Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Mate 10 Lite

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Huawei gaat voor 18:9
  • Erg goed display voor deze prijsklasse
  • Prima op snelheid
  • Erg mooi ontwerp

THE BAD

  • Mist 5GHz WiFi
  • Camera's kunnen nog niet op 4K filmen

Met de introductie van de Mate 10 series komt Huawei met haar Huawei Mate 10 Lite. Grofweg hetzelfde formaat, een QHD display en een heel ander prijskaartje. Immers geen Leica camera en al helemaal niet de enorm snelle chipset. Toch blijkt de Huawei Mate 10 Lite een sterke middenklasser.

Unboxing

Qua unboxing zien we een net plaatje. Hauwei levert zelfs nog een headset mee, al is de kwaliteit daarvan niet heel bijzonder. Had van ons weggelaten mogen worden. Wel krijg je een snelle lader en dat is ook nooit weg natuurlijk.

Design

De Huawei Mate 10 Lite krijgt dan wel geen premium prijskaartje, het design verraadt niet dat het een middenklasser betreft. Het toestel ligt in een hele nette, aluminium behuizing. Ook de antennelijnen achterop zijn netjes weggewerkt.

Huawei levert standaard een transparant hoesje mee. Goede service.

Display

Het display van de Huawei Mate 10 Lite meet afgerond 5.9 inch. Met 1080×2160 pixels draait het IPS display op een QHD resolutie en met 407 pixels per inch hou je een heerlijk display over voor VR. Huawei heeft meteen gekozen voor een 18:9 display. Hierdoor is het net wat lekkerder werken wanneer je meerdere apps naast elkaar op het scherm zet. De EMUI versie van deze smartphone heeft ook een aanpassing ondergaan om apps opnieuw te kunnen schalen zodat ze beeldvullend werken. Huawei plakt standaard al een screenprotector op het display. Erg netjes.

Android

De Huawei Mate 10 Lite draait op Android 7.0. De kans is groot dat Huawei het toestel ook nog zal opwaarderen naar Android 8. Daarnaast draait het de nieuwste versie van EMUI 5.0, Huawei’s grafische schil. Het is dus mogelijk om een app drawer aan het systeem toe te voegen.

We werken al een hele tijd met EMUI en de Huawei apps en inmiddels is het platform echt volwassen geworden. Alles ziet er goed uit en loopt soepel.

Specs en benchmarks

De Huawei Mate 10 Lite draait op Huawei’s eigen HiSilicon 650 chipset. Een octa-core chipset met 8 2.36GHz rekenkernen en de Mali-T830 GPU voor 3D gaming. Je krijgt van Huawei 4GB aan werkgeheugen mee. Daarnaast geeft Huawei je 64GB aan opslagruimte.

Qua performance kan de chipset het allemaal prima aan. De scores voor de benchmarks laten zien dat gamers geen al te zware games moeten spelen, maar voor dagelijks appgebruik is het echt prima.

Draadloos

Een andere vorm van besparing zien we in de draadloze ondersteuning van de chipset. Wel 2.4GHz WiFi, maar geen 5GHz. Bij het streamen in 4K zien we dit terug in de stabiliteit van de verbinding. Wat enorm netjes is, is dat de chipset via Bluetooth gewoon aptX kan streamen. Hoge kwaliteit audio dus.

Camera’s

Achterop de Huawei Mate 10 Lite zit een 16 megapixel dubbele camera. Één fotografeert in zwart-wit, de tweede in kleur. Een succesformule waar Huawei al langer mee scoort. Meestal wordt deze combinatie uitgebracht onder het Leica merk, maar voor deze Android smartphone niet. Je mist dus vele pro functies die wel op de Mate 10 zitten.

Wat tegenvalt is de opnamemogelijkheid van de camera achter. Net als de camera voor moet je het nog doen met Full HD video. Hier merk je echt dat het een goedkoper toestel is geworden en eerlijk gezegd, had ik hier wel iets meer verwacht van Huawei. Voorop zit overigens een 13 megapixel selfiecamera en zoveel megapixels is wel weer een stukje luxe.

Natuurlijk hebben we voorbeeld foto’s en video’s gemaakt zodat je de camera zelf kan beoordelen. Helaas hebben we tijdens de reviewperiode geen lekker zonnetje gehad, dus je moet het met wat grijze foto’s doen.

Accuduur

Qua accuduur scoort de Huawei Mate 10 Lite erg goed. De chipset is niet de vlotste, maar dat bespaart toch aardig wat aan energie. Ik haal bijna twee dagen met deze smartphone. Met de snelle lader zit hij ook weer vlot vol.

Conclusie: Huawei Mate 10 Lite

Om de prijs van de Huawei Mate 10 Lite te verantwoorden, moet Huawei flink bezuinigen ten opzichte van de Huawei Mate 10. Het scherm is absoluut het sterkste punt voor deze smartphone terwijl de camera’s gewoon goed zijn. Voor dagelijks gebruik is de snelheid ook prima.

Huawei Mate 10 Lite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.