Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V8 Absolute

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Nog gemakkelijker schoon te maken
  • Sterkere motor
  • Toch weer wat stiller
  • Veel langere accuduur
  • Alle denkbare accessoires in één pakket

THE BAD

  • Nog steeds niets handigs om al die extra accessoires op te hangen

De koning onder de Dyson snoerloze stofzuigers is de Dyson V8. Dé opvolger van de V6 die na twee jaar ontwikkeling afgelopen jaar het levenslicht mocht zien. De Dyson V8 Absolute zoals we die hier hebben is de meest uitgebreide uitvoering in de lijn van V8 steelstofzuigers en belangrijk onderdeel van het huishouden in Het Innovatieve Huis.

Unboxing

In de unboxing zien we hoe enorm volledig het pakket is. De standaard gemotoriseerde vloerborstel voor zachte vloeren, de gemotoriseerde fluffy borstel voor harde vloeren, de gemotoriseerde miniborstel voor dierenharen en om vuil uit matrassen te zuigen, de zuigstang, een kierenzuiger, een combizuigmond met optionele borstel voor bijvoorbeeld toetsenborden etc. Dyson heeft echt aan elk scenario gedacht met de Dyson V8 Absolute set.

Design

Voor het eerst heeft Dyson echt weer wijzigingen in het design van haar snoerloze stofzuigers doorgevoerd. Dit valt misschien niet meteen op, maar gebruikers van de voorgaande versies zullen al snel merken dat het apparaat echt anders is opgebouwd.

Zo verloopt het legen van het vuilreservoir niet langer alleen via het openen van de onderkant. Je schuift nu de volledige luchtkamer naar boven op het moment dat de onderkant open gaat. Haren die zich om de kamer heen hebben gewikkeld en ander lastig vuil is nu een stuk gemakkelijker uit de constructie te verwijderen. Een slimme aanpassing die een enorme meerwaarde heeft ten opzichte van de V6 generatie.

Ook de accessoires worden nu op de toekomst voorbereid. Deze hebben hele andere aansluitingen gekregen. Mogelijk omdat ze een ander vermogen aangeleverd krijgen, maar dat is speculeren. De accessoires zijn in ieder geval niet langer uitwisselbaar met de V6 en DC series van Dyson.

Cyclonen en filters

Hele herkenbaar voor de designs van Dyson zijn de cyclonen. In deze generatie maakt Dyson gebruik van 2 tier radial cyclonen om grove en fijne vuildeeltjes uit de luchtstroom het reservoir in te slingeren. Dis is al jaren het grote geheim achter de succesvolle zakloze stofzuigers van het bedrijf.

Dyson heeft in het centrum van de machine nog een uitwasbaar stoffilter zitten voor al het stof dat de cyclonen toch doorlaten. Dit stoffilter spoel je af onder de kraan. Door erin te knijpen komt het stof los. Wanneer je merkt de de Dyson V8 snel warm wordt, is het tijd dit filter schoon te maken. In de praktijk is dit ongeveer eens per maand. Waarschuwing, laat het filter wel helemaal drogen voor je het weer gaat gebruiken ;-).

Tenslotte zit er nog een papieren HEPA eindfilter in het systeem. Dit zorgt ervoor dat de deeltjes die de cyclonen en het reguliere filter overleven ook worden afgevangen. Dyson claimt dat de combinatie er voor zorgt dat de lucht schoner is dan de gewone lucht in het gemiddelde huishouden. Niet onbelangrijk omdat je de uitgeblazen lucht ook weer inademt. Niet onbelangrijk is dat dit laatste filter ook allergenen tegenhoudt. Het filter is los te maken en kan gewoon worden uitgeklapt.

Geen van de filters hoeft in de praktijk te worden vervangen.

Motorisch

De Dyson V8 motor heeft een nieuwe akoestische opbouw gekregen. Daarbij zijn nieuwe filters ontwikkeld om de motor stiller te maken. Inderdaad, het scheelt wel iets ten opzichte van de V6, al valt het in de praktijk nog wel mee. De motor is vooral weer wat krachtiger geworden. De Dyson V8 beschikt over een MAX stand waarmee je de zuigkracht verhoogt (en accuduur verkort). In de praktijk maak ik hier weinig gebruik van. Fijn is dat Dyson hier wel een duidelijkere schakelaar voor heeft ontworpen.

Accutechniek

Dyson heeft een nieuwe accu voor de V8 generatie ontwikkeld. Dat wil zeggen, de chemische samenstelling is veranderd. De zes cellen van de Dyson V8 zijn gevuld met een nikkel-kobalt-aluminium mix. Hierdoor verdubbelt de gebruiksduur ten opzichte van de V6. Al geef ik toe dat deze langere zuigduur in onze beleving al lang niet meer noodzakelijk is. De V6 had al ruim voldoende accuduur voor een huis van twee verdiepingen.

Enorm handig blijft het laadstation van Dyson. Een handige beugel voor aan de muur waarmee de Dyson V8 snel geladen wordt. Het laadstation biedt de mogelijkheid twee Dyson accessoires er aan op te hangen, maar je hebt er veel meer. Helaas heeft Dyson na al die jaren nog steeds geen handige beugels voor de extra accessoires ontwikkeld. Zonder de MAX stand te gebruiken gaat de Dyson V8 40 minuten mee.

Gemotoriseerde miniborstel

De gemotoriseerde miniborstel ontstond ooit als de Animal Pro borstel. Een speciale gemotoriseerde zuigmond voor die irritante honden- en kattenharen op de bekleding van de bank en autostoelen. Met de V6 generatie ontdekte Dyson dat deze borstel ook perfect werkt om vuil uit matrassen te zuigen en sindsdien heeft hij de naam gemotoriseerde miniborstel gekregen. De borstel werkt erg goed om haren op te zuigen omdat deze ze echt los wrijft van de bekleding. Hetzelfde geldt dus ook voor huidschilvers en huisstofmijt in matrassen. In onze review van de Dyson V6 Mattress lees je hoe enorm veel vuil we uit onze matrassen konden zuigen. We hebben het niet meer gemeten met de V8 omdat onze weegschaal niet nauwkeurig genoeg is, maar hij zuigt nog steeds enorm veel rotzooi uit de matrassen.

Kierenzuiger

Misschien wel het minst spannende onderdeel, maar wel het meest gebruikte in ons huishouden. De kierenzuiger is ideaal voor het zuigen van de kieren van de bank, maar in combinatie met de steel ook voor spinnenwebben.

Combinatie accessoire

De combinatie accessoire is een zeer veelzijdig hulpstuk dat ik vooral op kantoor gebruik. Met de borstels wipt hij het vuil tussen de toetsen van mijn toetsenbord los dat daarna gemakkelijk wordt opgezogen. Voor gewoon zuigen op het bureau schuif ik de borstel naar achteren. Er zit een stukje vilt onder om krassen te voorkomen. Handig.

Fluffy zuigmond

Met de V6 introduceerde Dyson ook haar Fluffy borstel. De eerste nieuwe gemotoriseerde vloerborstel in tijden. Feitelijk is het een ronddraaiend microvezeldoekje met een aantal verschillende structuren die verrassend effectief is op tegelvloeren. De roterende doek werkt ook heel goed tegen vlekken. Wanneer hij vuil is, kun je hem gewoon uitwassen. Simpel en briljant.

Klassieke zuigmond

De standaard gemotoriseerde zuigmond blijft een manusje van alles. Harde- en zachte vloeren worden zonder al te veel moeite schoon gezogen. Met die uitzondering dat hij op harde vloeren weinig doet met vlekken. Haren wikkelen zich gemakkelijk om deze borstel, maar zijn met gemak los te knippen. Bij problemen haal je hem met gemak uit elkaar. Handig.

Conclusie: Dyson V8 Absolute

Ik krijg vaak te horen dat Dyson goed is in het verkopen van plastic. Dat het niet heel duidelijk is waarom je nou zo veel moet betalen voor een stofzuiger van het merk. Dyson claimt dat er 188.000 uur aan ontwikkeltijd in heeft gezeten door 150 technici. Er liggen inmiddels 264 patenten op de machine en dat alles kost enorm veel tijd. Zeker gezien dit werk niet in lagelonenlanden wordt uitgevoerd. Het werk betaald zich ook uit in de kwaliteit van de snoerloze stofzuigers. Ik gebruik al 6 jaar niets anders meer dan de Dysons in mijn huishouden en iedere keer zie ik weer de vooruitgang. Ook bij deze V8. Vooral qua schoonmaak van de machine heeft Dyson een enorme sprong gemaakt. Qua accessoires is het pakket gewoon zeer compleet en ben je eigenlijk op iedere schoonmaakklus voorbereidt.

Beschikbaarheid

De Dyson V8 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.