Review: WD My Passport SSD (256GB)

In veel gevallen zijn draagbare SSD’s niet veel meer dan een standaard SSD in een USB 3.0 behuizing. De WD My Passport SSD is iets anders. Hier praten we toch echt over een stukje maatwerk hardware waardoor de designers van WD eens lekker konden spelen met het ontwerp.

Unboxing

In de doos van de WD My Passport SSD vinden we natuurlijk een stukje documentatie, maar ook een custom USB 3.0 kabel. Deze is zowel inzetbaar als reguliere USB kabel voor wat oudere PC’s, maar ook als USB-C naar USB-C kabel. Waar dochter SanDisk tot voor kort gewoon twee kabels in de doos stopte, heeft WD een kostentechnisch interessantere oplossing gevonden.

Design

Het design van de WD My Passport SSD is echt enorm opvallend. Het balanceert op het randje van stoer mannelijk en sierlijk vrouwelijk. Een echte unisex drive wat mij betreft. Wat wel tegenvalt is het gebruikte metaal. Dit is echt enorm gevoelig voor vette vingers en erg lastig schoon te poetsen.

Het voordeel van flash opslag en de plastic/metalen behuizing is dat deze ook erg stevig is. We hebben hem vol in gebruik en daarbij al enkele keren laten vallen. Geen enkel probleem. Ja oké, krasjes. Deukjes. Maar de data op de drive is en blijft veilig.

Prestaties

Qua prestaties geeft WD op de verpakking aan dat de drive een maximale snelheid heeft van 515Mb per seconde. Of dit lezen of schrijven is, is niet duidelijk. Op onze testsystemen komen we niet zo ver en blijven we rond een leessnelheid van 402MB per seconde steken. Dat de lees- en schrijfsnelheid zo dicht aan elkaar liggen laat wel zien dat we hier echt een stukje kwaliteit te pakken hebben. De snelheid wijkt dan wel zo’n 20% af, hij is wel op alle gebieden erg snel.

WD Backup

Wil je de SSD voor backups gebruiken, levert WD er haar backup software bij. Ons advies voor backups van Windows is en blijft wel om daar een goedkope, grote harddrive voor te gebruiken. Neemt niet weg dat het met deze software snel en simpel in te richten is.

WD Security

Het grootste probleem bij verlies is en blijft, we kan er bij jouw data? Wat kan die persoon er mee doen. Met WD Security voorkom je toegang door vreemden. Dus raak je de SSD kwijt, is dat heel jammer. Maar jouw privacy is in ieder geval geborgd.

Conclusie WD My Passport SSD

Qua design is de My Passport SSD echt even wennen. Heel wat anders dan we van de My Passport range van WD gewend zijn geraakt. Achter de behuizing gaat een lekkere, snelle SSD schuil. De geadverteerde snelheden halen we niet, maar we komen dichtbij genoeg voor een wel heel fijne gebruikservaring.

Beschikbaarheid

De WD My Passport SSD is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Lekker snel
  • Zeer compact
  • Goede beveiligingssoftware

THE BAD

  • Je blijft poetsen met dit metaal
  • Haalt de geadverteerde snelheid niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.