Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Vogel’s SoundMount (NEXT8365)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijke bevestiging
  • Stevige materialen
  • Goede pluggen
  • Duidelijke montagehandleiding
  • Mooi design van de muurbeugel
  • Mooie integratie van de SoundMount
  • Draadloze subwoofer
  • Stevig en zuiver geluid

THE BAD

  • De knoppen en de analoge aansluiting bovenop een soundbar plaatsen? Dat is lang niet altijd handig...

Hij werd met veel bombarie aangekondigd, maar was toch ook een beetje de vreemde eend. De Vogel’s SoundMount. Vogel’s kennen we natuurlijk van de muurbeugels, maar waarom gaat een muurbeugelmaker ineens speakers produceren? En kunnen ze dat eigenlijk wel? Wie het merk niet beter kent zou wellicht twijfels hebben, maar Vogel’s hoort bij distributeur Havoned en daar importeren ze de grootste audiomerken. Dus verstand van audio, dat is daar wel aanwezig.

Unboxing

We hebben een enorm lange unboxing voor je, want het systeem bestaat uit nogal veel componenten. Belangrijk om te weten is dat de Vogel’s DesignMount de basis van de SoundMount vormt. De SounMount is vooral een uitbreiding op het DesignMount systeem. Opvallend in de unboxing is de aanwezigheid van Fischer pluggen. Dat zijn zo ongeveer de beste muurpluggen die je kunt krijgen en Vogel’s laat daarmee zien op safe te spelen wanneer jij jouw dure TV en speaker aan de muur gaat hangen. Heel slim van ze en ook handig voor de plaatsing in ons Het Innovatieve Huis.

Montage

Voor de montage is het handig een extra paar handen te hebben. Gewoon omdat je met grote onderdelen werkt die ook nog wat gewicht met zich meebrengen. Bovendien, je wilt niet in een onhandige bui je TV laten vallen, toch!?

Vogel’s laat ook hier haar ervaring zien. Er zijn maar vier schroeven nodig om de montage voor elkaar te krijgen. Let wel, deze moet je op 7CM doorboren. Dat is de dikte van een enkelsteens wand in Nederland. En dan is het handiger om draadeinden te gebruiken en een plankje aan de andere kant van de wand te monteren. Dan verdeelt het geheel het gewicht een stuk beter. Bij een Nederlandse betonmuur mag dit allemaal geen probleem zijn.

Om het boren gemakkelijker te maken, levert Vogel’s netjes een sjabloon mee. Die plak je waterpas op de muur en je weet zeker dat je goed zit. Wil je bij het vastschroeven van de mount zeker zijn dat de boel ook waterpas is, leg dan een waterpas over de twee armen heen. Dan heb je daar perfect zicht op. Er is speling genoeg tijdens het vastschroeven om het één en ander te corrigeren. Topervaring.

Design

De DesignMount is zonder twijfel één van de mooiste muurbeugels die ik heb gezien. De dikke, zwarte armen voelen zeer solide aan en lopen toch enorm soepel. Bovendien draaien ze de TV heel netjes naar links en rechts. Ondanks dat er rubber stootdopjes op zitten om de muur te beschermen, raakt de TV de muur eigenlijk niet. De draaihoek is met 120-graden ook nog eens zeer extreem. Enorm handig dus. Tenslotte is het nog mogelijk om kabels in de armen weg te werken om zo een beetje orde achter de TV te houden.

Het design van de SoundMount Soundbar is wat minder gelukkig. Hij ziet er wel heel mooi strak uit, maar Vogel’s heeft de bedieningsknoppen midden bovenop de soundbar laten plaatsen. En laat het nou mooi zijn om de soundbar zo strak mogelijk onder de TV te hangen. Dan kun je dus niet meer bij de knoppen. Ja natuurlijk, er is altijd de afstandsbediening nog en die werkt ook echt perfect. Maar toch… volgende keer de knoppen graag aan de onder, voor of zijkant. Knoppen direct op het apparaat zijn namelijk wel heel erg handig.

Toch zit er een enorm voordeel aan de manier waarop Vogel’s dit doet. De beugel voor de soundbar is zeer elegant en laat ruimte om de kabels netjes weg te werken. Daarnaast draait het geluid altijd mee met de TV, en staat het dus altijd goed naar je gericht.

Het derde component is de subwoofer. Gewoon een net afgewerkte zwarte kast die je vrijwel overal kwijt kunt. De verbinding tussen SountMount en subwoofer gaat draadloos en de twee zijn al aan elkaar gekoppeld. Plekje uit het zicht zoeken en knallen maar.

Aansluitingen

De Vogel’s SoundMount beschikt over twee HDMI inputs en één output voor naar de TV. Er is één optische S/PDIF ingang en twee analoge ingangen. Daarnaast kun je ook bluetooth gebruiken om muziek naar de SoundMount te streamen. Dit kan tot maximaal 24-bit en dat is de hoogste resolutie die diensten als Tidal ondersteunen. Met andere woorden, we praten over Hi-Res Audio. Jammer is wel dat de analoge aansluiting naast de knoppen zit en dus niet toegankelijk is wanneer de SoundMount strak onder de TV wordt gehangen.

Leuk detail is dat Vogel’s ook een splitter mee levert voor de stroomtoevoer. De TV en de SountMount krijgen dus via één stopcontact stroom geleverd. Handig.

Geluidservaring

Het totale audiovermogen van de Vogel’s SoundMount ligt op 300 Watt. Het vermogen is keurig verdeelt over de soundbar en de subwoofer. Beiden verbruiken 150 Watt. Bij de subwoofer lijkt gebruik gemaakt te worden van één driver en een bassreflex constructie voor het laag. En laag gaat hij zeker. Zonder te resoneren. Dus dat zit goed in elkaar. Ook de synchronisatie tussen subwoofer en soundbar is prima.

De soundbar beschikt in totaal over 6 drivers. 3 aan beide kanten. Deze setjes van 3 bestaan uit twee middentoners en 1 tweeter voor het hoog. Het resultaat is een haarscherp stereo klankbeeld en zuivere dialogen. Eigenlijk precies wat je van een soundbar mag verwachten. Ook wanneer ik audio over de speakers stream, gaat dit gewoon zuiver en goed. Niets te klagen dus.

Bediening

Er zijn twee mogelijkheden om de Vogel’s SoundMount te bedienen. Nouja, er zijn er twee over wanneer je niet meer bij de knoppen aan de bovenkant kunt komen ;-). De afstandsbediening en HDMI-CEC.

HDMI-CEC is een protocol waarmee de soundbar en TV elkaar kunnen bedienen en in dit geval maken we daarvoor ook nog eens gebruik van HDMI -ARC. ARC staat voor Audio Return Channel. Het gros van de moderne TV’s heeft één ARC aansluiting. Die gebruik je dan niet als input, maar als output. De TV stuurt daarover haar audiosignaal naar de soundbar. Je kunt de overige HDMI poorten op de TV dan gewoon gebruiken voor jouw gameconsoles en andere apparatuur, wetende dat het geluid altijd over de SoundMount loopt. Het voordeel dat de twee elkaar kunnen bedienen is dat je in de praktijk de afstandsbediening van de TV gewoon gebruikt voor het volume van de speakers. Dus die SoundMount afstandsbediening kan verder gewoon in de kast blijven.

De tweede manier is dus met de afstandsbediening van de SoundMount. Vooral handig wanneer je ook andere apparaten aan de SoundMount hangt. Bijvoorbeeld een high-end CD speler die via een optische kabel het geluid direct naar de SoundMount sturen kan. Dan gebruik je de afstandsbediening voor het volume en om tussen de inputs te schakelen.

Wat ook fijn is in een soundbar, is het kunnen afstemmen van het geluid. Zeker ’s avonds laat wanneer het gezin slaapt. Dan wil je wel kwaliteit, maar wat minder bass. Geen enkel probleem. Met de afstandsbediening is dit snel te regelen.

Conclusie: Vogel’s SoundMount NEXT 8365

Het is wel een beetje suf, de knoppen van de soundbar aan de bovenkant plaatsen… daar kunnen we niet anders over oordelen. Tenzij je de Soundbar echt liever een stuk onder de TV hebt hangen, kun je daar niet zo veel mee. Laat staan de analoge aansluiting die naast het knoppenpaneel zit. Maar dit is dan ook het enige minpunt dat we aan de Vogel’s SoundMount hebben kunnen vinden. Het geluid is gewoon goed en doet niet onder voor de Raumfeld soundbar met sub die ik onder mijn andere TV heb hangen. En daar betaalde ik een hoop meer voor. Alleen op totaal volume wint die. Qua gebruiksvriendelijkheid heb ik met de Vogel’s SoundMount ook niets te klagen. Zeker met de HDMI-CES verbinding gebruik ik in de praktijk de afstandsbediening niet eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.