Yara bouwt aan drone containerschepen

De wereld van de drones wordt steeds interessanter. Zeker bij scheepsbouwer Yara Birkeland in Noorwegen. Deze scheepsbouwer werkt momenteel aan de eerste schepen die worden gebouwd als drones.

Net als bij het gros van de vliegende drones, zal het in eerste instantie gaan om schepen die op afstand worden aangestuurd. De systemen op het schip zelf zorgen er dan voor dat het schip de opdrachten kan uitvoeren. Net als dat een goede drone zelf compenseert voor wind en probeert hoogteverschillen op te vangen. In 2019 moet het eerste drone containerschip de oceaan op gaan.

Na uitgebreid gebruik zal het systeem in 2020 een nieuwe fase in gaan. Yara Birkeland verwacht dan dat de containerschepen grotendeels of zelfs volledig autonoom kunnen opereren. Ze krijgen dan enkel nog door waar ze naar toe moeten. De rest zouden ze zelf moeten uitvogelen.

De drone containerschepen gaan $25 miljoen per stuk kosten. Grofweg drie keer zoveel als een standaard containerschip. Door slimmer met energieverbruik om te gaan en salarissen (+ bijkomende kosten) te schrappen, moet de extra investering zich vlot terugverdienen. Bovendien zouden de schepen zelfs emissieloos varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events