rewind

Feel

De Soul X-Tra voelt direct al erg licht. Dat is fijn. Hij drukt na een tijdje wel iets harder tegen je oor. Ik kan het niet al storend ervaren, maar het valt wel op. De tegenprestatie is natuurlijk wel dat hij hierdoor tijdens het hardlopen goed blijft zitten. Dat geldt niet voor alle gym bewegingen. Op- en neer bounchen gaat prima, maar als je gaat liggen op een halterbank voor wat bankdrukken of je gaat push ups doen, dan voel het de headset iets schuiven.

De oorkussens zijn van een kunststof materiaal dat zacht genoeg voelt, demping geeft en afneembaar is om te wassen of te vervangen. Het afnemen gaat niet zo heel makkelijk en ik heb zo mijn twijfels als je dit een stuk of 10 keer doet, wat er dan van het geheel overblijft.

 

Specificaties

  • Bluetooth 4.0
  • Bluetooth Profiles include: HFP, A2DP, AVRCP
  • Built-in 320 mAh Li-ion Polymer Battery
  • Bluetooth range approximately 33 feet
  • Frequency Response: 20-20KHz
  • Speaker Diameter: 40mm
  • Dynamic Driver

 

Sound

De geluidskwaliteit is eigenlijk uitstekend. Fijne donkere bas, goede hoge gitaarsolo’s het luister allemaal bewonderenswaardig. Ik luisterde naar verschillende soorten muziekstijlen, wat Muse, Eminem en radio. Ik bekeek een paar muziek video’s en vond dat het geluid erg helder was. Het beste geluidservaring ondervond ik wanneer ik de jacks plugde in mijn laptop, maar ook de telefoon en de TV gaf via Bluetooth 4.0 een geweldige transfer aan geluid. Ik ontdekte wel dat mijn PS4 pro niet compatibel is met Soul! Hij vindt ’em wel, maar kan niet connecten. Dat is jammer, want een lichtgewicht headset als deze is ook fijn voor het urenlang gamen.

De gesprekskwaliteit van de X-tra was prima. Niet veel verschil met andere headsets. Ik kon vrij gemakkelijk horen en hoewel het nooit zo lekker werkt als direct in je telefoon spreken en luisteren, kon de beller me goed verstaan. 100 keer beter dan de carkit, ietsjes minder dan een live telefoongesprek. Qua luister ervaring was het wel erg goed. Een punt dat ik graag wil vermelden is ruisonderdrukking. Deze hoofdtelefoons hebben geen ruisonderdrukking, maar omdat ze ‘over het oor’ zijn, is er een bepaalde hoeveelheid omgevingsruis die wordt geëlimineerd uit je luisterervaring. Je hoort wel je omgeving, maar veel en veel minder.  Ik merkte dat ik mijn mechanische toetsenbord niet kon horen over de muziek die speelde, maar toen iemand uit een andere kamer voor me schreeuwde, kon ik dat horen.

Conclusie

Over het algemeen is de Soul X-Tra draadloze over-ear hoofdtelefoon een aangename verrassing. Lichtgewicht, zit stevig tijdens actieve sporten en super geluid. Gaaf dat de LED lichten extra veiligeheid bieden bij een avondrun. Qua nadeel zou ik kunnen noemen dat de PS4 niet werkt, dat de headset bij een oefening zoals bankdrukken wat zakt en dat oorkussentjes wel afneembaar zijn, maar niet gemakkelijk. De verkoopadviesprijs zit overal rond de € 100,- dat is een pittige prijs om te concurreren tegen de bekendere merken in de markt zoals Beats by Dre. Aan de andere kant moet je kwaliteit ook de kans geven en scoort deze sport koptelefoon.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.