Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg zuiver geluid
  • Brede uitstraling van het geluid
  • Gemakkelijk aan te sluiten
  • Erg mooi afgewerkt
  • Zonder sub, toch veel laag zonder storingen

THE BAD

  • Stereo klankbeeld is niet heel scherp

Onder het motto ‘Zo hoort geluid te klinken’ lanceerde Samsung haar Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501. Een curved soundbar past niet alleen beter onder een curved TV, maar zou ook nog eens veel beter klinken. GadgetGear zocht het uit.

Unboxing

In de doos van de Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 vinden we de soundbar, een afstandsbediening, stroomkabel, batterijen, beugels en de nodige documentatie. Alles compleet om hem meteen in gebruik te kunnen nemen.

Design

De hele reden dat je een soundbar koopt is omdat je een ultraplatte TV hebt. En een platte TV heeft geen ruimte om een vol geluid neer te zetten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Samsung (net als andere fabrikanten) die ruimte claimt en gewoon een hele dikke speaker ontwikkeld. Gelukkig weet het Koreaanse bedrijf deze bonk aan technologie op een werkelijk prachtige manier te verpakken. Het is echt een sieraad voor onder de TV. Een heel groot, zwaar sieraad.

 

De aansluitingen van de Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 zitten allemaal achter/onder weggewerkt. Hierdoor kun je qua kabelmanagement aardig goed wegkomen met deze soundbar. Zo kun je het plaatje hieronder prima benaderen. Uiteraard hebben wij voor deze test niet de moeite genomen om gaten in de muur te boren. Bovendien hebben we hem getest op een platte 4K TV van Philips en dan is een curved speaker eronder echt geen gezicht ;-).

2.1 – soort van (geluidservaring)

De Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 is een 3-kanaals soundbar, maar zweeft overal een beetje tussen. De driekanaals functionaliteit is er vooral voor wanneer je nog twee rear multiroom speakers van Samsung bezit. Je kunt er dan een volledige 5.1 surround set van maken waarbij de soundbar keurig voor het linker, rechter en middenkanaal zorgt. Daarnaast is het in theorie nog handig om een subwoofer functie toe te voegen.

De Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 is opgebouwd met 9 speakers. Drie tweeters en twee middentoners per audiokanaal. De positie van de tweeters is daarin het belangrijkst om het stereogeluid goed te kunnen richten. Ik was bang dat de tweeters ten opzichte van de curve recht vooruit waren geplaatst. Daardoor is het risico op verstoring van het stereogeluid erg groot. Immers zit je waarschijnlijk niet precies op het punt waar het geluid samenkomt. Eigenlijk hetzelfde probleem als bij de curved TV. Bijna niemand zit op de ideale plek. Toch lijkt Samsung dit bij de tweeters goed op te pakken. Bij de middentoners is dit niet gedaan. Die sturen hun geluid wel recht naar voren. Hierdoor is de stereobeleving minder strak dan ik van enkele andere soundbars gewend ben. Zeker als je ook nog in een 5.1 opstelling gaat investeren, is een streak stereo klankbeeld toch wel heel fijn. Wat wel opvalt is dat de soundbar de muziek veel beter om zich heen kan verspreiden. Dit zonder side-firing speakers te gebruiken. Hier ligt mogelijk het grote voordeel van het curved design.

Maar dan het totale geluid. Samsung levert geen subwoofer mee en dat is niet vreemd binnen het prijssegment waarin de Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 ligt. Toch claimt Samsung enorm goede prestaties in het lage gebied. Hoewel hij niet zo laag gaat als de Raumfeld soundbar met sub die ik in het dagelijks leven gebruik, komt hij voor een enkele soundbar wel heel ver. En zit je in een gehorige woning, dan zijn je buren vast blij als je het hierbij laat. Samsung gebruikt hier niet alleen de extra middentoners voor, maar ook een speciaal algoritme dat de lage tonen uit het de originele stream beter optimaliseert voor de drivers in de soundbar.

Maar dan de echte kwaliteit die Samsung levert. Hiervoor gaat Samsung erg ver. Iedere speaker in de Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 beschikt over een eigen versterker. Achter het geheel ligt een DSP met 24-bit audio ondersteuning. Hi-Res Audio bestanden afspelen is dus geen enkel probleem. Ondersteuning voor 32-bit audio heeft de speaker nog niet, maar dat is nog wat jaartjes weg.

De hele soundbar heeft een vermogen van 50 Watt met een standby verbruik van 4 Watt.

Aansluiten

Heb je een curved TV van Samsung, dan sluit je de speaker draadloos aan. Je hebt alleen stroom nodig. Met een speciale beugel kun je de soundbar nog strak onder de TV hangen als je dat wilt. Netjes dus. Voor andere TV’s kun je gebruik maken van bluetooth, maar beter nog is de HDMI kabel. De Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 maakt gebruik van UHD en 3D Passthrough op het moment dat je er een console, mediaplayer of box achter hangt. Er zit zelfs een passthru op voor stroom zodat je niet teveel hoeft te klooien met de beschikbare stopcontacten. De TV krijgt dan stroom via de soundbar waarbij de soundbar maximaal 350 Watt doorlevert.

Bediening

De Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 laat zit op veel manieren bedienen. Ten eerste zit er een knoppenpaneel op de rechter zijkant. Daarnaast krijg je natuurlijk de afstandsbediening. Daarmee kun je ook kiezen tussen voor ingestelde geluidsmodi.

Wil je echt een stap verder, gebruik je jouw smartphone. Dit kan no-fuzz via bluetooth, maar met de Multiroom app van Samsung haal je het maximale uit het systeem. Via de WiFi verbinding wordt de speaker een integraal onderdeel van de multiroom beleving. Omdat ik in de testperiode geen andere speakers beschikbaar had, heb ik een kennis gevraagd hoe de ervaring is het de multiroom app en beleving. Hij was erg tevreden en gaf aan vrijwel geen last te hebben van speakers die niet synchroon lopen. Dat heeft Samsung dus goed voor elkaar.

Conclusie Samsung Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501

De Samsung Curved Sound+ Soundbar HW-MS6501 klinkt in de praktijk veel beter dan ik had verwacht. Dit zit hem vooral in de puurheid van het geluid. Ook de spreiding van het geluid is zeer goed voor een speaker zonder side-firing drivers. Daar staat tegenover dat de stereobeleving niet heel strak is. Wil je een complete 5.1 set opbouwen met deze soundbar durf ik niet te zeggen of dit echt nog beter zal worden.

2 reacties

  1. Toch vreemd dat ze als Samsung zijde dit soort producten maken, terwijl ze ook HK onder de eigen vlag hebben waarmee ze ook JBL dus hebben (en o.a. Mark Levinson, maar dat is wat specifieker gericht). Is het jullie bekend wat ze precies voor ogen hebben met hun verschillende merknamen?

  2. Inspelen op merkvoorkeur en verschillende prijsniveaus. Iemand die al veel multi-room van Samsung heeft wilt misschien niet overstappen op het duurdere HK. Daarnaast zouden ze dan ook al die systemen aan elkaar moeten knopen. De merken van HK zijn echt marktvergroting voor Samsung. Ter beeldvorming, HK bezit ook de rechten op vele concurrerende merknamen voor car audio (bijv. B&O). Ieder automerk wil met een ander audiomerk pronken, maar bijna allemaal komen ze uit de fabrieken van HK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.