Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Blue Snowball met 4 sterren.

The Good
  • prijspunt
  • goede audio
  • goede afwerking
  • eenvoudig
  • goede standaard
The Bad
  • geen hoofdtelefoon aansluiting


Blue is een relatief nieuw merk in de microfoon historie. Vanaf het prille begin in 1995 richt het bedrijf zich op het maken van betaalbare microfoons. De opkomst van podcasten dik tien jaar geleden en het aanzwellen van Youtube vijf jaar geleden creerden de golf waar Blue prima op meesurfte met inmiddels twee iconisch producten; de Yeti en Snowball USB microfoons. Elke podcaster heeft m gezien en misschien wel eens gebruikt. Wij zetten de Snowball in 2017 nog in de review zon omdat deze iconische microfoon nu ook officieel in Nederland te koop is.

Blue is in 1995 opgericht door een Amerikaanse muzikant en Letse geluidstechnicus. Blue is het acronym voor’Baltic Latvian Universal Electronics’. Het merk is in California gevestigd en zit dus dicht tegen Silicon valley aan. Het was Apple met de introductie in 2004 van Garageband die het duwtje gaf wat Blue nodig had. Inmiddels is het een bedrijf met een miljoenen omzet en een groot marktaandeel in de USB microfoon markt in de USA en Azie. Røde en Shure strijden met Blue nu om de Europese markt tussen de 50 en 150 Euro. De Blue Snowball is de goedkoopste USB oplossing voor wie gaming commentaar, video voice-over of podcasts wil opnemen.

Kwaliteit

De Blue Snowball iCe werd oorspronkelijk in het wit gelanceerd. Inmiddels is de Snowball in diverse kleuren en afwerkingen te koop. De microfoon is prima voor audio opnames van stemmen. De meegeleverd USB kabel levert de voeding aan de microfoon en is alleen geschikt voor desktop computers en laptops. De Snowball is dus niet geschikt voor Android of iOS apparaten. De meegeleverde standaard maakt het gemakkelijk om de microfoon goed op een bureau te plaatsen. Hoewel vrijwel alle onderdelen van kunststof zijn, voelt en ziet de Snowball er niet goedkoop uit. Zonder twijfel is de afwerking hoger dan je voor het prijskaartje zou verwachten. De Snowball heeft zelfs een schakelaar waarmee je het opname patroon van de microfoon kan selecteren. Zo is de microfoon in stand 1 optimaal voor opname van een stem en stand twee is goed voor opnames waarbij het volume erg hoog is. De laatste stand geeft de microfoon een voor/achter opname patroon om bijvoorbeeld interviews op te nemen.

Audio

De Snowball iCE is bedoeld voor wie met weinig geld een goede microfoon zoekt. Voor een webinar, skype of voice-over heb je direct een hoorbare verbetering op elke ingebouwde microfoon. De microfoon geeft weinig geluiden door van het het bureau of de standaard. Dat betekent dat intern de microfoon prima is geïsoleerd. Het finetunen van de opname doe je in de software die je gebuikt. Zowel op Windows als MacOS zijn er diverse gratis apps om dit te doen. De Snowball biedt dus veel audio voor het prijspunt. Voor een mooie diepe opname van een stem moet je wel bijna in de microfoon kruipen. Een zogenaamd plop filter is dan een aanrader. Dat wordt niet meegeleverd en kost ongeveer twee tientjes. Extra mogelijkheden zoals aansluiten op smartphone of gebruik van een hoofdtelefoon op de microfoon voor monitoring moet je vergeten. Eigenlijk kan dat ook niet voor dit prijspunt. Voor wie het gemakkelijk wilt houden leiden dergelijke functies, die wel op duurdere microfoons zoals de Yeti zitten, af.

Conclusie

Blue maakt betaalbare microfoons en met de Snowball iCE heeft het een iconisch product wat ongeslagen is in de prijsklasse. Deels door eenvoud en deels door de audio kwaliteit voor deze prijs. Wie een losse microfoon overweegt voor opnames van stemmen met een computer valt geen buil aan de Snowball. Wordt het meer dan een hobby, dan kom je al snel rond het drievoudige van het prijskaartje uit voor een hoorbare volgende stap. Officieel kost de Snowball 49 Euro.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.