Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Grote uitgever Tech gerelateerde tijdschriften failliet

Gister is het faillissement van F&L uitgesproken voor de rechtbank in Nijmegen. Alle 80 personeelsleden hebben hun ontslag gekregen en de toekomst van een grote serie tijdschriften wankelt.

F&L is een uitgever van vooral gelicenceerde tijdschriften die door kleine redacties naar het Nederlands werden vertaald. Daarnaast werd ook lokale content aan de grote titels toegevoegd. In de 25 jaar dat de uitgeverij in Nijmegen draaide wisten ze titels als iCreate, Webdesigner Magazine, Chip Fotomagazine en een hele serie aan lifestyle bladen naar de Nederlandse schappen te brengen. Maar de tijdschriftenmarkt is grillig.

Zo spraken we enkele jaren geleden een tijdschriftenuitgever die vertelde hoe ontzettend veel overproductie er gedraaid moest worden om alleen maar de schappen gevuld te houden. En hoeveel tijdschriften daarmee puur worden gedrukt om na een maand weer met het oud papier mee te mogen. Afnemers willen immers niet dat klanten misgrijpen in het schap.

Om de kosten te drukken voerde F&L al enkele keren reorganisaties door. Deze konden niet voorkomen dat de uitgever twee jaar achtereen verlies maakte en daarmee bleken de reserves op te zijn. Een loonsverhoging van 1,5% op basis van de CAO was de druppel voor de organisatie.

Er is een curator aangesteld. Deze gaat zijn best doen het failliete bedrijf alsnog te verkopen. Het kan dus goed zijn dat de tijdschriften een doorstart maken, maar niets staat vast op dit moment. Natuurlijk kennen we een deel van de redacties bij F&L en we wensen ze het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.