Niko snapt het, combineert LAN en COAX in één wandcontactdoos

Mijn grootste ergernis bij het schakelmateriaal in mijn huis is precies dit. Ik heb leidingen met zowel UTP als COAX erin, maar er zijn geen wandcontactdozen waar ik beiden goed in kan afmonteren. In plaats daarvan heb ik oude plaatjes met dubbele COAX aansluitingen (één voor TV en één voor Radio) met een UTP kabel die er slordig uit hangt. Met het nieuwe schakelmateriaal van Niko is dit in één keer strak te trekken.

De nieuwe wandcontactdozen van Niko schuiven de aloude COAX aansluiting voor de radio aan de kant. Die wordt immers nauwelijks meer gebruikt. FM dekking in huis is doorgaans prima in Nederland en DAB+ vaak nog veel beter. Daarnaast luisteren steeds meer mensen radio via het internet.

Bij TV’s zien we een omslag. Steeds meer mensen wisselen tussen COAX en glasvezelaanbieders die veelal UTP gebruiken. Je kunt nu dus van aanbieder veranderen zonder het schakelmateriaal aan te passen. Gewoon een kwestie van de andere stekker erin.

Daarnaast zien we ook steeds meer gebruik van mediaplayers. Heb je dan toch nog netjes een COAX aansluiting, kun je bedraad jouw mediaplayer of console aansluiten om een zo stabiel mogelijke verbinding te realiseren. Enorm handig dus.

Voor de techneuten, de nieuwe contactdoos werkt met RJ45 Cat 5E. Dat wil zitten dat er snelheden tot 1 Gb per seconde kunnen worden behaald. Voor snelheden tot 10Gb is deze contactdoos geen optie. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is 10Gb nog lang niet relevant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events