Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Casio WSD-F20 PRO TREK SMART (Android Wear horloge voor outdoor gebruik)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Redelijk goede accuduur bij normaal gebruik
  • Slim gebruik tweede display
  • Voor hikers ideaal opladen met magnetische kabel
  • Slim gebruik van de aanwezige sensoren voor hikers

THE BAD

  • Geen hartslagsensor

Nu de echte horlogemerken zich vol op Android Wear storten, wordt het interessant. Met de Casio WSD-F20 PRO TREK SMART zien we een Android Wear 2.0 horloge gericht op de outdoor sporters. Maar heeft het mooie grote klokje ook iets te bieden voor de man achter het bureau? Wij trokken er op uit met het stoere klokje.

Unboxing

Natuurlijk zit de Casio WSD-F20 PRO TREK SMART verpakt zoals we dit van horlogemerken gewend zijn. Gewoon netjes gepresenteerd in een doosje. Een klein beetje documentatie en een bijzondere laadkabel.

Design

Er zijn twee uitvoeringen van de Casio WSD-F20. De compleet zwarte uitvoering die wij hebben mogen reviewen en een veel flitsender uitvoering met een oranje behuizing.

De ring rond het display geeft de functies van het horloge goed weer evenals de twee van de drie knoppen op de kast. In de ring zit ook de status LED voor de indicatie dat deze aan het opladen is. Andere sensoren lijken niet in de ring, maar onder het scherm weggewerkt te zijn.

Dual-layer Display

Dit zien we terug in het bekende Flat Tire ontwerp van het display dat voor het eerst in de smartwatches van Motorola te vinden was. In plaats van perfect rond, is het display aan de onderkant afgevlakt waardoor ongeveer twintig rijen met pixels zijn geofferd. Hierdoor krijg je een resolutie van 320×300 pixels op het display. Het display heeft een doorsnede van 1.32 inch.

Voor ik mijn unboxing filmde, heb ik me niet ingelezen in de specs van de Casio WSD-F20. Dat wil zeggen. Hierdoor wist ik niet goed wat ik van het scherm mocht verwachten door de vreemde gloed die er overheen hing. Inmiddels is dit meer dan duidelijk. Casio is de eerste met een dual-display in haar smartwatch. Een primeur voor Android Wear 2.0 en een hele slimme gedachten.

Feitelijk hebben de ontwerpers twee displays over elkaar geplakt. Een ouderwets monochrome display dat extreem energiezuinig is en goed afleesbaar is in de zon. Daaronder een volledig kleurendisplay. Dit LCD display kan in een kleur naar keuze worden verlicht, al heb ik hem gewoon op de standaard kleur, wit, laten staan.

De grootste uitdager voor het display blijkt zonlicht te zijn. In de volle zon kan ik het kleurendisplay nauwelijks aflezen en dat is niet handig als ik mijn weg zoek in de Sahara of op volle zee. Het is dus de vraag of Casio met het dual-display echt wel de juiste keuze heeft gemaakt voor de doelgroep.

De Tool knop

De Tool knop is een bijzondere voor de Casio WSD-F20 PRO TREK SMART. Hieronder zit een suite van hele specifieke apps voor deze smartwatch. Van hoogtemeters tot weerberichten op basis van de sensoren in het klokje zelf. Alles voor de outdoor sporter is hierin aanwezig.

Binnen de eigen apps van Casio is het mogelijk routes te bekijken en notities te maken. Daarbij is het fijn dat het scherm groot is, maar is het nooit groot genoeg.

Specs

De Casio WSD-F20 PRO TREK SMART is MIL-STD-810G gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het horloge aardig schokbestendig is en tot 50 meter onderwater gebruikt kan worden. Het horloge bevat eigen luchtdruk, hoogte, snelheid, gyroscopische en kompassensoren. Eigenlijk alles dat je als outdoor sporter nodig kunt hebben.

Wil je contact maken met de rest van de wereld, kan dit via Bluetooth en WiFi. Ondanks dat het een Android Wear 2.0 horloge betreft is er nog geen eigen 4G verbinding mogelijk.

GPS

Wat de Casio WSD-F20 PRO TREK SMART bijzonder maakt is hoe deze met GPS omgaat. De smartwatch heeft een eigen ontvanger aan boord voor GPS, Glonass (Russisch) en Michibiki (Japans) signalen. Ook is het mogelijk om offline kaarten te laden. Zo kun je ook zonder 4G de weg vinden. Met deze functie aan slurpt de Casio WSD-F20 PRO TREK SMART wel de accu leeg, dus dan is het handig dat je met de magnetische kabel kunt bijladen tijdens het gebruik.

Magnetisch laden

Casio kiest heel bewust voor een bijzondere laadmethode voor de WSD-F20. Op de zijkant van de WSD-F20 PRO TREK SMART zitten koperkleurige aansluitingen. Deze worden magnetisch met de laadkabel verbonden. Is dit lelijk? Ach, dit stoere horloge kan het best hebben. Maar op een Apple Watch hoop ik dit inderdaad niet snel terug te vinden.

Is het handig? Ja en nee. Wanneer je het horloge op jouw bureau gaat laden en je legt hem verkeerd neer, kan het zijn dat deze niet laadt. Dat is even wennen. Echt handig is het wanneer je daadwerkelijk aan het hiken bent, of op een andere manier aan het outdoor sporten bent. Met name het gebruik van de GPS functies is erg zwaar voor de batterij, dus dan wil je hem tussentijds opladen. En dat kan met deze magnetische verbinding gewoon terwijl de smartwatch om de pols blijft hangen. En dat is in zo’n geval wel weer een stuk handiger dan die Apple Watch.

Maar dan komen we nog steeds niet tot de kern. Waarom magnetisch en niet gewoon een plug? Een plug kan heel veel kleiner zijn, maar… wat als je achter een tak blijft hangen? Die kans is groot tijdens het outdoor sporten. In dat geval schiet de verbinding gewoon los en dat is een hele veilige gedachte. De functie en het gebruiker waren dus belangrijker dan het ontwerp en dan praat je over een smartwatch met een duidelijke doelgroep.

Accuduur

De accuduur is hetgeen waar Casio echt mee aan het worstelen is geweest. Aan de ene kant bespaart het klokje enorm veel stroom door gebruik te maken van het monochrome LCD display wanneer je alleen de datum en tijd hoeft te weten. Aan de andere kant zorgt de berg aan sensoren toch voor een groter energieverbruik. Bij regulier gebruik haal je ongeveer anderhalve dag uit de smartwatch. Bij gebruik van bepaalde functies op het klokje een heel stuk minder. Ook hier zien we dat dit echt een klokje is met een doel.

Bijzonder is dat het systeem uit twee chipsets lijkt te bestaan. De chipset die alles rondom Android Wear 2.0 regelt en de chipset voor het tweede display. Is de accu te ver leeggelopen voor Android, zal het tweede display nog een paar dagen blijven werken. Je zal dus niet snel de tijd verliezen met deze smartwatch.

Conclusie Casio WSD-F20 PRO TREK SMART

Wat is het display van de Casio WSD-F20 PRO TREK SMART heerlijk groot, maar wat zou ik stiekem willen dat ze een versie uitbrengen voor de gewone kantoorzitter. Wel met een stoer uiterlijk, stevig en groot display, maar zonder de energieslurpende extra’s die je op kantoor toch niet gebruikt. Liever een grote accu. Het grote scherm went snel en is gewoon heerlijk in gebruik.

Voor de outdoor sporter heeft het klokje duidelijk heel veel meer te bieden. En daar moet je eigenlijk dan ook de aankoop van af laten hangen. Er zijn legio alternatieven voor dit klokje, maar niet als je een sporter bent. Hij is gewoon extreem stevig en bevat gewoon een berg aan hele leuke functies. Onafhankelijk of je ergens aan een berg hangt, of aan het hardlopen bent. Het enige dat dan mist is een hartslagmeter.

Eén reactie

  1. goed horloge heb al een jaar of 4 ,1 x accu vervangen.

    ik een vraag door een ongelukje is het stekkertje van de oplaad kabel stuk.

    is er een nieuw oplaadkabeltje te bestellen???.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.