Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Acer Air Monitor AM100

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi design
  • Duidelijke aflezing van de luchtkwaliteit
  • Duidelijke waarschuwingen
  • Adviezen om de luchtkwaliteit te verbeteren
  • Snelle en gemakkelijke installatie
  • Eigen accu aan boord

THE BAD

  • De Acer Air Monitor is behoorlijk duur
  • Bevat geen geluidssensor
  • Doet niets met gegevens over de buitenlucht
  • Onzorgvuldigheid in vertalingen

Eindelijk is er een alternatief voor de luchtkwaliteitmeters van Netatmo; de Acer Air Monitor AM100. Een nieuw initiatief van Acer om de Smart Home markt te betreden waarbij ze duidelijk laten zien te hebben gekeken naar wat die grote concurrent al jaren doet.

Unboxing

De Acer Air Monitor AM100 is een relatief duur product en dat zien we netjes terug in de verpakking. Prachtig papier dat sterk het idee geeft dat we een eikenhouten doosje voor ons hebben liggen met daarin alles dat je nodig hebt. Om de monitor op te hangen of netjes neer te zetten.

Design

De Acer Air Monitor AM100 heeft een heel rustig ontwerp meegekregen. Hierdoor past hij goed binnen het gemiddelde interieur. De Acer Air Monitor AM100 heeft geen display waar je exacte waarden op kunt aflezen. Net als bij de NetAtmo, maakt hij gebruik van gekleurde LED’s om de status van de luchtkwaliteit te communiceren. Van groen naar geel, naar rood en zelfs naar paars. Bij paars is het echt goed mis. Vanaf rood gaat hij ook een tik geluidje maken. Erg irritant, maar het laat je wel duidelijk weten dat je iets moet doen om de luchtkwaliteit op orde te brengen.

Installatie

De installatie verloopt compleet via de app. Deze maakt in eerste instantie verbinding via Bluetooth. Wil je maximale functionaliteit, dan verbindt je de Acer Air Monitor AM100 met WiFi. Dan krijg je ook toegang tot statistieken in plaats van alleen de laatste sensordata.

De Acer Air Monitor AM100 maakt alleen gebruik van 2.4GHz WiFi. Heb je dat op jouw router uitgeschakeld omdat al jouw apparaten sneller werken op 5GHz, moet je dat weer even aanzetten. De reden hierachter is dat Acer een gecombineerde antenne gebruikt. WiFi en Bluetooth werken op dezelfde frequentie en kunnen doorgaans door dezelfde controller aangestuurd worden. Voor 5GHz zou een extra antenne en controller geplaatst moeten worden terwijl datasnelheid niet heel relevant is en het bereik minder groot. Economisch gezien een logische keuze dus. Overigens stond voor ons meteen al een software update klaar na de installatie.

Leuk detail is dat we ook een stukje kennis uit de servertak van Acer in het product terugzien. Wanneer je met de Acer Air Monitor AM100 gaat verbinden om deze in te stellen, piept de Air Monitor om te bevestigen dat je met die betreffende unit verbonden bent. Heb je er meerdere in huis en komt het piepje uit een andere kamer als die waar je mee denkt te verbinden, weet je dat je een fout hebt gemaakt in de logische naamgeving ;-).

Hoewel het nergens wordt gespecificeerd, heeft de Acer Air Monitor een accu aan boord. Hij kan dus ook draadloos worden gebruikt, maar dan moet je hem wel regelmatig aan de lader hangen. Doe je dit in een andere ruimte dan waar hij hangt, zijn jouw statistieken natuurlijk onbetrouwbaar. Sluit hem dus gewoon aan op stroom is ons advies.

De metingen

De belangrijkste meting die de Acer Air monitor doet is de Total Volatile Organic Compounds (TVOC). Deze geeft het aantal organische deeltjes aan die in de ruimte rondzweven. Denk aan pollen, schimmels, bacteriën etc. Daarnaast meet de sensor de ultrakleine deeltjes die onze longen al niet meer kunnen filteren. Denk aan PM2.5 en PM10. Particulate Matter staat voor stofdeeltjes en in dit geval gaat het vooral om fijnstof. De getallen staan voor 10 µm of 2.5 µm. 1 µm is 1 miljoenste van een meter. Een haar meet 50~70 µm. Fijnstof dus. Ook de luchtvochtigheid en CO2 (Carbon Dioxide) worden gemeten. Dit alles is ook weer en grafieken terug te lezen en Acer doet wat grove aanbevelingen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Bijvoorbeeld met kamerplanten.

In tegenstelling tot de Netatmo, registreert de AM100 helaas geen geluidsniveaus om de luidruchtigheid in kaart te brengen. Ook geeft de software geen indicatie over de luchtkwaliteit buiten. Dit is een belangrijk gegeven. Haal je nog slechtere lucht naar binnen, schiet het niet op om een raampje open te zetten ;-).

Nu hoor ik je denken; als je een WiFi luchtzuiveraar van Dyson in huis hebt, dan kun je via de Dyson app ook al deze data uitlezen. Sterker nog, qua vieze deeltjes in de lucht kan de Dyson Air Purifyer in de automatische stand zelfstandig de lucht gaan filteren. Dat klopt, maar Dyson maakt de data niet van buitenaf toegankelijk. Sterker nog, dat systeem is verder compleet passief. Het voordeel van NetAtmo en Acer is de koppeling met IFTTT. Daarnaast doen de Dyson’s niets met CO2 metingen. Niet vreemd, want ze kunnen er ook niets aan beïnvloeden. Die CO2’s ontstaan wanneer we in huis zijn, veel ademen en slecht of niet ventileren.

Wat verder aan de app opvalt is dat Acer erg onzorgvuldig met vertalingen naar het Nederlands is omgegaan. We komen nog Engelse teksten tegen, maar ook Engelse tijden, webpagina’s waarvan de taalinstellingen incorrect zijn etc.

Gevoeligheid

Minstens zo belangrijk als wat het meet is, hoe snel het meet. Op dat vlak weet de Acer Air Monitor goed te scoren. Ik heb er burbon boertjes en scheten tegenaan gelaten (in die volgorde) omdat dat mijn verplichting als reviewer is. Vrijwel meteen zie je de gemeten waarden negatief uitslaan. Qua gevoeligheid zit het dus wel goed.

IFTTT

NetAtmo heeft voor haar sensoren een IFTTT kanaal, dus Acer natuurlijk ook. Dit kanaal kun je pas koppelen wanneer de Acer Air Monitor AM100 gekoppeld is aan jouw Acer account. Om de koppeling tot stand te brengen, moet je gebruik maken van de IFTTT app. De Acer Air Monitor app wekt niet de suggestie dat er zoiets is als een IFTTT koppeling. Dit moet je dus maar net weten ;-).

Het leuke is dat je via de IFTTT app niet alleen data kunt uitlezen en daarop kunt laten handelen, maar je kunt ook de knop van de Acer Air Monitor een functie geven. Normaal is deze er alleen maar om te gebruiken voor het configureren van de sensor. Met IFTTT kun je allerlei functies aan de knop toekennen. Je kunt hem zelfs als lichtschakelaar voor bijvoorbeeld Philips Hue lampen gebruiken.

Je kunt de koppeling ook gebruiken om bijvoorbeeld alerts te sturen en op alerts te reageren. Zo zou je alerts kunnen loggen in een Google spreadsheet. Mocht je in een gebied met veel luchtvervuiling wonen en via een rechtszaak een schadevergoeding willen claimen, kan deze data jouw klachten goed onderschrijven. Je zou ook een Philips Hue lamp paars kunnen laten schijnen op het moment dat je in die ruimte echt even moet ventileren. Mocht je het paarse schijnsel van de Acer Air Monitor gemist hebben.

Wil je nog een stap verder gaan, dan zou je via de alerts bijvoorbeeld een Big Ass Fan ventilator aan kunnen sturen of connected ramen kunnen openen. Dat laatste is qua inbraakwering misschien weer niet het handigste, maar het kan…. En dat is leuk.

Nu is het belangrijk om te weten dat IFTTT geen real-time systeem is. Er kan dus een paar minuten zitten tussen het moment dat de Acer Air Monitor een waarde meet waarop hij een actie moet uitvoeren en het daadwerkelijke uitvoeren. Nu is dat in dit geval niet heel relevant.

Homey

De Acer Air Monitor AM100 kan nog niet direct worden gekoppeld aan Homey. Toch is het mogelijk om de Acer Air Monitor AM100 op te nemen in de flows van Homey, door gebruik te maken van IFTTT als tussenlaag.

Conclusie: Acer Air Monitor AM100

De Acer Air Monitor AM100 is een stuk duurder dan de concurrent van NetAtmo. Waar NetAtmo qua software ondersteuning duidelijk al verder is, is de hardware van Acer veel beter in elkaar gezet. Of de Acer Air Monitor AM100 de toekomst heeft, hangt van de verdere ontwikkeling van de software af. Gezien Acer zich meer op smart home lijkt te gaan richten, zijn de verwachtingen goed. Maar… Acer moet zich nog bewijzen. Bovendien krijg je bij concurrent NetAtmo twee sensoren voor minder geld en is een extra sensor ook nog eens veel goedkoper. Acer heeft de prijs dus tegen zich werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.