Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Devolo Home Control Starter Kit (Smart Home platform)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Stevige hardware
 • Stabiel netwerk
 • Erg goed ontwikkelde backend

THE BAD

 • Mist nog aanwezigheidssimulatie
 • Hier en daar nog Duitse teksten en kromme vertalingen

Onder de naam Devolo Home Control kwam het Duitse bedrijf vorig jaar met een smart home platform. Devolo ging slim te werk en lanceerde in één klap een heel breed assortiment met smart home accessoires die we allemaal los gaan reviewen. Vandaag is het de beurt aan de basis van het systeem. De Devolo Home Control Starter Kit.

Unboxing

Devolo verpakt haar Home Control Starter Kit compleet met magneetschakelaar en slim stopcontact. Wil je optimaal gebruik maken van de Home Control Starter Kit is het wel zo handig om er een powerline adapter bij te kopen.

Powerine als basis

Devolo is groot geworden in de wereld van de powerline adapters. De Home Control hub is feitelijk ook zo’n adapter. Heb je jouw router in de meterkast, kun je daar de hub natuurlijk in het stopcontact prikken en aansluiten. We hebben het echter over een draadloos systeem, dus je wilt de hub eigenlijk midden in je woning. Zo heb je het minst last van storingen wanneer je de verschillende powerline componenten schakelt. Met een extra powerline adapter kun je de Home Control Hub overal in huis in een stopcontact plaatsen. Handig!

Design

Qua design is de Home Control Hub dus net een powerline adapter, maar dan een hele grote. Er zitten ook twee duidelijke knoppen op, waarvan één om hem op een powerline netwerk in te stellen. De LAN aansluiting gebruik je voor een directe verbinding met jouw router. Daarnaast zit een USB poort. Die heeft vooralsnog geen functie. Deze is geplaatst met het oog op de toekomst. Het is de basis voor een modulair systeem. Devolo wilt in de toekomst wellicht ook andere protocollen aanbieden en via de USB poort zouden uitbereidingen op de hardware gemaakt kunnen worden.

De magneetsensor is zo generiek als ze komen. Dit ontwerp zien we bij verschillende merken. Het is wel fijn dat Devolo een soort plastic gebruikt dat niet heel gevoelig is voor verkleuren. Bovendien zijn de ronde vormen gemakkelijk te reinigen.

Het intelligente stopcontact bevat heel wat smarts en dat alles is in een toch wel heel compacte body weggewerkt.

Installatie

Ik installeerde de hub op basis van een powerline verbinding naar de meterkast. Ik gebruikte een Devolo powerline adapter. De hub en de adapter waren simpel met elkaar te verbinden met behulp van het ‘huis’ knopje op de twee adapters. Ze gaven elkaar een digitaal handje en zagen dat het goed was. De Devolo hub was online.

Op dat moment is het een kwestie van een MyDevolo account aanmaken en de hub koppelen. Dit doe je met een speciale code. Volg de handleiding en ook dit komt allemaal goed. Eigenlijk is het best gemakkelijk.

My Devolo

De My Devolo hub is letterlijk de basis van het hele systeem. Hoewel het Z-wave protocol open is, is de hub in eerste instantie vooral gericht op gebruik in combinatie met Devolo’s eigen Z-Wave producten. Toch laat de wizard het wel toe om producten van andere fabrikanten te integreren. Daar kom ik later op terug.

Meteen bij het openen van de pagina op je desktop krijg je een echt dashboard. Hierop zie je meteen al het weerbericht en een logboek van de laatste acties die hebben plaatsgevonden op het systeem en door wie. Ook kun je hier de belangrijkste schakelaars plaatsen.

Na het dashboard krijg je een overzicht van alle apparaten die zijn aangemeld op jouw Z-Wave netwerk. Op dit moment betreft het alleen twee slimme schakelaars, maar de komende tijd gaan we nog veel meer componenten van Devolo testen. Leuk is dat je in dit overzicht ook alvast wat belangrijke data meekrijgt. In het geval van de schakelaars, het actieve vermogen dat ze doorgeven.

Het volgende overzicht is het groepenoverzicht. Je kunt hierin groepen en plaatsen beheren. Plaatsen zijn vooral handig wanneer je bijvoorbeeld ook een zomerhuisje hebt dat je uitrust met hetzelfde Devolo systeem. Alle Devolo hardware is te groeperen, maar onze Philips Hue lampen helaas niet.

Tijdbesturingen moet je zien als de traditionele tijdschakelaar die je vroeger bij de bouwmarkt kocht. Hier kun je ook niet-Devolo hardware zoals Hue lampen inplannen.

Scènes is wat smart home nou zo enorm leuk maakt. Je kunt in één flow meerdere dingen uitvoeren in het netwerk. Wat opvalt is dat het systeem hier ook ontzettend netjes met Philips Hue lampen om gaat.

Onder meldingen zie je al wat basiscondities waaronder je een e-mail of SMS van het systeem kunt ontvangen. Bijvoorbeeld bij een lege batterij van een Z-Wave apparaat. Daarnaast definieer je hier het soort meldingen dat je wilt kunnen ontvangen vanuit de scènes die je definieert. Eigenlijk zou deze in de navigatie dus voor scènes gezeten moeten hebben.

Tenslotte is het nog mogelijk om regels in te stellen. Dit moet je zien als de A.I. van jouw smart home. Als dé manier waarop het huis met jou mee moet denken en zich aan de omstandigheden moet aanpassen. Bijvoorbeeld als de watersensor water onder de woning waarneemt, kan deze een melding naar jouw smartphone sturen. Maar dat is slechts één stap. Als de vochtsensor op de badkamer vocht waarneemt, zou deze de ventilatie kunnen activeren en een Hue lamp op rood zetten door gebruik te maken van een scène. Om de ventilator weer uit te schakelen en de lamp op groen te zetten wanneer de vochtigheid onder een bepaalde waarde komt. Het vraagt wat oefening om dit goed in te stellen, maar de mogelijkheden zijn erg goed. Dit is in iedere smart home review zo ongeveer het lastigste onderdeel voor fabrikanten om goed te krijgen. Dit is ook waar smart home voor mij echt om draait. Het ontzorgen van mij als bewoner. Zelfstandig, slim handelen.

Bonus credits trouwens voor het meldingensysteem van Devolo. In combinatie met de regels kun je een super slim alarmsysteem opbouwen. Geen geneuzel met meldkamers, maar gewoon je buren direct inlichten bij brand of inbraak. Een functie die menig professioneel alarmsysteem gewoon niet heeft.

Apps

En dan is de hele MyDevolo ervaring ook nog eens terug te vinden in apps voor iOS en Android. Daarbij hebben wij alleen de Android versie getest. De app is echt heel mooi vormgegeven met plezierige animaties om handelingen te ondersteunen. Hij is ook zeer vlot, wat heel lekker werkt. Wel is het zo dat even een schakelaar aan of uitzetten toch nog meerdere handelingen vergt. Ook widget ondersteuning zou zeer welkom zijn. Toch heb ik heel wat smart home systemen met apps gezien die echt niet in de buurt komen van de nette presentatie die Devolo hier neerzet.

Samenwerking met andere IoT hardware

Maar hoe ‘open’ is de Devolo hub? Het bedrijf laat zien echt niet vies te zijn van hardware van andere spelers in de markt. Zo kun je zonder moeite extra Z-Wave hubs en apparaten van andere fabrikanten toevoegen. Ze worden niet zo mooi vormgegeven als die van Devolo zelf, maar het werkt allemaal prima.

Ook de integratie met Philips Hue werkt, al zit daar wel een klein probleempje. Op het moment van schrijven kun je maar één Hue hub koppelen met Devolo en dat is de eerste die hij in het netwerk vindt. Ik heb in mijn netwerk twee hubs omdat de verbinding tussen verdiepingen niet geheel vlekkeloos verloopt en omdat ik nogal veel Hue verlichting heb aangesloten. In mijn geval kan ik er maar één aansluiten en mis ik dus een groot deel van mijn verlichting. Maar ik weet ook dat ik één van de weinige grootgebruikers van Hue ben. Grote kans dat dit voor jou geen rol zal spelen.

Tenslotte is er nog de rauwe HTTP ondersteuning. Alle IoT / Smart Home apparaten in huis die via HTTP aanstuurbaar zijn, kun je op deze manier koppelen. Ja, dit is wat meer gepriegel. Maar ja, dit geeft je ook enorm veel flexibiliteit. Handig!

Hoewel Devolo hier echt laat zien open te staan voor anderen, is de afwezigheid van IFTTT toch wel opvallend. Juist van Devolo zouden we IFTTT ondersteuning verwachten. Met die ondersteuning zou Devolo een nog sterkere positie in mijn smart home krijgen.

Aktoren en Sensoren van Devolo zelf

Natuurlijk testen we de Devolo Home Control aktoren en sensoren voor je. Dit is een overzicht van de actuele tests:

Conclusie: Devolo Home Control Starter Kit

Een goede gebruikservaring qua interface is bij vele smart home hubs het grootste obstakel. Voor de mensen van Devolo blijkt dit geen probleem. Ze leveren een eersteklas gebruikservaring op die ze ondersteunen met technisch hoogwaardige hardware. Ze geven veel ruimte om andere apparaten aan te sluiten, al ligt daar nog wel wat werk. Waar je met Devolo’s eigen Z-Wave apparaten werkt is de gebruikservaring echt fantastisch. Iets dat ik nog mis qua beveiliging, is afwezigheidssimulatie. Nu hebben veel concurrenten wel afwezigheidssimulatie, maar zijn we pas één merk tegengekomen dat afwezigheidssimulatie echt goed doet. Kijk ik naar de ontwikkeling binnen dit segment bij Devolo, denk ik dat het bedrijf ons nog wel gaat verrassen. Daarnaast zitten er nog wat kromme vertalingen in het systeem en komen we hier en daar Duitse teksten tegen.

Devolo Home Control kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

2 reacties

 1. Nu en aantal jaren in gebruik, maar elk haartje op mijn hoofd heeft spijt can de aanschaf.
  Om de haverklap werkt het systeem niet omdat het de connectie met de server verliest.
  Je kunt dan met de app niks meer, niet in of uitschakelen.
  Nooit meer iets van devolo voor mij.

  1. Enkele jaren geleden zijn ze flink aan het herstructureren gegaan. Ik denk dat dit helaas geen prioriteit meer heeft bij ze. Dat is een beetje het nadeel van cloud gebaseerde gadgets. Wanneer het onderhoud op een laag pitje gaat, worden producten minder betrouwbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.