Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Light Stax Magic Tuning (S-15001)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Enorm leuk concept
  • Leuk uitgewerkt
  • De accusteen in een auto wegwerken is wel een uitdaging
  • Genoeg verlichting om meerdere huizen te verlichten

THE BAD

  • Verlengsnoeren zijn van heel slechte kwaliteit
  • Wat meer aansluitmateriaal zoals de zwarte steen zou welkom zijn

Als het om LEGO en verlichting gaat, pakt LEGO het niet altijd even innovatief aan, terwijl je wel de hoofdprijs betaald. Bij Light Stax lijken ze dat te snappen en proberen ze leuke lichtsystemen te ontwikkelen om jouw LEGO stad innovatief tot leven te brengen. In deze donkere dagen mochten wij aan de slag met de Light Stax Magic Tuning doos.

De oplettende lezer kwam het merk Light Stax enkele jaren geleden al tegen op GadgetGear. Toen waren het nog bouwstenen op LEGO Duplo formaat. Die serie is inmiddels Light Stax Junior gedoopt terwijl Light Stax zelf zich echt op de LEGO speler richt.

Unboxing

Laten we aftrappen met een compliment. De dozen waarin Light Stax haar stenen verpakt zijn stevig en mooi. Daardoor kunnen ze prima gebruikt worden als bewaardoos voor deze bijzondere stenen. Mooier en netter dan die van LEGO zelf? Ja zeker.

In de Light Stax Magic Tuning doos vinden we de 4×4 accusteen die het hart vormt van het Light Sta systeem, samen met een micro-USB kabel om het accublok op te laden. Ook in de verpakking vinden we 4 zwarte verlengkabels (10cm, 15cm, 30cm en 50cm) en 2 aansluitkabels voor straatlantarens. In de doos zitten vier zwarte adapterstenen om in een hoek van 90-graden te kunnen bouwen. Deze geleiden geen stroom. Er zit ook een zwarte 2×4 steen bij die wel stroom geleidt.

We vinden twee witte, driedelige, straatlantarens met helderblauwe LED’s erin. In de doos zitten 8 blanke 1×2 en 8 blanke 2×2 stenen, maar favoriet zijn de 1×1 mini STAX stenen. Deze kleine rondjes krijg je vier keer in eveneens vier kleuren en geven je enorm veel creativiteit.

De Accusteen

Alles draait om de accusteen. Deze is oplaadbaar via een micro-USB aansluiting die erg stevig lijkt te zijn. De accusteen bevat 4×4 noppen en kan daardoor als een soort van bouwplaat worden gebruikt. Iedere nop kent twee contactpuntjes die stroom overbrengen naar stenen. Een Light Stax steen hoeft maar op één punt contact te maken om stroom te krijgen.

De accusteen kent vier gebruiksmodi. Aan, knipperstand, gloeistand (langzaam aan/uit) en discostand. Daarbij maakt de accusteen gebruik van een interne microfoon om het licht op de maat van de muziek te laten knipperen. Dat gaf bij mijn kinderen natuurlijk meteen heel wat plezier.

In tegenstelling tot de Light Stax Junior set, bevat deze accusteen wel openingen voor noppen aan de onderkant. Hierdoor is deze heel goed in te bouwen. Denk wel aan de bereikbaarheid van de knop en de micro-USB poort tijdens het inbouwen ;-).

Wat tijdens het opbouwen ook opvalt is dat de accusteen voor auto’s toch al snel een heel groot ding is om weg te werken. Wellicht is het qua ambities leuker wanneer Light Stax voor dit soort klussen een 2×4 steen maakt. Immers heeft een auto heel wat minder licht, dus een veel lagere energiebehoefte.

Verlengkabels

De set komt met drie verlengkabels. Dit zijn twee blokjes met daar 10, 15, 30 of 50 CM snoer tussen. De blokjes zijn 2×2 een volle steen hoog. Minder charmant dan de elektrische kabels van LEGO Technic, maar wel beter compatible met alle andere elektrische onderdelen van de set.

Bijna alle verlengkabels in mijn set hebben last van wiebelprintjes. Laat ik ze zo noemen. Wanneer je vier kleine lichtgevende nopjes op de vier noppen van de steen zet, zie je dat ze in veel gevallen niet alle vier willen branden. Of de ene set brandt, of de andere. Dit is afhankelijk van de stand van het snoer.

Met andere woorden, de verlengkabels in deze set zijn erg slecht van kwaliteit. Dit merk je niet wanneer je er 2×2 lichtblokken op zet omdat die altijd wel via één van de noppen contact houden, maar met de kleine nopjes merk je dit meteen.

De straatlantarens

De straatlantarens lijken qua ontwerp sterk op wat LEGO bij haar modulaire Creator lijn langs de enorme huizen laat bouwen. Hierdoor lijkt het erg leuk om ze te vervangen, maar in de praktijk valt dat een beetje tegen. Heb je de dure, modulaire gebouwen, wil je natuurlijk naadloze integratie van de verlichting. De stroomkoppeling en dikke kabel maakt dit onmogelijk. Daar staat tegenover dat mijn zoontje ze wel prachtig vindt op zijn wegenplaten van zijn stad. Dus onder zijn bedje is het aardig verlicht in de avonduren. Leuk!

Lichtstenen

En dan de lichtgevende stenen zelf. De Light Stax Magic Tuning bevat een aantal ‘klassieke’ lichtgevende stenen. Deze zijn 1×2 en 2×2 groot. Deze bevatten witte LED’s. Het zijn prachtige stenen om een decoratieve muur van te maken of, in een kerstdorpje, een ijssculptuur. Daarnaast kunnen ze voor lekker veel licht in een huisje zorgen, wanneer je de lichtstenen onder een verlengkabel klikt.

De echte wondertjes zijn de 1×1 nopjes die lichtgeven. Vier in de kleuren blauw, rood, wit en oranje. Hiermee kun je op auto’s prima verlichting maken, maar ook licht mixen in de huisjes voor een nog fijner plaatje. Let wel, deze stenen zijn zo klein, dat er geen contacten meer bovenop passen. Je kunt ze dus prima bovenop een elektrische steen zetten, maar niet er onder klikken. Ook kun je ze niet stapelen zonder de lichtfunctie te verliezen. Toch zijn deze mijn absolute favoriet.

Qua wit licht lijken de mensen achter Light Stax vooral de functie van autoverlichting voor zich te zijn. Alle witte elementjes hebben een heel koud, wit licht. Wanneer je dan beseft dat het misschien veel leuker is om verschillende huisjes te verlichten, mogen die LED’s echt wel wat warmen van kleur zijn.

Ik heb een kleine voorbeeldopstelling gemaakt van hoe de Light Stax Magic Tuning gebruikt kan worden in het modulaire gebouw van de bank. Ik heb in de wasserette een verlengsnoer met blauwe en witte lichtnopjes geplaatst. In de bank bovenin een verlengsnoer met de oranje en rode lichtjes. Hierdoor heb je in de bank een klassieke, warme gloed die je ziet terwijl de wasserette wel heel erg neon-blauw is. Het licht in de lantarenpaal is van een koud wit nopje.

Geleidende stenen

Eigenlijk zit er maar één geleidende steen in de set. Een zwarte van 2×4. Deze laat al vrijwel meteen zien wat een enorme waarde deze steen heeft. Hij is veel stabieler dan de verlengkabels en kan onzichtbaar stroom van gebouw naar gebouw brengen. Nouja, als ze tegen elkaar aan staan. Het is er immers maar één. Ze lijken ook niet los te worden verkocht. Jammer, want van dit soort materiaal wil je eigenlijk wel het één en ander hebben. Gewoon omdat de verbinding lekker stabiel is en je er constructie technisch hele leuke dingen mee kunt verzinnen.

Conclusie: Light Stax Magic Tuning S-15001

LEGO is nooit een held geweest in het leuk toepassen van verlichting in haar assortiment. Ligt Stax is één van de merken die echt probeert het verschil te maken. Op dit formaat is wat Light Stax doet, zeer ambitieus. De verlengsnoeren zijn dan wel van redelijk slechte kwaliteit, wat ze verder op dit kleine formaat doen, is echt knap. Door de verlengsnoeren kunnen we de set niet de volle vijf sterren geven en je leest het, dit setje leidt echt wel tot een klein verlanglijstje van veranderingen voor het Light Stax assortiment. Maar we kunnen wel stellen dat het merk op de goede weg is en dat dit toch ook gewoon een heel leuk setje is.

Light Stax Magic Tuning kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.