Drie grote processorfabrikanten, Intel, AMD en ARM, blijken getroffen door enorme beveiligingslekken. Alleen Intel blijkt op dit moment een oplossing klaar te hebben en uit te rollen.

In november 2017 kwamen de problemen van Intel voor het eerst in beeld. Sinds deze week rolt Intel productief patches uit voor haar ‘meltdown’ lek. Sinds gisteren zijn die overal in het nieuws. De patches zouden de effectiviteit van de processors verlagen. De gemiddelde consument zou daar volgens Intel weinig last van hebben. Voor grote, zakelijke gebruikers dampt een stuk van de rekenkracht in die in supercomputers en servers met Intel processors beschikbaar is. Daar zal de impact wel voelbaar zijn.

In een nieuw onderzoek blijkt niet dat Intel alleen staat met een enorm beveiligingslek in haar processors. Ook concurrenten AMD en ARM zijn de klos. AMD is de directe concurrent op desktop/server gebied terwijl ARM’s processors in vrijwel ieder mobiel apparaat zitten. Van de smartphone tot aan de Nintendo Switch. Ook al die apparaten zijn nu kwetsbaar en een oplossing lijkt nog niet gevonden.

Het lek dat is gevonden bij Intel heet Meltdown. Het lek bij AMD en ARM heet Spectre en lijkt net iets anders in elkaar te zitten. In beide gevallen kunnen hackers bij het kernel geheugen om toegang te krijgen tot onder anderen wachtwoorden. De oudste processors die de onderzoekers met dit lek vonden stammen al uit 1995.

In hoeverre er al misbruik wordt gemaakt, is nog onduidelijk. Intel werkt hard aan het dichten van het lek. Spectre zou een stuk lastiger te misbruiken zijn, maar ook een stuk lastiger om op te lossen. Meer informatie, klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.