Recensie: The Great Wall (Blu-Ray 4K)

Now you see me 2, xXx The Return of Xander Cage, Fast & Furious 7, Independence Day Resurgence, allemaal voorbeelden van Chinawood films. Amerikaanse films waar kunstmatig een sterke rol voor China is gecreëerd. Geen slechte films, maar films met bijzondere keuzes. The Great Wall is anders. Een Chinese film met twee Amerikanen in de hoofdrol en dat pakt onverwacht lekker uit. Misschien wel de beste Chinawood film ooit.

China schijnt een zwart kruid te hebben. Een kruid dat het land een enorme voorsprong geeft. Wie het zwarte kruid naar het westen kan halen, zou weleens heel rijk kunnen worden omdat het de oorlogen daar zou kunnen bepalen. Huurlingen William (Matt Damon) en Tovar (Pedro Pascal) zijn dan ook met een groep naar het oosten getrokken om het zwarte kruid te halen.

Op de hielen gezeten door een Chinese boevenbende, verschuilen ze zich in een grot. Daar wordt de groep aangevallen door een mysterieus, groen wezen. Bij toeval weet William het beest te doden en hij neemt een afgesneden klauw mee als bewijs. Omdat hij nieuwsgierig is ergens te weten te komen wat hen heeft aangevallen. Lang hoeven ze daar niet op te wachten, want opnieuw op de vlucht belanden ze binnen no-time voor een enorme muur. Ze geven zich over tegenover de soldaten op de muur en worden door deze naamloze orde gevangengezet.

Het is de groene arm die voorkomt dat ze als gevangenen meteen worden geëxecuteerd. Ze blijken een Tao Tie omgebracht te hebben en de Chinezen willen weten hoe. Ze zouden dit nooit op eigen kracht hebben gekund. De Westerlingen zouden de strijd tegen de Tao Tie kunnen bepalen, maar hoe, dat moeten ze nog uitzoeken.

Met de vijf geleurde aanvoerders van de naamloze orde moest ik meteen terugdenken aan de Power Rangers. Ergens voelde de introductie een beetje als een vertaling van het concept naar de vroege jaren in het verre oosten. Toch rekent het verhaal al snel af met die vergelijking, maar tof blijft het wel. Alle kleuren soldaten lijken echt een beetje een eigen discipline te hebben ontwikkeld. De massaalheid van de gevechten en de choreografie en stunts zijn adembenemend. The Great Wall mag dan wel tot het fantasy genre behoren, het bevat meer actie en spektakel dan de hele LOTR trilogie samen.

Regisseur Zhang Yimou is controversieel in zijn keuze om twee Amerikanen de hoofdrol te laten spelen in het typische, Chinese verhaal. Toch pakt dit goed uit, met name door het sterke acteerwerk van Matt Damon. Bovendien huurde hij Amerikaanse scenarioschrijvers in om het verhaal vorm te geven terwijl het geld toch echt uit China kwam. Toch kan China zich geen betere reclame voor een bezoek aan de grote muur wensen. Bijzonder!

En dan de afwerking. In 4K met ondersteuning voor HDR. Vooral in het eindgevecht, waar de hoofdpersonen door torent met gekleurd glas klimmen. In één woord, wouw. Dit is waarom je een 4K TV met HDR hebt. Prachtige details en kleuren waarvan ik het idee heb die nog niet eerder op mijn TV te hebben gezien. En ja, de rest van de film is ook briljant scherp. Zowel de 4K als de Full HD film komen met een Dolby Atmos soundtrack.

Extra’s

De Blu-Ray 4K uitvoering van The Great Wall komt op twee schijfjes. De 4K disc bevat geen extra’s, de gewone Blu-Ray wel. Natuurlijk met veel verwijderde scenes, maar ook heel veel achtergronden over de wapens die ze hebben bedacht. Die zijn werkelijk spectaculair. Hoe ze op de monsters zijn gekomen en natuurlijk hoe de special effects zijn gemaakt. Absoluut de moeite waard. Zeker gezien de verschillen tussen onze culturen. Tenslotte krijg je nog een UV code om de film op al je apparaten te kunnen downloaden.

Conclusie: The Great Wall (Blu-Ray 4K)

Waar de gemiddelde Oosterse vechtkunstfilm mij doorgaans niet uit mijn slaap kan houden, heb ik hier 103 minuten op het puntje van mijn stoel gezeten. The Great Wall laat zien waar China toe in staat is en op deze manier hoop ik nog veel meer films uit China te mogen zien.

Beschikbaarheid

The Great Wall is nu verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Sterke cast
  • Goed verhaal
  • Veel actie
  • Prachtige CGI

THE BAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.