Bas beoordeelde namens GadgetGear de Tefal ActiFry Express XL AH951B met 4 sterren.

The Good
  • Gezond(er)
  • Vlot
  • Lekker

Tefal ActiFry Express XL AH951B kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Al Jaren hebben wij geen frituurpan meer, de verleiding om vaker te snacken is te groot. Toch mis ik deze wel lekker even een patatje of snack gaat niet zomaar dan moeten we weer richting de snackbar. Gelukkig is dat de Tefal ActiFry, een hetelucht friteuse voor de (wat) gezondere snack. Wij namen de zware taak om deze te reviewen op ons en gingen aan de slag!.

Unboxing

De unboxing van de ActiFry is relatief saai en zal ik jullie dan ook besparen. Immers een man een frituurpan uit een doos zien halen is niet zo interessant. Voor de volledigheid zit er in de doos het volgende:

  • Handleiding
  • Lepeltje voor verdeling olie
  • Pendelarm
  • Snackmandje
  • Twee receptenboekjes
  • De ActiFry zelf

Het geheel zit in een behoorlijk grote doos en uiteraard keurig verpakt in piepschuim tegen transportschade.

Installatie

De installatie van de ActiFry is behoorlijk basic. Na het verwijderen van wat beschermingsfolie kan je eigenlijk al aan de slag. Je kan kiezen of je de snackmand of de pendelarm plaatst in de Actifry. Het snackmandje is geschikt voor bijvoorbeeld bittergarnituur of niet al te grote normale snacks.

De pendelarm is voor als je de 1,7 kg grote “pan” gebruikt, de pendelarm draait dan rond en zorgt ervoor dat hetgeen je erin hebt gelegd mooi egaal bruin worden doordat ze automatisch worden gedraaid. Het snackmandje draait tijdens gebruik ook.

Daarna is het eigenlijk een kwestie van je favoriete snack in het mandje of de pan leggen en gaan met die banaan.

Gebruik

Het gebruik is al even simpel als de installatie. De ActiFry is voorzien van drie knoppen twee voor de tijdsduur en een voor start en stop. Je kan de tijdsduur in minuten instellen door op de plusknop te drukken. Vervolgens druk je op de aan/uit knop en klaar ben je.

Onze eerste poging betrof echte dunne franse frietjes, na het vullen van de pan (ja een hele zak friet past er in) hebben we  de ActiFry aan het werk gezet. In dit geval hadden we de pendelarm in de pan geplaatst en de ActiFry gaat vrolijk aan de gang. De pendelarm zorgt ervoor dat de frietjes constant over elkaar heen tuimelen en zo rondom bruin worden.

Het frituren duurt wel wat langer dan een conventionele pan voor de dunne frietjes waren we ongeveer twaalf minuten kwijt. Het resultaat daar in tegen was de smaak echt heel goed, de frietjes waren lekker knapperig.

Bittergarnituur

Poging twee betrof een lekker selectie bittergarnituur. We hadden frikandelletjes, kipnuggets, gehaktballetjes en bamihapjes bij elkaar passen er ongeveer twintig in het mandje. Deze kan je bij elkaar leggen in het snackmandje en vervolgens de olie erover heen sprenkelen. Ook deze duren weer iets langer dan een normale frituurpan, wij waren voor een mooi resultaat ongeveer veertien minuten kwijt.

Voor het beste resultaat hebben we de hapjes tussentijds zelf even omgedraaid zo zorg je voor een mooi egaal resultaat. Het bittergarnituur uit de ActiFry was overigens voortreffelijk, alle hapjes waren goed heet en de smaak was gelijkwaardig aan die van een conventionele pan. Je kan zelf kiezen of je olie toevoegd aan de diverse bereidingen. Het is zeker niet noodzakelijk als je goede diepvries producten koopt.

De ActiFry biedt talloze mogelijkheden en deze worden voor een deel belicht in het receptenboekje en er is uiteraard ook een app met lekkere recepten. Een echte topper uit de ActiFry zijn kippenkluifjes, deze worden echt lekker krokant en door en door gaar. Ook is hij zeer geschikt voor bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en verschillende verse roerbak gerechten. Tefeal heeft speciaal hiervoor een leuke receptenpagina gemaakt die je hier kan vinden.

Schoonmaak

Al vaker heb ik het gezegd, schoonmaken is echt mijn minst favoriete hobby. Gelukkig zijn alle losse onderdelen van de ActiFry vaatwasser bestendig. Dit betreft het lepeltje, de snackmand en de grote pan. Die kan je overigens net als een frituurmandje met het bekende handvat zo uit de Actifry halen.

Kenmerken

Inhoud van 1,7 kg

Vermogen 1550 W

Maximale temperatuur 180 °C

Anti geur

Temperatuur indicator

Timer

Geschikt voor frietjes, vlees, vis, groenten, desserts en snacks

Verwijderbare kom

Bodem met antislip

Kleur: zwart

Cool touch handgreep

Vaatwasser veilig

Indicatielampje

LCD scherm

Werking

De ActiFry werkt op basis van hetelucht circulatie, de friteuse zorgt voor een constante stroom hetelucht die door de gehele ronde vorm van de pan geblazen wordt. Hierdoor heb je overal in de pan een evenredige verwarming en dit zorgt voor een optimaal resultaat. De toevoeging van een klein beetje olie zorgt voor de bekende smaak. Bij voorgebakken friet en snacks hoef je overigens helemaal geen olie toe te voegen.

Conclusie

De ActiFry Express XL is voor ons een fijne aanvulling aan het huishouden. We hoeven immers nooit meer naar de snackbar en je voelt je een stuk minder schuldig na het eten van een snack met zo weinig olie. Wel ben je geneigd wat sneller de ActiFry tevoorschijn te toveren…maar ja gemak dient de mens toch!

Tefal ActiFry Express XL AH951B kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.