Arjan Olsder
Arjan Olsder

Vodafone stopt in 2020 met 3G

In 2013 legde Vodafone de laatste hand aan de uitrol van 3G in Nederland. Het netwerk was zo goed als 100% dekkend. Nu heeft Vodafone laten weten in 2020 afscheid te nemen van haar 3G netwerk. En dat kan veel impact hebben.

Hoewel er naar verwachting niet heel veel smartphomes meer in gebruik zullen zijn die afhankelijk zijn van 3G voor internet, zijn er wel steeds meer slimme apparaten met een 3G sim aan boord. Denk aan anti-diefstal trackers voor auto’s en fietsen, navigatiesystemen, beveiligingscamera’s etc. Natuurlijk is het toch ook vooral een kostenplaatje. De Nederlandse consument is grotendeels over op het veel snellere 4G en dat 3G netwerk moet wel onderhouden worden.

Toch lijkt er spraken te zijn van een vangnet. Het 2G netwerk blijft online. Die dataverbindingen zijn langzamer, maar het gros van de 3G hardware is 2G compatible. Ondertussen gaat Vodafone ook aan de slag om de gebieden waar nog geen 4G is, zo snel mogelijk van 4G te voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.