Arjan Olsder
Arjan Olsder

Mijn eerste twee weken met Amazon Alexa

Een ruime twee weken is ze nu te horen in mijn huis; Alexa. Ik ben meteen voor het full-house gegaan. Dankzij de goedkope echo dot heb ik haar in iedere ruimte, zelfs de badkamer. Natuurlijk spreekt ze nog geen Nederlands, dus hoe bevalt dat in een Nederlands huishouden?

Situatieschets

De begaande grond bestaat uit drie ruimten die ik heb gedefinieerd; de keuken, woonkamer en mijn aangebouwde kantoor. In de keuken staat een Sonos ONE, in de woonkamer ligt een dot en op kantoor staat een Echo Plus.

Het eerste dat me opvalt is dat ik de Z-Wave / Zigbee functies van de plus helemaal niet gebruik. Hoewel ik op deze manier zonder de Philips Hue hub kan, heeft de Hue hub een veel betere ondersteuning. Zelfs mijn Homey is op dat gebied slimmer. De Echo Dot Plus hub is leuk voor iedereen die echt nog niets met Zigbee en Z-Wave heeft, maar voegt niets toe wanneer je al iet anders hebt.

Op de bovenverdieping hebben we een Echo dot in de badkamer en in de kinderkamers. Hoewel de badkamer een vochtige ruimte is, is dit tot nu toe nog niet problematisch geweest. Op de hoofdslaapkamer staat een tweede generatie Echo speaker.

In de badkamer heb ik de Echo Dot via bluetooth verbonden met de Grohe Aquatunes van Philips. Wanneer ik die speaker aanzet, gaat alle audio via die speaker. De Echo Dot staat altijd aan, maar de Aquatunes niet omdat die op batterijen werkt. De audiokwaliteit van de Aquatunes is een stuk beter.

Verlichting

Één van de belangrijkste functies in het in- en uitschakelen van de verlichting. Ik heb vrijwel overal in huis Hue verlichting, dus Alexa kan die rechtstreeks aansturen over één van de twee Hue hubs in huis. Door de speaker en de betreffende lamp in dezelfde ruimte in de app te groeperen, kun je met simpele commando’s het licht in die ruimte aan en uit zetten. Alexa, turn on the lights. Het is ook mogelijk de lampen door Alexa te laten dimmen. Handig! Op het moment dat ik alle lampen aan of uit wil zetten, dan laat ze het nogal eens afweten. Gelukkig heb ik Google Home ernaast staan. Die snapt dat wel.

Muziek

Ik gebruik Alexa ook heel veel voor muziek. Zeker nu in de kerstperiode. Het zoeken van artiesten en tracks gaat heel goed, zolang het maar Engelse of Duitse titels zijn. Niet dat ik van de Duitse muziek ben, maar dit blijkt best goed te werken. Nederlandse artiesten en tracks worden gewoon niet gevonden. Dan is het toch gewoon een muziek app starten en de Amazon speaker van daaruit starten.

Het aantal muziekdiensten waar je mee kunt werken is sterk beperkt. Voor Nederland is eigenlijk alleen Spotify relevant. Eigen muziek afspelen behoort dus niet tot de mogelijkheden van het systeem.

Een andere beperking zit hem in multiroom muziek. Het is wel mogelijk Echo speakers te groeperen, maar de Sonos ONE werkt dan weer niet als Echo speaker. Het maakt niet uit welk multiroom systeem je hebt, Alexa kan er niet zoveel mee. Ook Chromecast ondersteuning ontbreekt. Mogelijk door de ruzie tussen Amazone en Google.

Hoewel het prima mogelijk is om een Echo speaker te koppelen aan een specifieke Hue lamp, doet hij daar niets mee wanneer ik de echo aan een specifieke Sonos speaker koppel. Ik moet specifiek blijven aangeven dat ik de muziek op een bepaalde Sonos speaker wil horen in plaats van over de crappy Echo Dot speaker. Het aansturen van de specifieke Sonos speaker gaat zo slecht dat dit in de praktijk niet lukt. Jammer.

Persoonlijke informatie

Google home weet jouw stem aan jouw Google account te verbinden en je daardoor van persoonlijke informatie te voorzien. Alexa geeft iedereen mijn persoonlijke agenda, niet handig. De Engelse uitspraak van Nederlandse agenda items is ook niet heel handig. Ik merk dat ik nu steeds vaker mijn agenda in het Engels invul.

Amazon kan ook persoonlijke nieuwsoverzichten laten horen, maar ook daar moet ik het doen met media uit het VK of de VS.

Verstaanbaarheid

In het algemeen kan Alexa mij erg goed verstaan. Ik ben geen native speaker, dus ik had de nodige ellende verwacht. Dat valt mee. Bij het zoeken op Spotify zitten er kennelijk wel corrigerende engines in. Hierdoor kunnen de resultaten weleens verrassen.

Ook is het zo dat, bij open deuren, een andere Echo speaker kan reageren dan je verwacht. Iedere echo die je hoort zal aangeven naar je te luisteren, maar als ik in de woonkamer zit, is het regelmatig de kantoorspeaker die bijvoorbeeld muziek gaat spelen. Ik moet er dus aan denken de deuren te sluiten.

De kwaliteit van de microfoons blijkt enorm belangrijk. Dat merk ik echt wanneer ik een Echo speaker naast de Sonos ONE zet. Hoewel de audiokwaliteit van de Sonos speaker veel beter is, is de microfoon minder goed.

Meeluisteren

In tegenstelling tot IP beveiligingscamera’s, is het niet mogelijk om mee te luisteren met de speakers van Amazon. Gezinsleden kunnen elkaar dus niet afluisteren. Wel is het zo dat een groot deel van de spraakanalyse plaatsvindt in de cloud. Jouw gesproken teksten gaan dus naar de servers van Amazon en komen terug als opdrachten waar Alexa iets mee kan. Bovendien luistert Amazon non-stop voor haar wakeword. Het is maar de vraag hoe comfortabel je je daarbij voelt. Zelf heb ik er totaal geen moeite mee, maar ik ken genoeg mensen die bang zijn dat anderen alles over ze te weten kunnen komen.

Voor mijn kinderen (3 & 5)

Mijn kinderen zijn al heel goed in het starten en stoppen van de muziek. Daar zijn ze echt trots op. Mijn oudste spreekt nog zeer onduidelijk (logopedisch traject), maar voor het gros van de commando’s maakt dit echt niet uit. Alexa denkt rustig na en doet toch bijna altijd wat hij verwacht. Nodeloos om te zeggen, muziek opzoeken doen die twee nog niet. Dat is echt te ingewikkeld.

Wat ik enorm waardeer is dat Alexa de kinderen wel uitdaagt om Engels te spreken. We zijn nog niet veel in het buitenland geweest, maar de taal krijgt nu een doel in huis en daar spelen de kids graag op in. Ze willen ook echt nieuwe commando’s leren uitspreken.

Conclusie

Amazon Echo is cool, maar ook een beetje lastig. Door het ontbreken van Nederlandse ondersteuning ben je functioneel best beperkt. Het grootste probleem is de samenwerking met andere speakers. Amazon lijkt toch een beetje moeite te hebben om te accepteren dat het bedrijf niet heel goed is in het bouwen van goed klinkende speakers. Ook de domoticahub van de Echo Plus voegt weinig toe in het landschap doordat die zich niet door anderen kan laten aansturen. Een goede Zigbee/Z-Wave hub van derden heeft dus al snel de voorkeur boven die van Amazon. Waar het systeem in de VS echt is ingeburgerd, is het hier toch vooral een speeltje voor early adopters. Nu al je hele huis vol knallen is leuk voor gesprekken op feestjes en partijen, maar het echte nut is nog niet heel groot.

Wil je toch al je eerste stappen zetten? Er zijn verschillende webshops en Marktplaats aanbieders. Veelal zijn ze duurder dan wanneer je direct koopt. Je hebt dan wel een levertijd van bijna een week. Welke speaker het best bij je past, lees je in onze Amazon Echo Buying Guide.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.