Review: Creative Sound BlasterX Kratos S5 (24-bit 2.1 stereo speaker)

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Met 24-bit hi-res audio ondersteuning zou de Creative Sound BlasterX Kratos S5 maar zo een 2.1 soundset kunnen zijn die niet alleen de gamer kan bevredigen, maar ook de audiofiel. De waarheid is helaas anders.

Unboxing

In de doos vinden we de twee satelliet speakers, de subwoofer met daaraan de afstandsbediening en de nodige kabels om het geheel aan te sluiten. Daarnaast zit er nog wat documentatie in. Netjes compleet dus.

Design

De subwoofer is een vierkante speaker van MDF die zwart is afgewerkt. De bassreflexbuis zit aan de voorkant, aansluitingen aan de achterkant. Netjes maar niet opvallend. Het is een downfiring subwoofer, dus de driver is naar onderen gericht.

De satelliet speakers zijn wel heel bijzonder. Deze bevatten multi-color LED’s aan de onderkant waardoor gamers de verlichting kunnen aanpassen op die van de PC kast. Voor non-gamers is een keuze die bij het interieur past logischer.

De afstandsbediening van de Creative Sound BlasterX Kratos S5 is ronduit briljant. Een nette, ronde puk die je op jouw bureau legt. Lekker snel toegankelijk en met een lekkere vlotte reactietijd. Erg prettig in gebruik dus. Ook handig is dat je jouw hoofdtelefoon direct op de afstandsbediening kunt aansluiten.

Creative Alchemy

Dit aansturen verloopt via de Creative Alchemy app. Daar zitten niet alleen standaard kleuren in, maar ook diverse animaties, wat de sfeer op mijn bureau in ieder geval een stuk dynamischer maakt. Standaard staat een regenboog animatie bij mij aan. Gewoon lekker kleurrijk en grappig genoeg leidt het mij toch niet af.

Wat wel jammer is, is dat de speakers maar 5 LED's per stuk bevatten. In de render hierboven lijkt het erop dat je letterlijk het hele spectrum kunt neerzetten, maar dit is niet het geval. Zeker in het donker valt het op dat de afstand tussen de LED's relatief groot is. Als Creative het aantal LED's verdubbelde, zou de uitstraling veel mooier zijn geweest. Natuurlijk doet Creative haar best om binnen een bepaalde prijsband te blijven om jou als consument te overtuigen, maar dit is zonde.

Via de Creative Alchemy app is het ook mogelijk het geluidsprofiel van de Creative Sound BlasterX Kratos S5 verder aan te passen. Zo kun je het geluid optimaliseren voor de game die je speelt of de muziek waar je naar gaat luisteren.

Aansluiten

Het aansluiten van de Creative Sound BlasterX Kratos S5 speakerset gaat erg makkelijk. Je sluit hem niet aan op de audio uitgang van jouw computer, maar op een USB poort. Hierdoor zal de computer de Creative Kratos Sound BlasterX S5 als een externe geluidskaart zien en dit is echt heel slim van Creative.

Niet alleen voorkomt Creative zo analoge storingen over de audiokabel die je normaal zou gebruiken, maar Creative krijgt optimale controle over het renderen van de muziek en het laten horen van de muziek. De geluidskaart kan dus optimaal worden afgesteld op de speakerdrivers omdat er nooit andere speakerdrivers aan komen te hangen. Andersom komt er nooit een andere geluidskaart in. Creative kwaliteit dus.

Tegelijkertijd gebruikt de Creative Kratos Sound BlasterX S5 de USB kabel ook voor de dataverbinding die nodig is om de verlichting in de satellietspeakers aan te sturen. Slim.

Audiokwaliteit

Waar het eigenlijk mis gaat is de audiokwaliteit van de Creative Sound BlasterX Kratos S5. Sterker nog, daar slaat Creative de plank op epische proporties mis. Totaal mis. Wat Creative als audiomerk doet is totaal onbegrijpelijk.

Wanneer je een 2.1 setje uitbrengt is het logisch dat je gebruik maakt van een subwoofer om een fijne bass neer te zetten. Heerlijk tijdens explosies. Maar, richting hoor je natuurlijk niet van de bass. Als mens hoor je richting door de hogere tonen. En voor muziek wil je ook de hoge tonen goed horen. Niet alleen voor de rijke details in muziek, maar ook om stemmen goed te verstaan.

En laten de satelliet speakers nou voorzien zijn wan twee woofers zonder tweeters. Die woofers moeten dus zowel de middentonen als de hoge tonen genereren. Ja, de subwoofer filtert wel de lage tonen uit de muziek die de Creative Kratos S5 naar de satellieten toe stuurt, maar dat is het dan ook. Het horen van de richting waar vanuit jouw tegenstanders komen is niet heel veel spraken.

De audiofiel komt er helemaal bekakt vanaf. Creative is in staat om prachtige 24-bit DAC’s te bouwen. Zo’n prachtige DAC zit in de geluidskaart die in de sub weggewerkt is. Het is immers officieel een 24-bit audioset. Maar…. Door het ontbreken van hoge tonen in de satelliet speakers raak je zo enorm veel detail in de muziek kwijt, dat dit helemaal niet uitmaakt. Qua muziek is de Creative Sound BlasterX Kratos S5 dus enkel geschikt voor liefhebbers van urban en dance muziekstijlen. Tenzij..... tenzij je een hoofdtelefoon opzet. Dan hoor je dat er echt wel een geweldige DAC in zit. Jammer.

Conclusie: Creative Sound BlasterX Kratos S5

We hebben de afgelopen jaren heel wat Creative speakers getest. Vrijwel zonder uitzondering zijn we enorm positief geweest over wat Creative neerzet. Maar… De Creative Sound BlasterX Kratos S5 is een ongelukkige uitzondering. Wil je vooral veel laag horen, dan zal deze set je plezieren. Maar wil je buiten het gamen om ook van muziek genieten, schiet de set toch echt tekort. Dik tekort. Het toevoegen van twee simpele, goedkope tweeters had waarschijnlijk en enorm positieve score opgeleverd. Onbegrijpelijk.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Ontzettend mooi idee
  • Flink volume
  • 24-bit audio ondersteuning
  • Zeer handige afstandsbediening

THE BAD

  • Geluid is over de hele band te dof
  • Verlichting is te karig om echt mooi te zijn
Roelof van Doorn
Je ziet me wel, maar herkent me niet. Blijf gokken wie ik ben. Als je het weet zeg je 'O, die!'

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram