Review: Gerber Center-Drive Multitool (Zakmes)

Een multitool mes snijdt vaak aan twee kanten. Het ziet er gaaf uit. Een multitool is enorm handig, maar geen vervanging van de volledige tools. Toch gooit Gerber roet in dat statement. Nog nooit eerder is een multitool zo dichtbij een gereedschapskist gekomen, die nondedju ook nog in je zak past.

Gerber

Gerber Gear begon ooit in 1939 als Gerber Legendary Blades. Hier maakte Joseph R. Gerber eigenlijk  handgemaakte besteksetjes die als relatiegeschenken werden gegeven. Net 20 jaar later, in 1960, was Gerber één van de meest vertrouwde, gewaardeerde en verzamelde namen in de messenwereld.

Het was ruim 70 jaar geleden dat Gerber opgericht werd en tot nu toe groeit het bedrijf nog steeds. Ze zijn gebaseerd op dezelfde principes die het bedrijf begon: ze zijn toegewijd aan het maken van messen en gereedschappen die hoogwaardige materialen en innovatieve ontwerpen combineren die tot een levensduur van gebruik zullen leiden. Boem! Leer die zin maar eens uit je hoofd en gebruik die in je volgende sollicitatiegesprek als ze vragen waar je voor staat.

Gerber maakt tegenwoordig niet alleen messen. Ze ontwerpen en maken assen, zagen, hakzwaarden,  koplampen, zaklampen, survival kits en natuurlijk de multitools.  En laat de multitool nu net het product zijn dat we vandaag reviewen!

Unboxing

In de verpakking zit niet veel spannends, natuurlijk wel de multitool en de stoffen schede. In de Unboxing film test ik voor het eerst de multitool.

Multitools

Multitools moet je niet vergelijken met een gereedschapskist. Een timmerman laat zijn kist niet thuis staan als hij zijn Centre Drive bij zich heeft. Deze uit de kluiten gewassen zakmessen  zijn puur bedoelt om je van dienst te zijn als je juist geen gereedschap mee kan nemen of het gewoonweg niet bij je hebt. Waar het mes centraal staat zijn er een extra aantal tools toegevoegd die gemakkelijk en efficiënt te bedienen moeten zijn. Gerber heeft dat goed begrepen.

De messen

Een vlak randmes is toegankelijk vanaf de buitenkant van de tool en er is een gekerfde randmes, aan de binnenkant. Het vlakke randblad heeft een standaard druppelpuntstijl en een handige opening met een gat in de basis. Het sluit vast met een frame slot, om voldoende kracht te zetten. Het mes is 3.8 cm breed en snijgedeelte van maar liefst 7,5 cm lang (8,5 totale meslengte) en is gemaakt van 420HC staal. Het is een staal versie met een hoger koolstofgehalte, heeft geen al te hoge slijtvastheid, maar wel een goede snedestabiliteit. Deze staalsoort vaak gebruikt door Buck. Deze mix van hoog koolstofstaal is geen verrassende keuze voor multitool, maar zeker geen hoogstaand Japans snijmateriaal. Het getande mesje is standaard en dat is prima. Dit mes gebruik je voornamelijk voor het doorsnijden van touw en heeft geen bijzondere functies of eigenschappen.

Tang

De tang is de grootste tool. In plaats van uit te gaan van een vlinderstijlopening gaat Gerber voor gemak. Een eenhandig te openen, met wat oefening via een druk en  schuifmechanisme. Terwijl je de tool vasthoudt, duw je gewoon tot je slot op zijn plaats voelt klikken. Dan wordt de tang zichtbaar en kan het met de veer geladen handvat worden bediend. De schuine neus geeft het de uitstraling en functie van een hybride tussen standaard tang en een naald neusontwerp. Dit geeft je de mogelijkheid om in sommige nauwere gebieden te komen. Dat terwijl je nog steeds veel kracht kunt gebruiken om bouten in het midden te klemmen en te draaien.

Schroevendraaier

De schroevendraaier is waar de Gerber Centre-Drive zijn naam door krijgt. Met aan boord een platte magnetische schroevendraaier en een kruiskop schroevendraaier is deze Gerber  voorzien twee verschillende bits. Ik lees her en der dat er wel 14 verschillende bits bij zouden moeten zitten, maar die zaten er bij mijn versie niet bijn. Ik zie wel overal bij de specificaties staan dat er bits bijzitten en er is ook ruimte in de stoffen schede om die bits op te bergen. De 12 overige bits worden opgeslagen in een aparte bithouder die gemakkelijk in de schede past. De 13e wordt in de tool zelf gehouden en de laatste wordt in een reserve bouthouder op het mes vastgehouden. Dit geeft je snel toegang tot de twee meest gebruikte bits (een # 2 Phillips en 1/4 inch), terwijl er een assortiment van 12 andere bits klaar voor het grijpen in de schede ligt.

 

Door een offset-ontwerp te creëren en uit te breiden tot 3,2 inch, is de tool in het midden van de handgreep waardoor je een draaiingsas krijgt die groter is. Het werkt goed en efficiënt, maar je handvat is nog altijd geen comfortabele ronde grip van een standaard schroevendraaier, maar de multitool zelf. Dat draait wat minder soepel, maar is wel de beste schroevendraaier die ik ooit in een multitool heb gezien.

Overige tools en specificaties

De meeste tools spreken voor zich, maar een aantal andere wil ik nog even licht aanstippen in deze review omdat ze opmerkelijk, goed of opvallend waren. De flesopener is zo’n tool. Deze werkt zeer effectief en heeft een driedubbele functie.  Het is tevens een geïntegreerde spijkertrekker en een kleine koevoet aan het einde ervan. Ik kan zelfs genoeg kracht gebruiken om met deze kleine hefboom grote spijkers te trekken.

Specificaties

 • Merk: Gerber
 • Aantal tools: 16
 • Gereedschappen: blikopener, draadknipper, draadstripper, kruiskopschroevendraaier, meetlat, mes, schroevendraaier, spijkertrekker, tang, vijl
 • Totale lengte gesloten: 12 cm
 • Lemmetlengte: 8.5 cm
 • Lengte geopend (mes): 20 cm
 • Lengte geopend (tang): 16.5 cm
 • Breedte: 3.8 cm
 • Hoogte: 2.5 cm
 • Lemmethoogte: 1.5 cm
 • Lemmetdikte: 2.6 mm
 • Staalsoort: 420HC
 • Type snede: gekarteld, plain edge
 • Slijphoek: 30º
 • Afwerking lemmet: donkere coating
 • Gewicht: 283 gram
 • Kleur: zilver, zwart
 • Blokkering: linerlock, overige blokkeringen
 • Eenhandig te openen: ja
 • Pocketclip: nee
 • Foedraal: nee
 • Materiaal foedraal / etui: nylon
 • MOLLE-compatible: nee
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Garantie op materiaal- en fabricagefouten: 25 jaar
 • Graveerbaar: ja

Schede

De schede geeft ruimte voor twee zaken. Eén voor de Gerber Centre-Drive en twee voor de reserve-bithouder. De achterkant heeft twee lussen die kunnen worden gebruikt om het op een riem vast te zetten.

Conclusie

De Gerber Center-Drive is de meest effectieve multitool die ik ooit heb gezien. De schroevendraaier is een aanwinst, de tang met de draaibare / vervangbare carbid draadsnijders en stripper samen met de combinatie van de mesbladen maken deze multitool tot een winnaar. Natuurlijk moet ik bekennen dat dit multifunctionele gereedschapsmes geen gereedschap vervangt, maar dat is iet wat we al voor de review concludeerde. Gerber maakt met de Center Drive wel een enorme stap dichterbij het vervangen van je gereedschap. Bij mij ligt deze Gerber dan ook standaard in de besteklade van mijn stacaravan om altijd multifunctionele tools bij de hand te hebben.

Verkrijgbaarheid

De Gerber Center-Drive is nu verkrijgbaar bij Knives and Tools

 

 

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Echt bruikbare tools
 • Eenhandig te bedienen
 • Kwaliteitsmateriaal
 • Magnetisch schroevendraaier
 • Groot mes (8,5cm)

THE BAD

 • Geen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.