Review: Ilife Model A4S Beetles Serie (Robotstofzuiger)

Het merk ILIFE heeft met de budget robotstofzuiger A4S,  een nieuwe, krachtigere en plattere robot voor zowel tapijt als harde ondergrond. GadgetGear ging aan de slag met dit handige hulpje voor in huis!

Robotstofzuigers, voor mij klinkt het nog steeds als een gadget uit de toekomst. Voor wie nog twijfelt om een gadget zoals deze in huis te halen: doen! Neem wel in je achterhoofd mee dat het geen vervanging is van je stofzuigwerk, maar dat je het grondig stofzuigen met een volledige machine kunt beperken tot een aantal keer per week i.p.v. de dagelijkse zuigbeurt. Dat is al dikke winst! Want een robotstofzuiger doet wat de naam inhoudt: het opzuigen van stof. Vaak niet eens direct zichtbaar vuil, maar wat wel zorgt voor een hygiëne- of allergieverschil. Hoe vaak hoor je niet dat mensen allergisch zijn voor huisstofmijt. Een robotstofzuiger biedt hierbij écht uitkomst.

iLife!

Ilife is een Chinees bedrijf dat zich volledig focust op het ontwerp en design van toonaangevende consumenten robots. Robots die mensen helpen om van schoonmaken en een schoongemaakt huis op een efficiëntere en eenvoudiger manier te genieten. Voor meer dan 10 jaar zorgen zij dat meer dan 10 miljoen gezinnen over de hele wereld gemakkelijker leven met de  ILIFE-producten. Gearbest heeft ons uitgedaagd om één van de meest populaire producten uit hun webwinkel te testen.

Is dat handig zo een robot?

Voor dat we ingaan op alle details, eerst even een uitleg van wat nu de handigheidjes zijn van een robotstofzuiger. Waarom heb jij, beste lezer, nu een robotstofzuiger nodig? Nou, denk je eens in dat je een robot in huis hebt die je aan het werk kunt zetten terwijl jij lekker op de bank zit en tv kijkt. Of een robot die je instelt om ’s nachts, terwijl jij heerlijk op apegapen ligt, je vloer te stofzuigen. Want dat doen deze jongens. Je kunt met de afstandsbediening een tijd instellen zodat je volledig opgeladen robot net zolang de ruimte zuigt tot alle plekken stofvrij (of na 160 minuten). De robotstofzuiger staat overdag gewoon lekker uit te rusten op een laadstation waar hij zelf uit weg kan rijden en waar hij ook na de klus weer naar terug rijdt. (hier kom ik nog wel even op terug.)

Unboxing

Inhoud van de verpakking

 • Vervangingsfilter en borstels.
 • Laadstation en kabel.
 • Afstandsbediening
 • Batterijen afstandsbediening.

De A4S

Met een ontwerpverfrissing op het borstel- en cyclonsysteem is de A4S tot leven gewekt. De X5 kreeg namelijk het commentaar, zoals veel robotstofzuigers, dat hij niet opgewassen is tegen een huis met tapijt of grote reliëfverschillen in de ondergrond. Wat is er nu echt nieuw?! Nou, de grootste verandering is misschien wel dat iLife de borstelharen op de borstel heeft verwijderd en vervangen heeft door een volledig rubberen ontwerp. Ze hebben dit het Bladeaway-spiraalblad genoemd en samen met een verbeterde motor zou het veel beter moeten werken op diepe tapijten en hoogteverschillen. Zoals ik al even aanstipte in mijn unboxing video is dat de A4S een stuk slanker en platter is dan de vorige modellen. Met 7,6 cm in hoogte en 31 cm diameter past deze stofzuiger onder de meeste meubels door. Ja!

Een stofzuiger die je ruimte aftast en een route bedenkt om uiteindelijk overal je huis stof vrij te maken. Hoe lekker is dat? Deze mooie uitvinding koste een paar jaar geleden nog een vermogen, tegenwoordig al veel goedkoper. Je kunt al een budgetmodel scoren onder de 100,- euro. Deze unit is iets duurder, op dit moment € 160,- bij Gearbest. Waarom hij duurder is lees je natuurlijk uitgebreid hier!

Oh, jouw eerste reactie als lezer zou natuurlijk zijn: “loopt dit ding niet overal op vast?” Of, “maakt het geen pokkenherrie”, of “is dat stofbakje (in vergelijking met een stofzuigerzak) niet heel snel vol?” Op al deze vragen vind je antwoord. Ga eens rustig onderuit zitten en verdiep je in de wondere wereld van de Ilife A4S.

De batterij

De batterij van een robotstofzuiger is nog wel eens een probleem. Dat komt omdat wanneer jij stofzuigt je uiteraard probeert om de hele ruimte zo efficiënt en snel mogelijk probeert de stofzuigen, je ook kunt zien waar meer rommel ligt dan op andere plekken. Een robotstofzuiger legt een (voor mij nog onduidelijke) route af waarbij hij meerdere keren op sommige stukken komt en in een hele aparte route. Heb je een grote ruimte waar de robot moet werken, dan kan hij rustig een uur bezig zijn. Dat betekende voor veel voorgangers een lege batterij. De A4S heeft een werktijd, mits helemaal opgeladen, van 160 minuten. Als je batterij leeg is, dan zoekt de A4S zelf zijn laadstation op. Dit is mede mogelijk gemaakt door de 2500mAh grote batterij die automatisch opgeladen wordt op het thuis station.

Stofbak

De bak of bakje heeft een stofinhoud van 0,3 liter. Dat lijkt enorm klein, maar is al een stuk groter dan de gemiddelde stofzuigers (0,2) en geeft een vertekent beeld. Want hoeveel stof kun je bij elkaar proppen in 0,3 liter. Veel! Het lijkt een klein bakje, maar als jouw woning rommelvrij is en er dus echt alleen op stof gezogen wordt, is het echt ruim genoeg. Je zal schrikken wat jouw robot allemaal ophaalt, zeker nu hij ook onder je bank door kan! De stofbak heeft nu ook een magnetisch vergrendelingssysteem, waardoor het makkelijker te legen is.

Geluid

Stofzuigers maken nu eenmaal herrie. Doen ze dat niet, dan lever je in met zuigkracht. Bij de robots is dat een heel ander verhaal. Het geluid valt prima mee. Je kunt gewoon tv kijken of een tukkie doen terwijl de stofzuiger beneden zijn werk doet. Deze robot maakt zeker wel geluid, maar geen herrie. Het geluidsniveau van de A4S stofzuiger is 65 db en relatief stil. Je kunt dit vergelijken met stemgeluid. Als je op de ‘power’ knop drukt , dan kom je op 68 tot 70 db wat meer richting de gewone stofzuiger gaat. Grote graadmeter is onze kat, die bij het aanzetten van de normale stofzuiger al snel buiten staat en nu lekker op haar plekkie blijft liggen.

Gemak

Een robot klinkt ingewikkeld. Deze robot is easy! Er zit maar een knop op de robot en dat is GO! Daarbij heb je de afstandsbediening waar wel meer knopjes op staan, maar de plaatjes zeggen eigenlijk alles. Je ziet een ‘huisje’ druk daarop en je stofzuiger zoekt zijn huis of laadstation op. Het  ‘vierkantje’  betekent dat de robot alleen de kanten en daarmee dus de plinten pakt van je kamer. Ook is er een ‘richt embleempje’ dit is de ‘spot’ functie waar je de robot dus kan opdragen op die precieze plek extra schoon te maken. Er is een ‘power’ knop voor extra kracht als er meer of grotere stukken stof liggen. Het nadeel is dat de stofzuiger iets harder klinkt in volume wanneer je die aandrukt. Daarnaast heb je nog de ‘schedule’ knop waarmee je dus kunt plannen wanneer je robot aan de slag kan.

Het gebruik

Het klinkt als een sprookje, deze robot in je huis, maar je kunt niet altijd maar gewoon de robot aanzetten en weggaan. Je moet wel zorgen dat je vloer is opgeruimd, er geen stekkers ergens uitsteken, voorwerpen of grote stukken papier op de grond liggen. Maar, als je voor dat je gaat slapen even zorgt dat je ruimte netjes is dan kun je heel veel profijt van deze Ilife A4S hebben. Wij zetten altijd even de stoelen op de tafel en maken de keuken leeg. Ook de gang waar veel schoenen staat maken we even leeg en dan go time!

Onze woonkamer is voorzien van laminaat en hierop werkt de A4S echt heel goed. Alle losse stofjes, kattenharen en kinderkruimels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook de gang wordt meegepakt en zelfs de deurmat is geen probleem. Dit komt doordat de wielen een behoorlijke veerweg hebben en de A4S dan ook gemakkelijk de deurmat op rijdt. Het enige lastige is ons kleed onder de woonkamertafel, deze is vrij dun en wordt de ene keer aan de kant geduwd en de de andere keer meegezogen.

De iLife A4S legt zijn parcours door de verschillende ruimte geheel autonoom af en zonder verdere problemen, geen vastlopers of iets van dat alles. Door dat onze vloer wit is zie je hier alles op, met de A4S is het merkbaar schoner en dat is een mooie bijkomstigheid.

Eenmaal liep de A4S vast een in een stuk plastic, de robot schakelt zichzelf dan uit en wacht tot jij hem bevrijd uit zijn benarde positie. Eenmaal bevrijd gaat hij vrolijk verder waar hij mee bezig was.

Kan het nog beter?

Wat ik mis bij deze zuiger is een Wi-Fi-connectiviteit of slimme thuisintegratie. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je de stofzuiger kan integreren in je slime woning. Dus dat als de stofzuiger start als je niet thuis bent, de bewegingsmelder even een oogje toeknijpt!

Conclusie

De Ilife Model A4S Beetles Serie is wat mij betreft een aanrader voor vele huishoudens. Het is geen definitieve vervanger voor de bekende stofzuiger, maar je huis blijft langer schoon en de interval voor het zelf doen gaat omlaag. De lage veerweg, zuigkracht en bedrijfsduur maken van deze A4S een echte hulp in het huishuiden!

Beschikbaarheid

De Ilife Model A4S Beetles Serie is onder andere verkrijgbaar via Gearbest.

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Gearbest iLife A4S

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Handig
 • Echte hulp
 • Weinig omkijken naar

THE BAD

 • Moet soms nog zelf zuigen!

Eén reactie

 1. De informatie over het geluid van 65 decibel is bij bol.com 31 decibel. Of is de beetles anders dan een normale ilfe 4s?

  En de opvangbak is kleiner terwijl een op de website Ali express en bol.com 450 ml is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Gearbest iLife A4S