Logo GadgetGear.nl
Picture of Bas
Bas

Review: Yakiniku 19 inch Kamado Grill (Kolen BBQ)

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Veelzijdig
 • Prachtig
 • Bouwkwaliteit

THE BAD

 • Geen

En plotseling stond hij daar, de 19 inch Yakiniku Kamado in al haar glorie! De ultieme droom van elke bbq liefhebber groot, authentiek en sexy. Voldoet deze keramische grill aan alle verwachtingen die deze door het prachtige uiterlijk wekt? Je leest het alleen hier, bij GadgetGear.nl.

Unboxing:

Large betekent bij Yakiniku ook echt large. Deze keramische barbecue werd namelijk geleverd per vrachtauto op een pallet! Een enorme doos met daarin (uiteraard) de kamado en ook nog eens wat extra dozen met alle accessoires. De set die te koop is bestaat uit de grill, het rooster, de zijtafels en het onderstel. In de video hieronder ziet u ook wat extra accessoires zoals de as-pook, de heat deflector en de pizzasteen.

Tech:

De Yakiniku 19”Grill heeft de volgende specificaties:

 • Gemaakt met extra dik (33 mm) keramiek van de hoogste kwaliteit.
 • Al het roestvrijstaal dat gebruikt is voor de Yakiniku is van het type 304.
 • De schoorsteen van de Yakiniku is eveneens gemaakt van 304 roestvrijstaal.
 • De asschaal van de Yakiniku loopt breed uit, dit voor meer as volume
 • De viltrand is gemaakt van onbrandbaar materiaal zodat de afsluiting van de Yakiniku optimaal is.
 • De zuurstofaanvoer van de Yakiniku is onderverdeeld in maateenheden.
 • De Woodchipper is luchtdicht en dubbel geïsoleerd zodat jij deze kamado kunt bedienen en rookhout kan toevoegen

Vooral de woodchipper is een feature die je niet op andere kamado’s gaat tegenkomt. Het gebruik maken van houtsnippers geeft een extra (rook) dimensie aan het barbecueën. Je kunt hier spelen met de smaak, de geur en de manier van vleesbereiding. De woodchipper van Yakiniku zorgt ervoor dat je geen warmte/rookverlies hebt tijdens het roken van heerlijke stukken vlees of vis.

Assemblage:

Het in elkaar zetten van de grill spreekt redelijk voor zich. De zijtafels kunnen op de stevig uitgevoerde scharnieren gemonteerd worden. Het handvat dient op de voorkant gemonteerd te worden door middel van twee bouten. De wat grotere uitdaging zit in het frame, dit wordt door twee kruiskoppelingen bij elkaar gehouden. Op zich niet heel lastig wel is het handig om een extra paar handjes in de buurt te hebben. Waar je echt een of twee mensen voor nodig hebt is dit monster in het frame te plaatsen. De Yakiniku is namelijk behoorlijk zwaar. Eenmaal in het frame staat deze heel stevig en is hij klaar voor gebruik.

Voorbereiding:

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus wij zorgen dat we klaar zijn voor het grillen voordat we daaraan beginnen. Allereerst trekken wij altijd ons lederen schort aan van Mr. Been. Dit kwaliteitsstuk beschermt ons tegen vetvlekken. En het ziet er ook nog eens cool uit. Het handgemaakt schort is gemaakt van de hoogste kwaliteit Italiaans leer en trekt altijd veel bekijks.

Eerder hebben we onze heerlijke stukken vlees al uit de koelkast gehaald. Vlees moet eigenlijk altijd op kamertemperatuur zijn voor de heerlijkste resultaten. Wij krijgen ons vlees exclusief van beefensteak.nl. Vervolgens vullen we de starter met houtskool van House of charcoal. Dit is kwalitatief hoogstaand houtskool. Het bestaat uit een combinatie van kleine en grote stukken houtkool zonder gruis! Een kamado gebruik je altijd met houtskool en een natuurlijk aanmaakmiddel (bruine aanmaakblokjes) de witte blokjes en de meeste briketten bevatten chemicaliën die in je keramiek kunnen trekken.

En dan natuurlijk een zomerdrankje, onze voorkeur gaat sinds kort uit naar de ‘Dutch Storm’.  Deze nieuwe cocktail van Hollandsche makelij is een combinatie van heerlijke Kalmoes Beerenburg, Ginger beer, citrusvrucht en ijs.

Grillen:

Als het houtkool eenmaal gereed is storten we deze uit in de ruime asschaal. We laten de grill even dicht en zetten beide luchtkanalen helemaal open om de Kamado flink op temperatuur te laten komen. Door de luchtinlaat onder en boven verder open of dicht te zetten kan je de temperatuur in de grill zeer gemakkelijk beïnvloeden. Het is een leuk spel om te zien hoe je temperatuur daalt dan wel oploopt doordat je de luchtstroom beïnvloed. Uiteraard gaan dit soort veranderingen geleidelijk en moet je het een paar minuten geven om de temperatuur aanpassing te zien.

Het grote voordeel van de keramische kamado grill is natuurlijk zijn capaciteit om de temperatuur heel lang gelijk te houden. Daarom zijn dit soort grills uitermate geschikt voor uw ‘low and slow’ sessies.  Hiervoor heeft Yakiniku ook de Woodchipper bedacht, tijdens het ‘low and slow’ grillen kunnen de rookpellets worden toegevoegd zonder warmteverlies. Wij begonnen de eerste keer met ‘gewoon’ barbecueën. De kamado is snel op temperatuur en daar gingen we. Eerste de heerlijke jalapeno (favoriet!!) worst erop.  Door de stabiele temperatuur is het goed garen van vlees eigenlijk geen probleem. De afstand tussen kolen en het rooster is vrij groot dus bang voor aangebrand vlees was ik niet. Daarna de luchtinlaten weer wat verder open gezet en de chuck eye steaks erop gelegd. Door de intense hitte wan de grill werden deze restaurant kwaliteit. Een heerlijke gekarameliseerde buitenkant en medium-rare (yes please!) van binnen.

Langzaam grillen:

De veelzijdigheid van de Yakiniku is erg te prijzen. De grill wordt snell warm, maar is ook snel weer terug te koelen. Hierdoor is het makkelijk verschillende gerechten te bereiden. Sessie twee was een beercan chicken uit het boek BBQ van Ben O’Donoghue. Hierbij plaats je een hele kip op een open bierblik.Eerst de temperatuur instellen (wie heeft er een gasbbq nodig?) en dan de kip plaatsen en de deksel dicht houden. Een a anderhalf uur later is er een heerlijke knapperige doch malse kip uw deel. De temperatuur is hierbij constant gebleven. Het grote rooster (+/- 50cm doorsnede) biedt genoeg ruimte voor eventuele aanvullende gerechten. Eigenlijk is de kamado een allround oven voor in je tuin, maar dan beter. Brood, pizza, vis, groente en heerlijk vlees in de Yakiniku maakt u het allemaal in een handomdraai.

Bouwkwaliteit:

Er zit een groot kwalitatief verschil tussen de inmiddels vele aanbieders van kamado’s. De Yakiniku is gelukkig een van de betere aanbieders. De scharnieren zijn van stevig en dik RVS. De schoorsteen is ook van dit materiaal en niet van het vaak geziene gietijzer. De grill staat stevig in het RVS frame en past hier goed in. Op alle logische locaties is er keurig onbrandbaar vilt aangebracht ter bescherming. De mooie bamboe tafeltjes en handgreep maken het geheel af.

Accessoires:

Wij kregen bijgeleverd de mooie aspook voor het makkelijk verwijderen van asresten. De keramieken heat deflector voor het indirect grillen van vlees en vis. De pizzasteen voor het maken van overheerlijke verse pizza’s.  De lift en het extra hoge rooster maken het geheel af. Wel moeten wij vermelden dat de Yakiniku met alle accessoires erbij geen goedkope grill is. Maar zoals het overal werkt, kwaliteit kost geld.

Schoonmaken:

Schoonmaken is nooit leuk, maar de kamado heeft een party trick. Stook deze zo hoog mogelijk op een laat hem een tiental minuten branden. Op deze wijze brand je het vuil eigenlijk af. Vervolgens met de aspook na afkoelen het as wegscheppen en klaar is de redacteur voor de volgende sessie.

Conclusie:

We hebben het hier over een zeer grote en luxe kamado. Hier kan je op basis van de bouwkwaliteit alleen maar onder de indruk van zijn. De mooie combinatie van zwart met rvs maakt de Yakiniku een lust voor het oog. De veelzijdigheid en gebruiksgemak van deze prachtige grill zorgen ervoor dat wij danig onder de indruk zijn.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.