Review: Motorola Moto Z2 Force

De Motorola Moto Z2 Force is het nieuwe werkpaard van Motorola. De snelste tech die het bedrijf in huis heeft in combinatie met een hele schone Android installatie. Ondersteuning voor de MotoMods modules maakt het toestel ook nog eens enorm flexibel.

Unboxing

In de doos van de Motorola Moto Z2 Force vinden we de smartphone, documentatie, een SIM tool, USB-C kabel, een Turbo Power lader en… een USB-C naar analoge audio adapter. Inderdaad, een audio aansluiting zit er niet langer op.

Design

En dat brengt ons bij het design van de Motorola Moto Z2 Force. Net als de Motorola Moto Z2 Play, is de Motorola Moto Z2 Force een nogal grote smartphone. Om met de MotoMods te kunnen werken, moet de achterkant van het toestel immers dezelfde maten en hetzelfde ontwerp behouden dat vorig jaar met succes is ingezet. Onderhand mogen we dit formaat wel echt tot de Phablet rekenen. Net als bij de Play review van gisteren, vind ik persoonlijk dat ook hier de vingerafdrukscanner wel heel erg aanwezig is op de voorkant.

Display

Motorola heeft de Motorola Moto Z2 Force voorzien van een OLED display met een doorsnede van 5,5 inch. Lekker groot. Met een resolutie van 1.440×2.560 krijg je bovendien een UHD resolutie wat dit toestel ook wel heel geschikt maakt voor VR gebruik. Bij buiten gebruik is het display beter bruikbaar dan dat van de Play, dus ook daar zit een upgrade ten opzichte van het goedkopere model.

Krassen

In reviews van collega’s lezen we klachten over het snel krassen van het display. Dit is deels correct. Motorola heeft hier last van hetzelfde problemen dat ontstond bij vroege Sony Xperia reviews.

Sinds kort is het, met name onder Chinese merken, weer populair om smartphones standaard met een screenprotector uit te leveren. Merken als OnePlus kiezen er dan doorgaans voor een screenprotector te plakken die duidelijk aanwezig is. Motorola doet dit niet. Haar screenprotector is bijna perfect op maat van het display. Onder deze screenprotector zit gewoon een sterk, glazen display. Je moet het maar net zien ;-).

Specs & benchmarks

Motorola sluit zich met de Motorola Moto Z2 Force aan bij de vlaggenschip devices die op de Qualcomm Snapdragon 835 chipset draaien. Denk aan de Sony Xperia XY, Amerikaanse versies van de Galaxy S8 en Note8, De LG V30, OnePlus 5 en 5T. Wij hebben de versie met 64GB opslagruimte en 6GB aan werkgeheugen getest. Let op, er is ook een versie met maar 4Gb werkgeheugen in omloop. De prestaties in de benchmarks hieronder zijn niet relevant voor het 4GB model.

Gamers krijgen in de Qualcomm Snapdragon 835 chipset de briljante Adreno 540 GPU die ijzersterk is. Gamers mogen top prestaties van dit toestel verwachten, maar ook andere apps versnellen door deze snelle GPU.

Draadloos zien we keurig dual-band WiFi ondersteuning. Er is ondersteuning voor Bluetooth 5.0 met aptX en A-GPS. NFC is ook netjes aanwezig.

De USB-C plug biedt ondersteuning voor USB 3.1, dus het is mogelijk om op hoge snelheid data van en naar het toestel te kopiëren.

MotoMods

Motorola is de eerste fabrikant die snapt hoe je een modulaire smartphone moet produceren. Google’s Project Ara faalde, evenals de LG G5. Gewoon door het ontwerp niet handig aan te passen. Oké, Motorola heeft hierdoor een wat beperkingen, maar daar lijkt het merk tot nu toe echt prima mee om te gaan.

Alle MotoMods die voor eerdere Moto Z smartphones zijn uitgebracht, kunnen ook gewoon op de Motorola Moto Z2 Force worden gebruikt. Dit komt door de magnetische contacten op de achterkant die eigenlijk een alternatieve USB plug vormen. Komende week reviewen we de nieuwste MotoMods van Motorola.

Camera

Waar geen verbetering in zit ten opzichte van het Play model is de camera. Ook hier een dubbele 12 megapixel achter en een enkele 5 megapixel voor. Achter krijg je met f/1.7 een behoorlijke lichtgevoeligheid en een relatief grote pixel op de beeldsensor. Het ontbreken van enige beeldstabilisatie maakt dat het toestel toch relatief veel moeite krijgt wanneer het wat donkerder wordt. Gelukkig is er een Hasselblad MotoMod voor als je echt serieus met fotografie aan de slag wilt gaan.

De kwaliteit van de selfie camera is qua pixels dan wel laag, er zit nauwelijks vervorming op. Die duo-tone LED flitser licht mooi bij.

Een hele fijne toevoeging is overigens wel dat je met de camera meteen barcodes en QR codes kunt scannen.

Android

De Android versie die Motorola meelevert is bijna even schoon als een Nexus smartphone. Dat wil zeggen dat Motorola echt haar best doet zo min mogelijk bloatware mee te leveren. Waar eigen apps worden meegeleverd, hebben die zo min mogelijk impact op het geheugengebruik. Een aantal standaard apps zijn wel licht aangepast. Bijvoorbeeld de camera app. Vrijwel zonder uitzondering gaat het om positieve aanpassingen. Dit is wat Motorola bij vele Android gebruikers geliefd maakt.

Accuduur

De Motorola Moto Z2 Force heeft een dunnere behuizing dan de Motorola Moto Z2 Play. Dit zien we niet alleen terug in het verdwijnen van de audio aansluiting, maar ook in de accu. Die is met 2.730mAh net even wat kleiner dan de Motorola Moto Z2 Play. Met de hogere resolutie moet de snellere chipset ook net even wat harder werken. Toch lijkt alles zo uitgebalanceerd dat het uithoudingsvermogen net wat hoger ligt dan bij de goedkopere Play die een iets grotere accu heeft meegekregen.

Bij het toestel krijg je van Motorola een Turbo Charge lader. Dit is een Qualcomm QuickCharge 3.0 lader. Deze kan dus met 3 ampère laden. In net iets minder dan 2 uur is het toestel volledig op te laden met de bijgeleverde lader. Erg netjes en plezierig.

Conclusie: Motorola Moto Z2 Force

De Motorola Moto Z2 Force werd door Motorola als één van de duurste smartphones op dat moment geïntroduceerd. En dan moeten we hard zijn; hij is het geld niet waard. We missen waterdichtheid , we missen optische beeldstabilisatie, een forse resolutie op de selfie camera en ook het display kan nog iets beter. Kijken we naar de andere Chinezen in de markt, dan wordt de vergelijking nog zwaarder. Het MotoMods concept blijft fantastisch, maar Motorola zal wat aan de prijs moeten doen om dit toestel interessant te maken.

Motorola Moto Z2 Force kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Heerlijk snel
  • Fors UHD display
  • ModoMods compatible
  • Screenprotector meegeleverd

THE BAD

  • Camera presteert matig
  • Geen audio aansluiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Motorola Moto Z2 Force kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl