Om voetgangers te beschermen tegen auto’s is al heel wat bedacht. Het meest opvallende is de airbag voor voetgangers. Deze spreidt zich over de motorkap en voorruit bij een aanrijding, maar of die al in de praktijk is ingevoerd… dat is voor onze redactie ook nog niet duidelijk. Google’s Waymo pakt het anders aan.

Waymo is het dochterbedrijf van Google dat zich helemaal richt op zelfrijdende auto’s. Het grootste argument tegen de techniek, is veiligheid. Logisch dus dat Waymo haar best doet om technologie te bedenken die de schade bij botsingen zoveel mogelijk minimaliseert.

Het idee van Waymo is om een auto te ontwikkelen die harder en zachter kan worden wanneer dit nodig is. Een harde auto is wat we nu op de weg zien. Een auto waarvan het metaal zo min mogelijk vervormt onder de stress van de luchtdruk. Hierdoor kunnen fabrikanten de aerodynamica beïnvloeden voor snellere acceleraties en een verminderde brandstofconsumptie. Maar hoe harder de auto, hoe kleiner de kans dat een voetganger een aanrijding overleeft.

Het systeem van Wymo lijkt met een combinatie van stangen, kabels en veren de hardheid van de auto aan te kunnen passen. Of misschien moeten we zeggen, de veerkrachtigheid. Hierdoor kan het plaatwerk van de auto een voetganger letterlijk opvangen wanneer deze op de motorkap belandt. Hoe ver de technologie precies is weten we nog niet. Wel dat Waymo een patent heeft aangevraagd op het idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.