Review: Huawei Watch 2 4G

De nieuwe generatie Android Wear horloges van Huawei wisten niet dezelfde wouw-factor qua design te bereiken als het eerste klokje van het Chinese merk. Waar dat klokje technisch over alle nieuwste opties beschikte, mist deze echt een kroon waardoor je vooral het touchscreen moet gebruiken. Maar daarmee hebben we meteen het grootste minpunt van de Huawei Watch 2 4G gehad.

Unboxing

Huawei weet hoe het haar klokje moet verpakken. De Huawei Watch 2 4G ligt werkelijk prachtig verpakt in haar doosje. Daarnaast vinden we een USB lader en USB laadkabel in het doosje. De laadkabel bevat een speciale clip om de Huawei Watch 2 mee op te laden. Niet kwijtraken dus ;-).

Design

Qua design komt de Huawei Watch 2 4G overeen met de Huawei Watch 2 Sport die eerder dit jaar al in de winkel lag. De grote wijziging is het Nano-SIM slot dat achter één van de bandjes is weggewerkt.

De kast van het horloge meet 12,6mm dik en dat is net iets dikker dan de originele Huawei Watch. Het scherm ligt wat dieper en krijgt hierdoor meer bescherming.

Qua design is het belangrijkste dat ontbreekt, de kroon om snel te kunnen navigeren in Android Wear zonder het display te bedekken met je vinger. Waar de Huawei Watch spot-on was qua ondersteuning van de nieuwste features van Android Wear, geeft dit het gevoel dat het klokje al een tijdje af was en gewoon op Android Wear 2.0 moest wachten voor het de markt op ging. Jammer.

Qua design is het verder een relatief kleine smartwatch met haar 1.2 inch display. Persoonlijk hield ik altijd wel van een groot display want; dikke vingers. Toch heb ik geen moeite met de navigatie op het 1,2 inch display en… het combineert wel heel lekker met kleding met lange mouwen. En aangezien het in Nederland nooit erg lang zomer is, is dit voor mij een formaat waar ik met plezier de liefde aan verklaar.

De uitvoering die ik test is de Carbon Black met sportbandje. Het bandje voelt aan als rubber, maar lijkt toch uit siliconen te bestaan. Het is flexibel genoeg voor allerlei activiteiten en neemt snel de lichaamstemperatuur aan. De afwerking is modern en toch ook nog wel elegant. Het bandje is gemakkelijk te vervangen en inmiddels is ook in Nederland aardig wat keus in bandjes.

Tijdens het werken achter de laptop wil ik me nogal eens ergeren aan de gesp van horlogebandjes. Ze krassen doorgaans enorm, maar dat lijkt hier mee te vallen. De gesp is keurig afgewerkt en bevat eigenlijk geen randen die niet mooi afgerond zijn. Hierdoor ben ik minder snel geneigd om hem af te doen dan bij andere modellen die ik heb getest.

In het design van een horloge is de stevigheid ook van belang. Ik ben nogal een lompe horlogedrager. Ik stoot nogal eens tegen een muur en meer van dat soort dingen. In de ruime maand dat ik deze smartwatch heb getest, heeft hij dus al heel wat moeten doorstaan. Zonder echt zichtbare problemen. Het klokje is nog steeds mooi en dat is een hele prestatie.

Display

Huawei heeft voor een OELD display gekozen met als grote voordeel dat deze ook in de zon af te lezen is. Het klokje meet zelf de intensiteit van het licht buiten en stemt haar verlichting er op af. Met een polariserende zonnebril op krijg je wel verkleuringen in het display te zien. Het scherm meet met 1,2 inch 0,2 inch kleiner dan haar voorganger. Met 390×390 pixels heb je ook net wat minder pixels, maar dat is verwaarloosbaar Het display loopt mooi rond. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Casio WSD-F20 die we hiervoor hebben getest.

De Huawei Watch 2 4G is een smartwatch gericht op sport en dat doe je vaak buiten. Het is een logische vraag om te stellen; waarom geen transflectief display? Veel andere fabrikanten gebruiken dat wel. Door zonlicht te reflecteren krijg je een betere helderheid om in zonlicht het klokje te kunnen gebruiken. Mogelijk stelde Huawei de kwaliteit van de kleuren voorop. Die valt met transflectieve displays vaak tegen. Dus een klokje voor iedereen die teveel achter het bureau zit maar claimt sportief te zijn. En ja, daar reken ik mezelf ook toe :(.

Bediening

Ik noem hem voor de laatste keer, een kroon mist. Maar je krijgt wel twee knoppen op de Huawei Watch 2 4G en traditioneel heb je er nog steeds maar één echt nodig. De bovenste is de algemene home knop die je altijd weer terugbrengt naar de watchface en van daaruit in het menu. De tweede knop opent standaard Huawei Health, maar dat is aan te passen naar een andere veelgebruikte app. Helaas kan dat nog niet op basis van locatie. Bijvoorbeeld, als ik het huis uit ben de sport app en thuis de Nest app om mijn thermostaat te bedienen. Overigens is dat een wens die ik bij alle smartphones heb. Dat kan ik dus niet enkel Huawei aanrekenen ;-).

Hartslagsensor

Onderop de Huawei Watch 2 4G zit een hartslagsensor. Deze gebruik ik regelmatig op de loopband en kan daar een stuk gemakkelijker metingen doen dan bijvoorbeeld de Samsung Gear 3. Controleer ik handmatig de metingen, zitten ze er echt redelijk dicht op. In mijn geval ben ik dus zeer tevreden met de resultaten.

Draadloos

Qua draadloze mogelijkheden hebben we niets te klagen bij deze Huawei Watch 2 4G. Bluetooth, WiFi en NFC zijn aanwezig evenals een ontvanger voor GPS. Je kunt je smartphone dus prima thuislaten wanneer je gaat sporten.

Waterdicht

De Huawei Watch 2 4G is IP68 gecertificeerd. Je mag er in theorie dus gewoon mee gaan zwemmen. Overal waar we de Huawei Watch 2 4G openen zien we dan ook rubberen zegels. Toch zit er ook een vocht indicator in. Daarmee kan Huawei de bal terugkaatsen wanneer je hem als professioneel duiker de diepte in meeneemt. Het is immers geen duikershorloge.

Android Wear 2.0

Google is redelijk strikt over de look & feel van Android Wear. Net als andere fabrikanten zit het verschil in de meegeleverde watchfaces en apps. In dit geval de hartslag en trainig app die aanwezig zijn. Deze zitten prima in elkaar en roepen eigenlijk geen vragen op. De watchfaces zijn qua beoordeling natuurlijk erg persoonlijk. Zelf ben ik erg happy met de standaard watchface, maar je kunt natuurlijk altijd nog iet anders downloaden.

4G

En dan het grote onderscheid. Ondersteuning voor 4G. Ik heb hem getest met T-Mobile. Het lastigste was de activatie van de SIM. Daar was de provider duidelijk nog niet op ingesteld, maar dit was telefonisch zo opgelost.

Het horloge krijgt een eigen nummer, maar met de juiste instellingen kun je inkomende gesprekken van jouw smartphone gewoon forwarden naar de Huawei Watch 2 4G. Het beantwoorden van gesprekken gaat verder net zoals bij gesprekken via WiFi en Bluetooth. De meerwaarde is vooral dat je jouw smartphone thuis kunt laten bij het sporten en toch gewoon bereikbaar blijft. Een mooi stukje comfort.

Accuduur

Qua accuduur weet de Huawei Watch 2 4G me echt positief te verbazen. Zeker wanneer ik deze vergelijk met de veel grotere Casio WSD-F30 die op papier technisch slimmer in elkaar zit om energie te besparen. De Huawei houdt het namelijk langer uit. Zelfs met het display non-stop aan. Dan haal ik er anderhalve dag gebruik uit, met gemak. Dit komt mede doordat hij gebruik maakt van een soort screen saver modus waarbij het scherm veel minder detail laat zien in de watchface. Gebruik ik 4G, dan wordt het wat krapper, maar zit ik nog aan een dag van 16 uur voor hij aan de lader mag. Leuk detail is dat de 420mAh accu verwisselbaar is. Merk je dat deze in kwaliteit verslechtert, kun je deze zelf vervangen. Mits je een beetje voorzichtig bent en je ze ergens weet te vinden ;-).

Ga je hem opladen, dan gebruik je de meegeleverde clip. Deze klikt door magneten automatisch op haar plek. Ook onder invloed is het geen enkele moeite om te zorgen dat je de volgende dag met een geladen klokje opstaat.

Conclusie Huawei Watch 2 4G

Qua design is het misschien niet dé topper waar iedereen op hoopte van Huawei en de kroon is echt een gemis voor fans van Android Wear 2. Toch krijg je met de Huawei Watch 2 4G een smartwatch die verrassend functioneel is en een lange adem heeft. Verrassend betrouwbaar dus en ook nog eens heel comfortabel om te dragen. Over de accuduur ben ik echt enorm tevreden en ook de werking van 4G. Ik ken hem niet de volle vijf sterren geven, maar het is zeker geenklokje om spijt van te krijgen.

Beschikbaarheid

De Huawei Watch 2 4G is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Zeer compact
 • Lange accuduur
 • Prima display
 • Goede hartslagmeting
 • Veel draadloze mogelijkheden

THE BAD

 • Geen kroon

3 reacties

 1. M.b.t. 4G:

  Zoals ik het hier lees kun je dus je simkaart in je telefoon laten zitten en een soort koppeling maken dat je ook met je watch kunt bellen? En blijkbaar dan ook als de watch ver uit de buurt is van de telefoon? Dat begrijp ik niet helemaal.

  Ik zat zelf te denken om de simkaart in de smartwatch te doen. Ik bel zeer weinig en wordt weinig gebeld. Als ik dan gebeld wordt dan pak ik op met mijn smartwatch. Misschien is het ook wel mogelijk het belsignaal door te sturen via bluetooth naar je telefoon? Pak je alsnog met je telefoon op.

  Voor mij zou dan de watch er zijn om ten alle tijde mobiel bereikbaar te zijn, ook voor whatsapp, via 4g of via wifi.
  De telefoon is dan meer voor het grotere werk als surfen, nieuws lezen, mailen en zo. Via wifi of eventueel via een koppeling met de watch naar de 4g van de watch.

  1. Je hebt twee typen van deze. 1 zonder sim-optie en 1 met sim-optie. Zonder dan moet je bluetooth connectiviteit met je smwartphone hebben en dus in de buurt hebben. Met eigen simkaart, heb je eigenlijk je telefoon niet meer nodig en opereert die zelfstandig. Een optie is een duo data simkaart. Je hebt dan twee simkaarten op 1 abonnement en deze kun je in je telefoon en watch prikken. Je hebt ze dan beiden. (je kunt ze niet exact op dezelfde tijdstippen gebruiken -> bellen etc. Hij geeft wel het binnenkomende gesprek door en dit zonder je bluetooth connectie bij de 4 g versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events