Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Takumi Large Compleet (Kamado BBQ)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Hogere kwaliteit afwerking dan we gewend zijn in dit segment
  • Persoonlijke aflever en opbouwservice bij aanschaf
  • Extreem compleet qua accessoires
  • Door Nederlanders gecontroleerd in de fabriek
  • Unieke afwerking in het glazuur maakt het echt een oogappeltje

THE BAD

  • Geen nadelen gevonden

Heb jij een Green Egg? De vraag die ik de laatste tijd echt enorm veel heb gehoord. Sorry, nee. Het is een Takumi. Goedkoper. Hogere service. Nederlands bedrijf en technisch een stuk beter in elkaar gezet. Dit is mijn ervaring met misschien wel de beste Kamado BBQ tot nu toe.

De Kamado en Takumi

De kamado is enorm populair, ondanks dat velen voor aankoop helemaal niet weten dat het ding een ‘Kamado’ betreft. De oorsprong van de Kamado komt uit Japan. Het is een op kolen gestookt fornuis. En daar komt ook de naam Takumi vandaan. De Takumi is een meester in wat hij doet.

Waarom een kamado?

Niet alleen omdat vele BBQ liefhebbers helemaal verliefd zijn op het idee van een relatief dure BBQ, maar omdat de eigenschappen zo fijn zijn. Het cordieriet keramiek neemt warmte goed op en straalt dit lang af. Er zijn dus geen grote temperatuurschommelingen. Hij kan enorm heet gemaakt worden en er kan goed op gerookt worden. Bovendien zijn er vele accessoires. Deze Takumi is met een pizzasteen bijvoorbeeld, goed bruikbaar als pizza oven. Bovendien zijn deze BBQ’s zeer onderhoudsvriendelijk en ook goed in de winter te gebruiken. Met een simpel kolenbolletje blijft het toch een beetje aanmodderen. Het is dus een BBQ waar je veel meer plezier van zal hebben.

Unboxing

We hebben de Takumi Large op een bijzondere manier uitgepakt. Dat wil zeggen, we hebben mede-eigenaar Jos het werk laten doen. Net als het opbouwen overigens. Het blijkt namelijk dat als je een Takumi Large bij Takumi zelf koopt, de levering en opbouw door één van de eigenaren is inbegrepen. Er zijn shops die dezelfde service bieden tegen een kleine meerprijs, maar ook shops die deze service er niet bij bieden. Wat ons betreft is dit toch wel een enorme meerwaarde. Zelfs de rotzooi van het verpakkingsmateriaal nemen ze weer mee. Gewoon om zeker te zijn dat jij jouw BBQ in perfecte staat hebt ontvangen. Een bijzondere unboxing dus.

Leuk detail is dat je bij de levering ook een workshop kunt inplannen. De heren bouwen de Takumi niet alleen op, maar leren je ook de basics van het koken op een Kamado.

Design

De Takumi valt op. Juist doordat de ontwerpers nou eens niet hebben gekozen om een zo stoer mogelijke BBQ neer te zetten. Nee, deze is vooral heel chique. Dit begint al met het gepolijste RVS rondom dat echt heel netjes is afgewerkt. Ook de poten zijn van glanzend RVS en houden de Takumi Large Complete netjes op haar plaats.

En dan is er nog de afwerking van de kamado. Marineblauw met zwarte spatten erop. En een werkelijk prachtige glans. Zo netjes dat hij bij ons zelfs in de huiskamer staat, wanneer we hem niet gebruiken.

Bij Takumi hebben ze duidelijk een oog voor detail. De schuif onderop heeft duidelijke ‘deel’ standen zodat je iemand anders aanwijzingen kunt geven hoe de schuif aangepast moet worden. Het logoplaatje bovenop is een prachtig stukje stanswerk in plaats van een bedrukt plaatje metaal en ook de thermometer is zeer duidelijk qua vormgeving.

Ook mooi is om te zien hoe Takumi een schokdemper gebruikt. Dit om te voorkomen dat de klep te hard dichtslaat. Slim.

Kijken we naar het gebruik van vilt om alle onderdelen luchtdicht aan te laten sluiten, is ook dat goed gedaan. Overal waar je vilt zou verwachten, is dit netjes aangebracht. Dit is erg belangrijk. Het vilt zorgt ervoor dat de Takumi geen valse lucht kan aanzuigen en je dus de temperatuur goed kunt bepalen. Bovendien kun je na jouw grillsessie, het vuur snel laten doven waardoor je bespaart op jouw briketten / houtskool. Wat niet verbrandt is de volgende dag natuurlijk gewoon weer bruikbaar.

Accessoires

Er zijn twee uitvoeringen van de Takumi Large. De Large Solo en de Large Compleet. De Takumi Large Compleet komt met onderstel, regenhoes en bamboe zijtafels. De Solo niet. Bij beiden levert Takumi een aspook, gietijzeren rooster, gripper en het 3-laags kooksysteem inclusief pizzasteen. Daarmee is de standaard uitrusting qua accessoires één van de meest complete die we gezien hebben.

Hoewel je voor alle onderdelen bij Takumi aan de bel mag trekken is het overige accessoireaanbod erg beperkt. Er zijn Takumi schorten, er is een verrijdbare RVS buitenkeuken die is ontwikkeld met Dekker Zevenhuizen en er zijn kolen. De heren leggen de focus liever op een goede Kamado dan een zo breed mogelijk assortiment spullen die anderen ook hebben. En gelijk hebben ze.

Specs van de Takumi Large

De Takumi Large heeft een buitendiameter van 55 centimeter en een binnendiameter van 51 centimeter. Het kookoppervlak van de Takumi Large meet 0,17 vierkante meter en dat is groot genoeg om zo’n tien flinke stukken vlees tegelijk op het gietijzeren rooster te kunnen leggen.

Grillen op het grillrooster

Het standaard grillrooster van Takumi is een beetje het grillrooster dat je overal standaard bij krijgt. Met het grote verschil dat je dit keer een rooster krijgt dat je meteen kunt verhogen. Het standaard rooster bestaat uit twee delen zodat je één deel kunt optillen om kolen toe te voegen. Bovendien kun je er met dit systeem een 3-laags kooksysteem van maken. Handig als je een keer een echt dikke BBQ party hebt.

Een ander voordeel van dit systeem is dat je de pizzasteen als heat deflector kunt inzetten. Ideaal wanneer je indirect gaat grillen. Bijvoorbeeld met vlees of vis waar veel sappen uit lekken.

Grillen op gietijzer

Heb je al die extra capaciteit niet nodig, dan zal je al snel voor het gietijzeren rooster gaan. In de Unboxing video legt Jos je uit hoe je zorgt dat het rooster prachtig zwart blijft.

Het voordeel van gietijzer beperkt zich niet tot de traditionele, dikke grillstripes op het vlees. Het rooster is tijdens het grillen veel gemakkelijker schoon te borstelen. Aangekoekte etensresten laten veel gemakkelijker los. Wel duurt het even wat langer voor het rooster op temperatuur is. Handige tip, gooi er een paar druppels water op. Verdampen die meteen, zit je boven de 100 graden. Dansen ze, dan zit je zo ongeveer op de ideale temperatuur om het vlees direct dicht te schroeien.

Pizzatime!

En dan is het tijd om de echte vruchten uit de steenoven te plukken. Pizza! Natuurlijk met de pizzaschijf die ook van cordieriet klei is gemaakt. Nog belangrijker dan bij gietijzer is het om deze plaat op temperatuur te laten komen. De hete lucht is er alleen maar om jouw toppings te garen. De bodem moet garen op de steen zelf.

De eerste keer stookte ik de Takumi op tot rond de 300 graden. Veel te heet. Na 30 seconden was mijn bodem krokant zwart en waren de toppings meer dan gaar. Overigens een goed excuus om alleen de toppings van de pizza te snoepen ;-).

De tweede pizza ging er op 230 graden in. Na drie minuten was deze krokant van onderen en gaar van boven. Zo goed krijg ik ze niet uit de oven. Ter referentie, ik heb gebruik gemaakt van koelverse pizza’s. Met deeg ben ik nog aan het experimenteren.

Roken

En dan is er nog de smoker’s delight. Een lekker groot stuk vlees van Beef & Steak low & slow, tot in perfectie laten garen. Zorgen dat de rooksmaak er lekker in trekt blijkt geen enkel probleem voor de Takumi. Gewoon vochtig houtmot op de kolen gooien en afwachten. Tip van het huis, gebruik niet teveel. Een klein handje is vaak al meer dan genoeg.

Nog een tip van het huis. Zet een vuurvaste beker op de kolen en giet er bier in. Tijdens het roken geeft dit een extra smaak en de zuren helpen het spierweefsel in het vlees af te breken. Je krijgt er dus een malser stukje vlees voor terug.

Nederlandse eindcontroles in China

Net als vrijwel alle andere Kamado’s in de markt, komt de Takumi uit China. Uit een fabriek waar vele andere merken ook kamado’s laten maken. Hoewel Takumi nog geen heel groot merk is, vinden de eigenaren het belangrijk zeker te zijn dat je een stukje kwaliteit ontvangt. Het is gewoon een flinke investering. Aan de binnenkant van de Kamado en in het deksel, tekent één van de eigenaren de Takumi in de fabriek in China af. De eigenaren controleren eigenhandig ieder model op defecten voor het wordt ingepakt en verscheept. Er worden dus serieus airmiles gespaard bij de heren ;-).

Kwaliteitsgevoel

Overigens stopt kwaliteit niet bij de persoonlijke zorg die de twee heren in hun kamado’s stoppen. Zelfs niet bij het materiaalgebruik. De heren hebben bijvoorbeeld ook het scharnier aangepast. Niet alleen blijft de deksel goed open staan, ik voel niets wiebelen. Dat laatste is vaak het gevoel dat ik ervaar bij een te goedkoop afgewerkte BBQ. Doen ze dus goed.

Ook in de zijtafeltjes zien en voelen we het verhaal van kwaliteit. Ook hier is het beslag royaal uitgewerkt en afgewerkt. Veel, dikke schroeven en grote platen RVS houden de boel op haar plaats.

Conclusie

Als je goed rondkijkt, zie je dat er heel wat merken zijn die de kamado’s in dezelfde fabriek laten maken. Takumi is geen uitzondering in dit verhaal. Waar kun je het verschil dan wel maken? Toch in service en kwaliteit. Het bakken van een Kamado van cordieriet mag dan wel gemeengoed lijken te zijn, in alles er omheen kun je innoveren in zowel design als kwaliteit. En daar lijken de Nederlanders van Takumi zich compleet in te hebben vastgebeten. Dat ze het groene origineel op prijs kunnen verslaan is niet geheel verrassend. Dat ze het origineel op service kunnen verslaan, ook niet. Dat ze de strijd ook op kwaliteit van de onderdelen kunnen winnen, had ik niet verwacht. Na ruim een week dagelijks gebruik te maken van de Takumi, ben ik fan.

Beschikbaarheid

De Takumi Large is nu verkrijgbaar en komt met 2 jaar garantie. Onder anderen verkrijgbaar via Barbecueshop.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.