Review: Sony HT-MT500

Speciaal voor de compacte woonkamers produceert Sony de HT-MT300 en de HT-MT500 Soundbar. Vandaag testen wij de Sony HT-MT500, de grote broer in de SONY HT-MT serie. Met een omvang van slechts 50 centimeter breed bij 6.4 centimeter hoog is de soundbar écht héél compact te noemen. Weet Sony met de HT-MT500 krachtig geluid te produceren, of gaat deze soundbar aan zijn compacte formaat ten onder?

Sony

Sinds de oprichting van Sony in het jaar 1947 is Sony uitgegroeid tot een van de grootste Tech-giganten ter wereld. Toen oprichter Masaru Ibuka in 1947 begon met het repareren van radio’s en zijn uitvinding van s’werelds eerste elektrische rijstkoker kon hij niet vermoeden dat het concern zou uitgroeien tot de mastodont die het vandaag de dag is, met meer dan 146.000 werknemers in dienst wereldwijd. Naast de fameuze Playstation lijn, takken in de muziek- en filmindustrie maken deze mannen legio andere consumentenelektronica. En hier is Sony bijzonder daadkrachtig in. Sony apparatuur is nooit goedkoop, maar daarentegen vrijwel altijd van uitstekende kwaliteit. Geldt hetzelfde voor de Sony HT-MT500?

Specs

De compacte behuizing van de Sony HT-MT500 is voorzien van ruim voldoende technisch vernuft om elke normale gebruiker tevreden te houden. Met onder andere de mogelijkheid om gecomprimeerde audio te up-scalen naar een hogere audio-kwaliteit, ingebouwde chromecast en spotify, Wifi en legio andere mogelijkheden is deze Sony HT-MT500 zeer uitgebreid te noemen, anders dan zijn bescheiden voorkomen doet vermoeden.

Formaat Hoofdunit: 500 x 64 x 110 mm

Gewicht Hoofdunit: 2.0 kg.

Formaat Subwoofer: 95 x 383 x 380 mm

Gewicht Subwoofer: 6,6 kg.

Versterkerkanalen: 2.1-kanaals

Subwoofer: Draadloos

Aansluitingen: HDMI, USB, Optisch, Analoog, Ethernet, WIFI, Bluetooth, NFC

Audio-indelingen: Dolby® Digital, Dolby® Dual Mono, DTS®, ClearAudio+, Hi-Res Audio

Software: Chromecast, Spotify

Inhoud verpakking: Netadapter, AC-Netsnoer, Afstandsbediening, Batterijen, Optische aansluitkabel

Design

Nadat de Sony HT-MT500 uit zijn verpakking is gekomen valt één ding écht op. Deze Sony HT-MT500 is echt een lilliputter onder de premium soundbars! De bar die je onder de televisie dient te plaatsen is slechts 50 centimeter breed, zo ongeveer de helft van de lange zijde van mijn televisie. Omdat de soundbar zo compact is zal hij zeker niet misstaan onder een kleinere televisie. Heb je een televisie staan of hangen met een beelddiagonaal van minder dan 80 centimeter. Dan zal deze Sony HT-MT500 in ieder geval niet snel aan weerszijden van de televisie uitsteken. Perfect, toch?

Wat nog beter is aan het compacte formaat is dat hierdoor de subwoofer onder de sofa te plaatsen is. Door de subwoofer op zijn kant te leggen heeft deze een bank nodig die slechts 95 millimeter los staat van de grond. Zeker in de kleinere woonkamers waar een logge subwoofer in de weg zou staan is dit een uitstekende oplossing. De subwoofer van deze MT-HT500 is draadloos, nouja, op een stroomkabel na dan. En is hierdoor zonder een kabel te trekken aan de andere kant van de kamer te plaatsen.

Zowel de hoofdunit als de subwoofer van de Sony HT-MT500 is voorzien van een kunstlederen afwerking. Ik vind persoonlijk dat dit heel mooi kan zijn, Mits het dan niet om enkel een patroon in het harde plastic van de behuizing gaat. Helaas is dit bij de subwoofer wel het geval. Het lederen printje is slechts schijn. De behuizing is gewoon gemaakt van hard kunststof met reliëf. Erg? Nee totaal niet! Zoals ik al eerder aangaf zal de sub van deze HT-MT500 vanaf het eerste gebruik onder mijn bank geplaatst worden. De Soundbar zelf heeft hetzelfde patroon in de behuizing staan. Gelukkig is het kunststof hier voorzien van een iets zachtere toplaag. Hierdoor voelt het oppervlak iets natuurlijker dan die van de subwoofer. Beter, maar het geheel oogt naar mijn mening hierdoor niet zo premium als je voor de prijs mag verwachten.

De hoofdunit is verder voorzien van een strakke zwarte grill waar vanachter het LCD display van de Sony HT-MT500 te zien is. Dit is dan weer wel érg stijlvol gedaan. De grill is door middel van magneten van de behuizing te scheiden. Handig als je de soundbar met een doekje al wil nemen. De bedieningstoetsen zijn bovenop de hoofdunit geplaatst en geven je met subtiele icoontjes aan hoe je het volume kan aanpassen, van input kan wisselen en de Sony HT-MT500 kan uitschakelen. Ook alle aansluitingen zijn netjes weggewerkt op de achterzijde van de hoofdunit.

Geluid

Kan er écht goed geluid komen uit zó’n compacte speaker en dito subwoofer? Om maar gelijk ter zake te komen, Ja!

De soundbar is voorzien van allerlei snufjes om je audio zo crisp mogelijk uit de speaker te laten komen, en dat werkt bijzonder goed. Er is geen ruis en het geluid dat door deze Sony HT-MT500 geproduceerd wordt is verrassend vol. Door de upscaling eigenschappen en de ondersteuning voor Hi-Res Audio worden zelfs gecomprimeerde audio bestanden crisp en met erg veel diepgang weergegeven.

De bar neemt de hogere tonen voor zijn rekening terwijl terwijl de echte punch door de subwoofer wordt geproduceerd. Doordat de subwoofer heel eenvoudig in kracht is in te stellen kan je elk muziekstuk of film naar wens je woonkamer door laten schallen. Luister je naar een fijn akoestisch stuk, dan kan je de subwoofer in level omlaag brengen. Kijk je naar een lekkere actiefilm, dan zet je net zo snel de sub van de Sony MT-HT500 hoger zodat de sub onder de bank veranderd in een ware but-kicker. Zowel de hoofdunit als de subwoofer hebben ruimschoots voldoende vermogen om de toch al gammele relatie met de buren snel te laten escaleren.

Als de relatie met je medebewoners je toch enigszins interesseert is deze set voorzien van handige opties om de buren wat te ontzien. Naast de eerdergenoemde mogelijkheid om de subwoofer in kracht in te stellen heeft de Sony MT-HT500 een handige Night-optie. Zet je deze optie aan, dan worden lage tonen gedempt en hoge tonen en spraak verhoogd. Handig als je niet wilt dat de onderburen hun bed uit vibreren.

Door de Virtual-Surround technologie lijken vooral de hoge tonen niet geheel van voren te komen. Althans, niet van de slechts 50 centimeter brede hoofdunit die recht van voren geluidsgolven op je gehoorgang afvuurt. Natuurlijk kan de set op dit gebied niet op tegen een volledige 2.1 set waarbij je twee speakers aan weerszijden van de kamer plaatst. En zeer zeker niet tegen een 5.1 set. Maar dat hoeft ook niet. Deze Sony MT-HT500 is juist gemaakt voor woonkamers waar geen plek is voor twee van deze logge los geplaatste speakers, laat staan nóg twee losse speakers om 5.1 geluid te creëren.

Mocht je toch behoefte hebben aan surround geluid, dan is deze Sony HT-MT500 eenvoudig uit te breiden met meerdere losse draadloze Sony speakers. Al wordt je stijlvolle Sony setje dan wel érg kostbaar. Ben je bereid een dusdanig budget aan een audioset te spenderen, dan heb je er waarschijnlijk ook geen bezwaar op als deze set iets meer ruimte inneemt. Wil je écht 5.1 geluid, dán zijn er alternatieven waar je meer geluid krijgt voor je geld.

Conclusie

Voordat ik deze Sony HT-MT500 in handen kreeg was altijd enigszins sceptisch over het compacte soundbar-genre. Vaak is het geluid hol of schel en dikwijls is de subwoofer overpowered om het gebrek aan punch van de hoofdunit op te vangen. Met deze Sony HT-MT500 is dit gebruikelijke probleem uitstekend opgelost. Zowel de hoofdunit als de subwoofer hebben ruimschoots voldoende power. Wil jij toch nét wat meer of minder lage tonen? Dan pas je dit gemakkelijk met een druk op de knop in. Het geluid is door de nodige audio-verwerkingssoftware zoals Clear-Audio+ en de ondersteuning voor audiostreams voor audiofielen in de vorm van Hi-Res audio heel heel erg goed.

De soundbar ligt subtiel op mijn tv-meubel en mijn gasten zoeken koortsachtig naar de bron van de bass-tonen. Terwijl de subwoofer onder de bank ligt doe ik geen concessies in de loopruimte in mijn woonkamer. Oké, het kunstleer is niet helemaal mijn smaak, en als ik de Sony HT-MT500 onder mijn televisie aan de muur wil bevestigen. Dan zal ik hiervoor een plankje tegen te muur moeten maken. Maar hey, hoe belangrijk is dat nou? Dat lilliputtertje onder de soundbars geeft mij wel supervet geluid. En dát is wat écht telt!

 

Sony HT-MT500 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Michiel Schuur beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer compact
  • Prima geluidkwaliteit
  • Subwoofer onder bank te schuiven
  • Draadloze Sub
  • Super remote
  • Uit te breiden met Sony remote speakers

THE BAD

  • Kunstleren afwerking oogt wat goedkoop
  • Niet aan de muur te bevestigen

Eén reactie

  1. Ben op zoek naar de Sony HT-MT 500 , maar dan in WITTE uitvoering zoals hij op de officiële Sony site staat. Ik kan deze nergens vinden; enkel zwarte uitvoeringen zijn te koop. Dus mensen : Ik sta te popelen om de witte HT-MT 500 te kopen; wie informeert me waar ik die aanschaf ( uiteraard ook per internet )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sony HT-MT500 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl