Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: NixPlay Cloud Frame 8 inch, digitale fotolijst

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • goede kwaliteit
  • mooi scherm
  • goede app
  • goede integratie social media
  • mooie vormgeving
  • cloud diensten

THE BAD

  • net geen 16:9 formaat

Digitale fotolijstjes zijn inmiddels al lang gemeengoed. Toch zie je ze nog lang niet in alle huiskamers. We maken veel foto’s met smartphones, tablets en camera’s. Er is dus heel veel digitale content di wellicht leuk zou zijn op een schermpje op de kast.Maar foto’s updaten blijkt nog voor veel mensen te veel gedoe. Daar wil Nixplay een einde aan maken. Niet eerder wat een digitaal fotolijst zo makkelijk in gebruik en voor in het delen van foto’s. Althans dat beweren de makers. Wij mochten een 8 inch scherm testen.

De eerste digitale fotolijstjes waren vaak niet echt scherp maar als gadget liefhebbers smulden wij er van. Al bijna 15 geleden jaar stond er een lijstje bij oma op de kast met de foto’s van onze vakanties. Oma bleek het lijstje gewoon uit te zetten. De foto’s gingen vervelen. Vreemd wat het analoge lijstje er naast had al een decennium dezelfde foto 😉 .. Als foto’s digitaal zijn, verwachten gewoon meer. De beelden moeten verversen, mooi overvloeien zonder dat het een kermis wordt en vooral moet het lijstje zich qua lichtopbrengst aanpassen aan het omgevingslicht. Het liefst gaat de lijst ook uit wanneer we naar bed gaan. Met een tijdschakelaar in de software is dat in te stellen, maar niet slim.

Intelligentie lijst

Nixplay heeft haar oorsprong in narrowcasting. Dat zijn die tv schermen die je in wachtkamers, winkels, restaurants en openbare gelegenheden ziet. De content wisselt vaak tussen nieuws, meldingen en reclames. Deze schermen worden op afstand bediend en alles gaat tegenwoordig via de ‘cloud’. Dat principe heeft Nixplay nu op kleine schermpjes voor de huiskamer toegepast. Je haalt de unit uit de verpakking, download de app of gaat naar de website en je koppelt het lijstje via het wifi aan het internet. Als je dan jouw online content van bronnen zoals Flickr, Facebook en diverse online cloudopslagdiensten koppelt, kan je in het Nixplay platform bronnen in afspeellijsten plaatsen. Elke afspeellijst kan je weer netjes finetunen. Erg leuk is het om enkel een Facebook album te koppelen en dan het lijstje bij oma te zetten. Zo blijft ze op de hoogte van de beelden van de familie op Facebook, zonder te verdwalen in de Facebook interface.

Design

Bij het uitpakken viel direct de kwaliteit van het scherm op. Erg solide en mooi gemaakt. Duidelijk geen goedkoop rommel ding. De stroom kabel maakt gebruik van een USB voeding. Die is overigens onderdeel van de doos. Het deel van de kabel wat aan het scherm zit, functioneert als standaard. De kabel is hier wat stugger en te buigen als standaard. Werkt in de praktijk werkelijk top. De meegeleverde afstandbediening heb je nog om wat instellingen aan te passen als je geen app wilt of kan gebruiken. Erg tof is de bewegingssensoren en lichtsensor. De lijst gaat automatisch uit wanneer er lang geen beweging is. Wel zo handing voor al sjeik een paar dagen onverwacht weg gaat. Het scherm staat nooit aan als er niemand is. Tenzij je dit in de instellingen zou uit zetten. Bijvoorbeeld voor wie het lijstje in de winkeletalage wil zetten met foto’s van de producten die online te koop zijn of het laatste bedrijfs event.

Gebruik

De Nixplay 8 inch heeft helaas net niet de 16:9 beeldverhouding. Dat is vreemd omdat dit toch wel de meest gebruikte instelling is voor wie foto’s op een tv wil bekijken. De foto’s worden een beetje geanimeerd met Ken Burns achtige effect voor wie dat wil. Automatisch bijsnijden is ook mogelijk. Al met al bevalt de Nixplat Seed 8 inch bijzonder goed. Updaten van de afspeellijsten is erg gemakkelijk en de bediening met de app erg handig. Het blijft een kwestie van smaak of je een digitale fotolijst in de huiskamer wilt.

Conclusie

De Nixplay is het moderne fotolijstje wat exact doet wat je anno nu van zo’n product verwacht en kan bedenken. De foto’s komen uit de cloud en alles wordt automatisch geüpdate of is met een app te bewerken. Weg gerommel met USB stick en kaartlezers. Leve de cloud met deze fotolijst!

De Nixplay Seed 8 kost ongeveer 140 Euro en is online te koop.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.