Review: Skil 1215 AA (Bandschuurmachine)

Met de zon aan de hemel is het tijd om het gereedschap uit de schuur te trekken en eens flink aan de slag te gaan want vandaag testen we de Skil 1215 AA Bandschuurmachine. Nieuwsgierig geworden hoe deze schuurmachine het er van af brengt? Check dan de hele review hier.

Over Skil

Het in 1924 opgerichte Skil is in Nederland vooral bekend van het uitgebreide assortiment elektronisch handgereedschap waaronder boor, schroef, zaag en schuurmachine’s. Naast een uitgebreid assortiment elektronisch hand gereedschap levert Skil sinds 2011 ook elektronisch tuingereedschap. Eerder namen we al de multitool (Check de review hier) van Skil onder de loep die toen beoordeeld werd met een zilveren award en vandaag testen we de Skil 1215 Skil 1215 AA Bandschuurmachine.

Unboxing

Het eerste wat opvalt bij het openen van de verpakking is dat de 1215 AA wordt geleverd zonder koffer. Erg zonde want een goede koffer verlengt de levensduur van je machine. Gelukkig slaat onze “kleine” teleurstelling bij het openen van de doos al snel om in blijdschap want ook nu weer lijkt Skil erin geslaagd een stevig stuk gereedschap te hebben gemaakt.

 

Net als bij de multitool die we eerder onder de loep namen voelt de behuizing stevig aan en ligt de bandschuurmachine lekker in de hand. Naast de schuurmachine vinden we in de doos, een schuurraam, een stofzuigeradapter, een stofopvang bak en een schuurband. Kortom alles wat je nodig hebt als je een middagje flink wil schuren.

Ontwerp

Zonder te veel poespas ziet deze machine er gewoon stevig en netjes uit. Goed het is wel een wat zware machine maar dat heb je nu eenmaal met het wat “grovere” geschut. Verder vinden we aan de boven en binnenkant van het handvat twee knoppen waarmee je de machine aanzet en is er aan de achterkant van de machine de mogelijkheid om de stofzuiger adapter aan te sluiten. Het fijne hiervan is dat deze stofzuiger aansluiting dicht bij de voedingskabel ligt waardoor je zowel stofzuigerslang als voedingskabel dicht bij elkaar hebt.

 

Gebruik

De goede vormgeving zorgt ervoor dat de schuurmachine prima geschikt is om langere periodes mee te schuren. Met name de mogelijkheid om lange tijd te schuren zonder daadwerkelijk de “aan” knop ingedrukt te houden is erg prettig. Let wel even goed op dat je de machine eerst uitzet alvorens de stekker eruit te halen. Want mocht je dit niet doen kan het zo maar gebeuren dat de machine meteen begint te lopen zodra je de stekker erin doet. En geloof me dat wil je niet.

Naast de fijne vormgeving waren we ook erg te spreken over de standaard meegeleverde Equalizer die ervoor zorgt dat je niet te diep schuurt. Erg fijn want met een zware machine zoals deze schuur je al snel veel te diep met alle gevolgen van dien.

Mocht je veel in afgesloten ruimtes werken is het aansluiten van een geschikte stofzuiger echt een must. Dergelijke machines geven al snel veel stof dus wil je niet na afloop een uur bezig zijn met het leeg halen van je neus, oren en ogen dan zou ik dit absoluut aanraden. Wij waren in ieder geval erg blij mee met de meegeleverde stofzuigeradapter die feilloos op onze Festool stofzuiger paste.

Heb je een flink poosje staan schuren dan is het tijd om de schuurband te vervangen die volop verkrijgbaar zijn bij de diverse bouwmarkten. Gelukkig gaat dit bij de 1215AA erg makkelijk door simpelweg een hendeltje om te halen aan de zijkant van de machine om vervolgens de schuurband te verwisselen. Groot voordeel is dat je (in tegenstelling tot veel andere merken) de aangebrachte Equalizer gewoon kunt laten zitten tijdens het verwisselen wat een hoop extra werk scheelt.

Conclusie

Met de Skil 1215AA haal je garandeert een goede machine in huis die garant staat voor de nodige uren schuur plezier. Enige minpunt is wat ons betreft dan ook het ontbreken van de koffer maar goed misschien verwachten we dan ook wel te veel voor een machine die nog geen € 90,- kost.

 

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Sterke machine
  • Goed afgewerkt
  • Lekker in de hand

THE BAD

  • Ontbreken koffer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.