Review: Venz A501 (Multiroom Speaker)

Venztech Venz A501 Multiroom Speaker

Eerder dit jaar bekeken we de Venz Wireless Speaker Adapter A1. Een simpele adapter waarmee je jouw retro audioset kunt opwaarderen naar multiroom audio. Natuurlijk maken ze bij Venz ook complete multiroom speakers en de A501 is één van de grootste in de lijn.

Unboxing

Het Chinees-Nederlandse Venztech levert haar Venz A501 met adapter en documentatie af. De verpakking zit erg netjes in elkaar.

Design

Qua design schommelt de Venz A501 voor mijn gevoel sterk tussen modern en vintage. De schuine lijnen, de rondingen, het gebruik van grijs plastic en een grijs, metalen grill voor de speakers, het voelt allemaal een beetje klassiek. Hierdoor zal de speaker zich goed inpassen in verschillende interieurs. Het is gewoon echt een hele nette speaker. Ook leuk is het detail dat de status LED bovenop niet blauw is, maar wisselt tussen wit en rood. Dat voelt toch net even wat minder Chinees.

Handig is dat je aan de achterkant van de Venz A501 nog een handvat hebt. Ideaal wanneer je de speaker veel meeneemt naar andere plekken in huis.

Installatie

De installatie van het systeem van Venz blijft altijd een beetje lastig. De WPS knop werkt niet als WPS knop. Je moet dus echt even de handleiding volgen. Heb je, net als mij, een dual-band WiFi netwerk waarbij 2.4GHz en 5GHz dezelfde naam (SSID) hebben, dan moet je op jouw router en eventuele extenders even het 5GHz signaal uitzetten. Na de installatie kan deze meteen weer aan. Ga je zelf met de WPS knop experimenteren, zal je de speaker niet werkend krijgen.

Bediening

De bediening van de Venz A501 verloopt via de grote knoppen bovenop de speaker. Daar zitten ook twee programmeerbare functietoetsen op. Handig. Verder weinig bijzonderheden.

Venztech Venz A501 Multiroom Speaker Bediening Detail

Geluidskwaliteit

De Venz A501 is opgebouwd op een versterker met een vermogen van twee maal 25 Watt. Beide kanalen van 25 watt bestaan weer uit een tweeter en een mid-range speaker die verrassend veel laag in zich heeft. De tweeters zorgen ervoor dat het geluid helder blijft ondanks dat de speaker bassheavy is. En dat is hoe ik het graag zie. Of je nou naar een dance track aan het luisteren bent of een mooie gitaarsolo, het geluid mag haar detail niet verliezen.

Nog een reden om het detail niet te wikkel verliezen is dat deze speaker geschikt is om ook 24-bit audio af te spelen, ook bekend als hi-res audio. Zeker voor liefhebbers van Tidal een belangrijk argument.

Hoewel de speaker is opgebouwd van plastic, belooft Venztech geen resonantie wanneer je de speaker op vol volume aanzet. En dat lukt ze inderdaad. Het plaatwerk gaat niet resoneren en heeft dus geen invloed op de geluidskwaliteit.

Bij geluidskwaliteit hoort natuurlijk ook de kwaliteit van de verbinding. Met 2.4GHz heeft de Venz A501 niet de snelste verbinding in huis en zeker niet de meest stabiele. We zien dat Venx dit opvangt met een vrij ruime buffer. Het voordeel van 2.4GHz is wel dat het bereik doorgaans relatief groot is.

Geluidsbronnen

Venz Android appOnline kun je in Nederland gebruik maken van Spotify en TuneIn en Tidal om muziek te streamen. Daarnaast kun je streamen vanaf jouw smart device, maar ook vanaf een USB stick. Het mooie is dat je door de 24-bit ondersteuning ook goed gebruik kunt maken van de mogelijkheden om Flac bestanden af te spelen.

Compatibility

De Venz A501 maakt gebruik van de AP8048C chipset van MVsilicon die op de ARM Cortex M3 is gebaseerd. Het mooie is dat Venztech niet de enige afnemer is van deze audio chipsets van MVsilicon. We vinden ze ook terug in de speakers van MrHandsfree en Stereoboom. De apps zijn dan ook uitwisselbaar en de speakers van deze merken zijn goed met elkaar te combineren. Hierdoor heb je meer keuze om jouw woning qua audio goed in te richten.

Conclusie Venz A501

Qua geluidsprofiel is de Venz A501 echt een multiroom speaker voor liefhebbers van veel laag in muziek. Maar… als je dan eens iets wilt beluisteren waarbij een helder geluid belangrijk is, dan scoort de Venz A501 ook. Je hebt dan nog steeds relatief veel laag, maar dat stoort niet. Hier weet de speaker zich echt te onderscheiden van vele andere relatief goedkope multiroom speakers. Kijkend naar de prijs, dan zet Venztech hier echt een speaker weg waar je behoorlijk veel plezier mee zal beleven.

Beschikbaarheid

De Venz A501 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijke bediening
  • Prima geluid
  • Goede ondersteuning tot 24-bit audio
  • Design dat in vele interieurs zal passen

THE BAD

  • Installatie blijft wat omslachtig, maar is wel goed te doen.
  • Is een gebalanceerd geluid belangrijk voor je, zal deze speaker teveel laag met zich meebrengen, al blijft hij zuiver op de hoge tonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.