De laatste Jaren grijpt entertainmentgigant Disney om zich heen. Het begon met de aankoop van Lucas Arts om alle lucratieve rechten op Star Wars en Indiana Jones naar binnen te slepen. Daarna kocht het Marvel om de rechten op de cartoons, films en series te verwerven. En nu koopt het Fox…

Disney legt ruim $52 miljard op tafel om de hele groep op te kopen. Van filmstudios tot film en TV rechten en natuurlijk de televisiestations wereldwijd. Op enkele zenders na. Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 en Big Ten Network worden in een los bedrijf gestopt om aandeelhouders tevreden te houden. Dit lijkten allemaal Amerikaanse zenders te zijn.

De overname is erg belangrijk voor Disney. Hoewel Disney veel heeft geïnvesteerd om wereldwijd Disney TV kanalen te starten, verschuift het TV kijken meer en meer naar internet met Netflix als grote speler.

Disney is van plan een concurrerende dienst op te zetten. Om daarin succesvol te zijn, moet je veel content hebben. Één van de redenen dat HBO nooit echt van de grond is gekomen als een serieuze concurrent voor Netflix. Met de eigen Disney content, de content van Lucas en de content van Marvel heeft Disney al een flink portfolio. Maar veel succesvolle titels komen ook uit de studio’s van FOX. Waaronder Marvel’s X-Men series. Met deze deal trekt Disney ook die licentie weer naar binnen.

Een groot deel van de content van Disney, Lucas en Fox is te zien via Netflix, maar daar gaat dus een einde aan komen. Disney zal zeer waarschijnlijk de contracten met Netflix niet verlengen. Daarmee holt het bedrijf Netflix uit en geeft het zichzelf een veel betere kans de markt succesvol te betreden.

Iets anders waar Disney buitengewoon goed in is, is het geld verdienen met merchandising rond haar vele merken. We verwachten dus ook bergen nieuw speelgoed op basis van de Fox franchises.

Ondertussen zullen concurrenten ook in actie moeten komen om zich tegen het Disney geweld te wapenen. Paramount/Universal en Warner Bros. zijn nu de enige grote partijen die zelfstandig overblijven. Het is maar de vraag of die portfolio’s interessant genoeg zijn voor Netflix al heeft Warner Bros. de superhelden van DC Comics wel in haar portfolio zitten.

De afbeelding boven dit verhaal hebben we geleend van Variety.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.