Review: Skil 1565AD schaafmachine

Na een dag hard werken staat er een mooie blauwe doos met afzender Skil klaar. Enthousiast als we bij GadgetGear zijn, pakken we meteen de schaar om te kijken wat er in de doos zit en worden we verblijdt met een schaafmachine van Skil (Skil 1565 AD). Enthousiast als we zijn kunnen we natuurlijk niet wachten en besluiten dan ook om de omverpakking meteen open te maken. Gelukkig is de Kerstman dit jaar vroeg,  want het eerste wat opvalt is een koffer. Nu hebben jullie wellicht al een aantal reviews van mij gelezen, maar een koffer is voor mij altijd een goede start. Je wilt tenslotte dat je gereedschap netjes blijft.

Vol goede moed ga ik verder en tref naast de machine de volgende accessoires aan:

  •     2 omkeerbare TCT-schaafmessen
  •     Sleutel voor wisselen van schaafmessen
  •     Opslag voor sleutel
  •     Stofzak
  •     Breedtegeleider
  •     Verstelbare sponningsdiepteaanslag

STEVIGHEID & DESIGN

Éénmaal in mijn handen voelt de zwart met rode machine degelijke en solide aan. De buitenkant van de machine, die gemaakt is van hard plastic is duidelijk bestand tegen een stootje. De onderkant van de machine is voorzien van een aluminium voetplaat die moet zorgen voor een gladde afwerking. Een parkeervoet aan de onderkant van de machine moet ervoor zorgen dat de machine het houtwerk niet beschadigd. De meegeleverde mesjes zijn immers vlijmscherp.

Nu kun je over smaak natuurlijk twisten maar wat mij betreft valt er aan het design van de schaafmachine niet veel af te dingen. Basic en goed, dat is de beste omschrijving.

DE TEST

Zoals het een goede GadgetGear reviewer betaamd hebben we de schaafmachine onderworpen aan een uitvoerige test waarbij we de schaaf los hebben gelaten op twee verschillende soorten planken. We begonnen de test met een aantal steigerplanken die we over de lengte wilden afschaven. Vakmannen die we zijn, wilden we natuurlijk het beste resultaat en besloten daarom zowel de breedtegeleider (waarmee je de breedte van het te schaven oppervlak kan bepalen) als de spanningsdiepte aanslag (bedoelt om een nauwkeurige en rechte sponning te maken) te gebruiken. Aangezien we niet van opruimen houden hebben we meteen maar even de stofzuiger aangesloten om het merendeel van het stof en de houtsnippers op te zuigen.

De eerste 15 centimeter van de steigerhouten plank ging zonder noemenswaardige problemen. Helaas kreeg de schaaf na ongeveer 15 centimeter meer moeite met het te schaven oppervlak waardoor erop bepaalde delen niet de juiste hoeveelheid hout werd afgeschaafd. Dit resulteerde op sommige plekken in kleine hobbels waardoor de plank over de hele linie niet recht werd afgeschaafd. Nu is steigerhout vanwege de grove structuur niet het meest gemakkelijk hout om te schaven maar eerlijk gezegd hadden we hier meer van verwacht.

Na de steigerhouten plank was het tijd om onze test te vervolgen met een geschaafde vuren balk. Je merkt meteen dat de Skil 1565 AD het op geschaafd vuren aanzienlijk beter doet. Zonder enige problemen haalt de schaaf er, van begint tot eind 1,5 cm vanaf. Wel adviseren wij om in meerdere banen te schaven aangezien dit het meest nauwkeurig resultaat geeft.

PRIJS

Wat kost dat? Vragen jullie dan nieuwsgierig? Om precies te zijn kost de Skil 1565 AD., € 99,95 en dat vinden wij voor een machine van deze kwaliteit niet veel geld.

CONCLUSIE

Alles bij elkaar zijn we niet ontevreden over de Skil 1565 AD. Goed als je echt een vakman bent die een schaaf moet kunnen gebruiken voor iedere houtsoort, dan is deze machine niet de beste keus. Ben je echter een huis, tuin en keuken klusser die de schaaf veelal nodig heeft voor “kleinere” klussen dan heb je aan de Skil 1565 AD een stevige en fijne machine.

 

 

 

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Stevigheid
  • Opberg koffer
  • Prijs kwaliteit verhouding

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.