Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Light Stax M05000 Classic (lichtgevende bouwblokken)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Bouwen met licht is spannend
  • Te gebruiken als nachtlampje
  • Oplaadbaar via USB
  • Te combineren met Duplo

THE BAD

  • Relatief weinig stenen van dezelfde kleur
  • Zwakke laadplug

In deze donkere dagen is het natuurlijk altijd leuk om lichtgevend speelgoed te mogen testen. Zeker wanneer het ook nog eens bouwblokken betreft. De Light Stax zijn dan ook volledig compatible met het bekende Duplo, maar bieden kinderen de mogelijkheid om echt met licht te bouwen.

Unboxing

In het doosje van de Light Stax M05000 Classic vinden we een basisplaat met USB laadkabel en 24 bouwstenen. Deze bouwstenen zijn een set van vier keer zes kleuren.

Design

De blokjes van Light Stax volgen grotendeels het design van duplo met het grote verschil dat ze niet hol zijn. In ieder blokje zit een witte LED en de nodige elektronica om de stroomtoevoer te regelen. Iedere nop, boven en onder, bevat namelijk een complete connector met + en – polen. Regel je dat niet goed, is dat natuurlijk vragen om kortsluiting ;-).

De basisplaat is zwart en zo hoog als de blokken, maar met 4×4 noppen. Ook hier zijn alle noppen gemaakt om elektriciteit door te geven aan de blokken. De onderkant van de basisplaat is helaas vlak. Het is dus niet mogelijk om de basisplaat van Light Stax op een Duplo of Lego grondplaat te zetten. Wat mij betreft een gemiste kans voor kinderen die Light Stax onderdeel van hun LEGO of Duplo landschap willen maken.

Lichtstanden

De Light Stax grondplaat kent vier verlichtingsstanden. Constant aan, langzaam knipperen, pulseren en aan met een sleeptimer van 15 minuten.

Speeltest

We hebben de Light Stax door een kind van twee en speelkameraadjes van verschillende leeftijden laten testen. Dit kind speelt al geruime tijd met Duplo en haalt veel plezier uit het bouwen.

Hoewel Light Stax een iets ander plastic gebruikt dan we kennen van Duplo valt het op dat de stenen niet beschadigen. Ook niet bij wat ruiger spel (denk aan hoge torens die omvallen en het gooi en smijtwerk waar peuters om bekend staan). Ik zie wel de krasjes die de gewone Duplo stenen ook hebben, maar de elektrische delen blijven keurig in tact. Ook bij het eindelijk op en af stapelen van de blokken.

De Classic box bevat van alle kleuren evenveel stenen. Er zijn veel kinderen die willen met één of enkele kleuren werken. Vooral als ze realistisch willen bouwen. Denk aan huisjes en bomen. Alleen wanneer je uitbreidingssets van 6 stenen koopt, kun je een enkele kleur kiezen. Wat mij betreft was het handig geweest als dit soort dozen met kleinere aantallen stenen ook minder kleuren zouden bevatten. Dat geeft jonge kinderen iets meer houvast in het bedenken van bouwsels. Op 24 blokken waren drie kleuren meer dan genoeg geweest.

De Light Stax worden ook al snel geliefd als nachtlampje. Wanneer het kind deze zelf aan doet, klikt hij niet door naar de vierde lichtstand van de grondplaat. Dit is de stand waarbij hij na 15 minuten vanzelf uitgaat.

Het opladen van de Light Stax basisplaat gaat via een exotisch USB stekkertje. Dat wil zeggen dat de ene kant USB is en de andere een heel dun metalen sprietje. Ik ben dit al vaker tegengekomen en weet dat dit heel fragiel is. Zeker als een kind zelf zijn Light Stax aan de lader wil hangen (pedagogische behoefte aan competentie) loop je het risico dat deze door onhandigheid sneuvelt. Handiger was om ook aan de kant van de Light Stax gewoon een stevige USB plug te gebruiken.

Conclusie

Uit ervaring als ouder kan ik niet anders zeggen dan dat Light Stax een enorm leuk product is om je kind mee te zien spelen. Zeker in deze donkere dagen. Het is jammer dat de hoeveelheid kleuren ten opzichte van de stenen wat groot is. Als ouder zou ik er al snel naar neigen om vooral een paar uitbreidingssetjes bij te kopen om een paar kleuren in hoeveelheid te laten domineren. Ook was een sterkere plug voor het laden erg fijn geweest.

Check Light Stax bij Bol.com.

Eén reactie

  1. Top speelgoed, net besteld bij Cruyffspeelgoed in werkelijkheid nog veel leuker dan je op internet kan zien. De kids zijn er al uren zoet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.