Review: Coravin Model Two Elite (Wijn gadget)

Denk je eens in: een gadget waarmee je dure, speciale of once-in-a- lifetime wijnen telkens weer kunt uitschenken zonder de fles daadwerkelijk aan te breken en te ontkurken. Telkens weer die bijzondere gelegenheid. Zonder dat de wijn wordt aangetast door zuurstof. Lees meer over de Coravin Model Two Elite!

Het voordeel van redacteur zijn bij GadgetGear, is dat je zo nu en dan met je neus in de boter valt. Dat is bij mij weer eens het geval. De Coravin Model Two Elite is een high class wine tasting gadget met gevoel voor stijl, elegantie en daarnaast een vernuftig staaltje innovatie. Voor ik begin over wat deze gadget doet, kan en eigenlijk is, neem ik je even mee naar het bedrijf en de oorsprong.

Over Coravin

Coravin, Inc. is een particulier bedrijf gevestigd in Burlington, Massachusetts. Zij richten zich op de manier waarop wijn wordt geserveerd, verkocht en natuurlijk gedronken. Coravin werd opgericht door Greg Lambrecht. Een uitvinder van medische apparatuur en liefhebber, van hoe kan het ook anders, wijnen. Hij was geïnspireerd om deze twee werelden samen te brengen en een ​​product  te creëren dat hem toestond om glazen wijn te genieten zonder de hele fles open te breken.   Na jaren testen en verbeteren werd Greg benaderd door zijn vriend John Makower. Een succesvolle ondernemer en wijnliefhebber waarmee hij samen het bedrijf oprichtte zoals we dat vandaag de dag kennen.

 

Soms worden er uitvindingen gedaan, zonder de behoefte aan het resultaat. Daar heb ik even aan gedacht, omdat ikzelf nog nooit een fles wijn geopend heb en dacht: zonde dat ik deze fles niet opkrijg. Dat ligt natuurlijk deels aan mijn enorme vastberadenheid en ruggengraad om iedere fles op te drinken, maar na even verder te kijken dan mijn lange neus, lang is heb ik het licht gezien.

Waarom Coravin

Coravin Model Two Elite is een elite apparaat met klasse. Dat zien we direct aan de prijs. Met een verkoopadviesprijs van gemiddeld € 349,- is dit alles behalve een voordelige wijn gadget. Natuurlijk zal je aan het eind van deze review het belang begrijpen van de Coravin en na het zien van het gebruikers footage wellicht denken aan het aanschaffen van deze elite gadget. Maar de doelgroep van Coravin is een select genootschap uit onze samenleving die hun wijnflessen kopen vanaf een euro of vijfendertig en daarbij zo nu en dan een enkel glaasje willen drinken.

Als je een hele speciale, goede fles wijn bezit of bijvoorbeeld een hele oude, dure whisky dan is het een bijzonder gevoel om  deze fles te openen. Daar sta je even bij stil. Je behandelt de fles met zachte hand en bij het openen geniet je van het geluid, het gevoel en wat er komen gaat. Je schenkt rustig een klein bodempje in, je walst de wijn om de aroma’s vrij te maken. Je ruikt, ruikt nog eens, je proeft en je geniet. Daarna wil je deze speciale wijn direct weer voorzichtig opbergen, om later weer eens in alle stilte te genieten van alleen wat mijn wijndrinken te maken heeft. Coravin heeft ingespeeld op deze eerste levensbehoefte van de liefhebber, kenner en de huis sommelier.

Unboxing

De Coravin Model Two Elite wordt geleverd in een prachtige wijndoos. Tenminste, dat gevoel had ik direct. Wanneer je de sierlijke verpakking opent vind je als eerste een kleinere, zwarte doos. Hierin vind je twee gaspatronen, een gebruiksaanwijzing en een wijnzak. In de tweede doos, die gracieus in tweeën is gemodelleerd, vind je de Coravin in twee losse delen. Kijk uit voor de naald, al zit deze in een beschermend omhulsel.

Hoe werkt het?

De Coravin Model Two Elte is een apparaat dat een holle naald door een kurk steekt, waardoor wijn geschonken wordt. Niets meer? Ja, veel meer. Het is een prachtige gadget die voor iedere gelegenheid veel ogen op zich zal laten richten. Vooral door de exclusiviteit, het design en de bediening.  Daarnaast zit er ook een natuurkundige slimmigheid verstopt in deze schoonheid. De gaspatronen bevatten het niet schadelijk argongas. Dit verdrijft zuurstof. Juist! Zuurstof is een nodig goedje, maar niet in je wijnfles. Zeker niet als je de fles nog tijden wilt goed houden.

Wanneer je, met verrassend gemak, de naald door de kurk steekt kun je met een sierlijke trigger gas injecteren. Dit zorgt voor een royale schenkstraal en zorgt ervoor dat na het verwijderen van de naald, zuurstof niet naar binnen kan. Kurk is een natuurlijk materiaal dat zichzelf heelt en hersteld in de vorm waarin het zich in de fles bevindt. Dat betekent dus dat het gaatje binnen enkele seconden dicht en door het gas komt er in die seconden geen zuurstof binnen.  Dit geldt voor de natuurlijke-, geperste-, schijven- en -technische kurk. Dus niet bij synthetische of plastic kurk.

Model Two Elite

Het nieuwe model heeft een identiek design aan het Model Two Wine System en bevat dezelfde naald die 20% sneller dan zijn voorganger, Model Eight is.  De Model Two Elite is verschillend door zijn afwerking en kleuren. Beschikbaar in Piano Black en Rose Gold. Ferrari Rood, Zilver en Goud met een chroomafwerking.

De test

Bij GadgetGear maken we vaak een gebruikersfilmpje. Dit zijn hele simpele, zelf geschoten filmpje zonder enige bewerking. Het leuke daarvan is dat je als viewer echt het gevoel krijgt dat wij het ook voor het eerst testen, met het publiek als getuige. Dat is precies wat ik heb gedaan. Als wijnliefhebber, maar drinker buiten de doelgroep van Coravin, voelde ik mij vereerd maar ook een beetje overgewaardeerd. Ik heb de verpakking maar voorzichtig geopend, de gebruiksaanwijzing opengeklapt en de plaatjes gevolgd.

Het bleek dat het gebruik reuze simpel is, als je het een paar keer hebt gedaan. Nou, dat had ik nog niet. Het in elkaar zetten van de Model Two Elite is erg gemakkelijk. Een draaidop waar het patroon in kan, de bescherming van de naald eraf en klaar is Jeroen.

Als eerst schuif je Coravan uit elkaar. De naald moet namelijk eerst omhoog voordat je deze klaar zet voor injectie. De Coravin heeft twee punten waar je het apparaat vasthoudt. Het eerst is het mechanisme waar je in knijpt met de bal van je hand en je vinger, waardoor in een knijper effect de flessenhals houder te voorschijn komt en je het apparaat op de fles knijpt. De makers adviseren je de wijnzak te gebruiken omdat je onbewust wat kracht kunt zetten, wat helemaal niet de bedoeling is. Ach, het is een typisch Amerikaans dingetje waarbij je de gebruiker een beetje behoedt voor zichzelf.

Als de punt van de naald op de kurk rust pak je hendel boven vast met twee vingers en injecteer je eerst wat argongas in de naald. Dan druk je de naald gewoon door de kurk. Je voelt de holle naald door het materiaal glijden en dan zit de fles echt goed vast aan de Coravin. Je houdt de fles een beetje op zijn kant en houdt de fles vast met één hand en met de andere hand de twee vingers door de hendel. Dit schenkt elegant. Wanneer je de trigger aantrekt en loslaat wordt er met meer kracht geschonken.

Na gebruik trek je gewoon weer aan de hendel als de fles netje op zijn onderkant staat en geef je een injectie gas mee door aan de trigger te knijpen. Het gaat met redelijk gemak, al zal je misschien de eerste keer te veel kracht gebruiken en meteen de Coravin van de fles aftrekken zoals ik per abuis deed. Het schoonmaken van de Coravin is gemakkelijk. Je houdt de schenktuit even onder de kraan en met een stootje gas is de naald vrij van vocht. Het geheel is gemakkelijk weer in de originele staat in te pakken en kan zo iedere keer met sier worden gedemonstreerd.

Let op dat je bij het kopen van een fles geen draaidop koopt 😉 maar ook geen kurkfles die niet 100% kurk bevat. Kurken waar plastic in verwerkt zijn sluiten minder snel na gebruik en daarom zijn ze ook niet geschikt voor de test. In de regel zal een duurdere fles, waar deze uitvinding zich op richt, enkel 100% kurk bevatten.

Een Quote van de President

In mijn research naar de Coravin sprak ik met Edwin Raben, de President van het Nederlandse gilde van Sommeliers. Ik vroeg hem of hij bekend was met deze uitvinding én dat was hij zeker!

“Zakelijk is de Coravin een geweldige uitvinding. Ik kan mijn gasten écht te laten proeven van alleen de allerbeste wijnen die normaal gesproken achter slot en grendel bleven. Ook privé gebruik ik de Coravin regelmatig. Mijn vrouw drinkt bijvoorbeeld geen rode wijn. Als ik dus zin heb in een topglas rode wijn, dan zet ik de Coravin op een mooie Médoc en kan heerlijk van één glas genieten. Ik heb zelfs een tiental aangebroken flessen in mijn privékelder liggen, die een jaar na de eerste opening nog steeds in topconditie zijn. Een verbluffend staaltje innovatie voor de wijnwereld!”

Conclusie

Het schenken met de Coravin voelt geweldig. Je hebt een prachtig gestylde gadget in handen die je met souplesse en elegantie kan en ook zeker moet gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk een geweldige uitvinding voor iedereen die langer van zijn betere wijn wilt genieten. De Model Two Elite is zeer geschikt bij een wijnproeverij, een restaurant, een betere slijterij en de meer ervaren wijndrinker.

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig design
  • Werkt zeer eenvoudig
  • Briljante uitvinding
  • Luxury Wine Musthave

THE BAD

  • Prijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.