Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Fast & Furious 8 met 4 sterren.

The Good
  • Prima verhaal
  • Veel humor
  • Veel actie
  • Leuke extra's
The Bad
  • Dom's karakter voelt wel heel anders aan dan in eerdere FF's.

Fast & Furious 8 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Van een simpele straatrace in Cuba naar een dodelijke achtervolging door een onderzeeër op een bevroren meer in Rusland. Fast & Furious 8 zoekt wederom de grenzen op met over the top actie en daar is helemaal niets mis mee :-).

Met het overlijden van Paul Walker was de voortgang van de Fast & Furious films even onzeker. Hij vormde een essentieel onderdeel in het familiegevoel dat de groep avontuurlijke straatracers bij elkaar hield. Toch stopt het avontuur niet. Het team schrijvers achter Fast & Furious 8 weet het nieuwe verhaal zo neer te zetten dat het bijna lijkt alsof hij er nooit geweest is. Dat klinkt misschien een beetje cru, maar spreekt ook zeker voor de aandacht voor het script.

Dominic Toretto (Vin Diesel) en Letty (Michelle Rodriguez) zijn op huwelijksreis naar Cuba. Daar ontmoet hij een meid met autopech. Terwijl hij haar auto probeert te maken, ontdekt hij dat er helemaal geen spraken is van pech. De blonde meid blijkt Cipher. Een wereldwijd gezochte hacker en ze heeft iets. Iets dat belangrijk is voor Dom. Zijn ex Elena (Elsa Pataky) en zijn kind. Een baby van naar schatting een half jaartje oud. (even tellen Letty, dat is dus zo’n 15 maanden daarvoor verwekt 😉 )

Niets is zo belangrijk als je kind, dus Dom besluit in zee te gaan met Cipher en voor haar te gaan werken. Meteen met de eerste klus is het al raak. Hij moet zich tegen zijn vrienden keren. Hier merk je wel dat het verhaal een beetje wringt met wie Dom is. Hij is de man die altijd uitstraalt dat je familie nooit de rug toe moet keren. Toch doet hij dat hier wel. En hoewel hij heel veel momenten heeft waarop hij Letty kan voorbereiden op zijn dubbelrol, doet hij dit niet. Niet helemaal de Dom die we kennen, maar dit maakt het ook allemaal een stukje spannender. Je weet niet goed wat je nou wel en niet van hem mag verwachten.

Fast & Furious zoekt al jaren de grens tussen realisme en surrealisme op. In FF8 is dat niet anders. Opnieuw moet de film het hebben van haar bizarre stunts met een achtervolging door een onderzeeër als absoluut hoogtepunt.

Even belangrijk blijft de cast. Sinds FF5 zit The Rock erin en hij heeft in FF8 een belangrijkere rol dan ooit. Zin tegenspeler is niemand minder dan Jason Statham en ook daar zien we een positieve verandering. De laatste jaren zien we Statham steeds meer rollen aannemen waar hij zich wat meer van zijn humoristische kant kan laten zien. Zo ook in FF8 waar hij verantwoordelijk is voor heel wat goede grappen.

Toch was ik een beetje bang toen in de film in mijn Blu-Ray speler stopte. Het lijkt een beetje een centraal thema in de films met Vin Diesel te worden; sponsoring door China. In FF7 en xXx: The Return of Xander Cage leverde dat voor mij een film op met best wel wat punten van ergernis door de geforceerde aanwezigheid van Chinese acteurs en producten. In FF8 is nog steeds spraken van Chinese inmenging in de productie, maar merken we vrijwel niets van de link met China. Hierdoor is FF8 weer een echte FF geworden. Niet dat ik iets tegen Chinese samenwerkingen in films heb, maar bij veel topfilms is dit iets te geforceerd.

Xbox One gebruikers opgelet

Wij hebben de Blu-Ray van FF8 in zowel een Xbox One als een Xbox One S afgespeeld. Wij ondervonden enkele problemen. De belangrijkste zit hem in de screensaver van Universal. Op beide computers wilde deze screensaver niet meer stoppen. Pauzeer je de film voor een wandeling naar de WC of koelkast, kijk even hoe ver je bent. Iets anders is dat het ondertitelmenu niet altijd werkt. Het zijn kleine dingetjes, maar voorheen hebben we deze problemen nooit ervaren bij Universal schijfjes.

Extra’s

Universal levert deze Blu-Ray standaard met een UV code. Daarmee kun je de film ook op ieder device downloaden en streamen. Voor de fans valt er heel wat te beleven met de extra’s op het schijfje zelf. Natuurlijk enorm veel informatie over de stunts, maar wat opvalt is dat er langere vechtscenes op staat. Die zijn in de film dus ingekort. Iedereen die van een goed stukje vuistchoreografie houdt wordt beloond. Een mooi schijfje voor jouw verzameling dus.

Conclusie

Na de eerste film zakte FF flink weg en leek het echt alleen maar om de snelle auto’s te gaan. Sinds FF5 zien we een enorm positieve draai met FF8 als absoluut hoogtepunt. Hoewel het gedraai van Dom niet helemaal in zijn karakter past, maakt dit het verloop van het verhaal lekker onvoorspelbaar. Ik ben enthousiast en ben benieuwd wat FF9 gaat brengen.

Fast & Furious 8 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.