Review: Campingaz 4 Series Classic EXS (Gas BBQ)

De 4 Series Classic EXS 4 brander van Campingaz is een enorme en vooral complete buitenkeuken voor het hele gezin. Wat zeg ik, voor de hele buurt! Lees de review hier op GadgetGear!

Campingaz heeft deze prachtige buitenkeuken beschikbaar gesteld voor de review en daar zijn wij met liefde ingedoken. Een buitenkeuken die voorzien is van vier hoofdbranders, een zijbrander, een ruim kookoppervlak, warmhoudrekken,  dekselthermometer en een inklapbaar werkblad! Oh en een berg kastruimte. Dat is buiten genieten tot de max!

Unboxing

Oké, mocht iemand een buitenkeuken zoals deze prachtbarbecue willen kopen, maak dan alsjeblieft gebruik van de service om het pakket compleet geleverd te krijgen. Alle grotere merken waaronder Campingaz bieden deze service (soms gratis) aan. Want jongens, jongens, wat een bouwwerk. Doe dit niet met je vrouw, want je hebt een echtscheiding aan je broek voordat je “Waar zijn nu die schroefjes gebleven die je net vast had” kunt zeggen. Goed, de unboxing. Onze redacteur Bas heeft de gehele inhoud op een lange tafel uitgespreid en neemt even wat leuke ins en outs met je door.

Campingaz 4 Series Classic EXS

De Campingaz 4 Series Classic EXS is een enorme, maar zeer stijlvolle buitenkeuken. Deze Campingaz beschikt over vier elegante roest vrij stalen branders die onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden door stoere draaiknoppen. De branders zijn krachtig met een totaal vermogen van 12,8 kW/u.  Dankzij de elektronische branders heb je een snelle ontsteking waardoor je direct kunt beginnen met grillen.

Over grillen gesproken: de EXS heeft een grilloppervlak van 3500 cm2 wat ruimte biedt voor feestjes tot een man of twintig. Zoals we wel vaker zien beschikt ook deze buitenkeuken over een zijbrander van 2,3 kW/u. Persoonlijk gebruikte ik deze brander als warmhoudfucntie wanneer er meerdere stukken vlees gelijk klaar zijn. Je kunt ook de warmhoudbakken in de bbq, boven de grillplaten gebruiken maar mijn ervaring is dat de stukken vlees dan indirect meegrillen als de EXS op temperatuur is. Campingaz zelf adviseert om de zijbrander juist te gebruiken voor het bereiden van sauzen en soepen, wat natuurlijk handig is (al heb ik nog nooit soep gegeten bij een bbq).

Wat ideaal is aan de opstelling van de EXS is de zijtafel. Die lijkt een kleine toevoeging om het evenwicht te brengen aan de zijbrander, maar wat heerlijk om altijd een stevige inklaptafel bij de hand te hebben voor je borden met vlees, tools (die je overigens ook aan de haakjes kwijt kunt) en natuurlijk je flesje pils.

Campingaz Culinary Modular Barbecue Accessoires system

Deze buitenkeuken wordt geleverd met een speciaal grillrooster, het Campingaz Culinary Modular Barbecue Accessoires system. Dat is een hele mond vol voor een handigheidje, maar ik wilde dit jullie toch niet ontnemen. Het grillrooster heeft een uitneembaar middenstuk waar Campingaz accessoires in kunnen worden geplaatst. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de barbecue uit te breiden met een pizzasteen, een wok of een plancha. Heel handig! Maar om het nu het Campingaz Culinary Modular Barbecue Accessoires system te noemen?

InstaClean systeem

InstaClean! Dat klinkt goed, want niemand wil een grillrooster poetsen. Maar hoe werkt het dan? Laat ik het eerst eens in mijn eigen woorden zeggen: Alle roosters zijn in kleinere delen, gemakkelijk te verwijderen en te plaatsen in je vaatwasser. Ja, weer zo een grappige naam voor iets (wat wel degelijk handig is) maar toch niet InstaClean is. Het systeem is terug te vinden op alle 3 en 4 Series barbecues en Campingaz schrijft dat het systeem ervoor zorgt dat je alle vaatwasserbestendige delen van je barbecue in minder dan 60 seconden kunt verwijderen. De onderdelen zijn zo vormgegeven dat ze in een standaard vaatwasser passen. Even een protipje tussendoor. Wil je nu echt InstaClean? Bekleed dan de lades met een laag aluminium folie. 😉

Even Temp

Nog zo'n mooie titel! Even Temp staat voor de gelijkmatige hitteverdeling. Campingaz geeft aan dat deze BBQ zo is ontworpen dat er altijd minimaal 90% van het kookoppervlak van de 3 & 4 Series barbecues een temperatuur van boven de 250°C bereikt. Hierdoor gebruik je de barbecue efficiënter en zorg je er niet voor dat de ene helft van je vlees aanbrand en de andere helft nog niet gaar is.  Dit heb je natuurlijk wel een beetje zelf in de hand. Je kunt met behulp van de bedieningsknoppen bepalen welk gedeelte van de barbecue maximaal verhit wordt en welk gedeelte wat minder. En als er dan al vlees klaar is, terwijl ander vlees nog rauw is, dan haal je toch gewoon een deel van je BBQ af. Even Temp, heel goed.

Het bakken en braden

Om een barbecue als deze te testen moet je wel een beetje met klasse A vlees komen. Beefensteak.nl heeft mij voorzien van een aantal heerlijke stukken vlees. Heb je een keer een leuke gelegenheid en wil je jezelf en je eters trakteren op een echte, succesvolle barbecue. Geloof mij, bestel eens bij Beefensteak.nl Deze mannen komen het 's avonds aan huis, diep gevroren brengen. Wil je de volgende dag meteen aan de grill? Haal ze dan uit de vriezer en doe ze 's avonds in je koelkast of haal ze de volgende morgen uit de koelkast en leg ze (uit de zon) ergens op je keukentafel.

 

Specificaties

 • Afmetingen kookoppervlak (cm²): 3.500
 • Afmetingen kookoopervlak (cm): 78 x 45
 • Branders: rvs buisbranders met 3 jaar garantie
 • Aantal branders: 4
 • Vermogen: 12,8 + 2,3 kW
 • Gasverbruik: 931 +167g/u
 • Campingaz InstaClean® Systeem: ja
 • Materiaal kookoppervlak: geëmailleerd gietijzer
 • Configuratie kookoppervlak: grillrooster / bakplaat
 • Geschikt voor Culinary Modular Barbecue Accessoires: ja
 • Warmhoudrek: 75 x 17 cm
 • Rotisserie optie: ja
 • Kookhoogte: 90,5 cm
 • Ontsteking: Instastart®
 • Thermometer: ja
 • Zijtafels: ja
 • Opvouwbare zijtafel(s): 1
 • Zijbrander: 1
 • Materiaal deksel: geëmailleerd staal met aluminium afwerking
 • Materiaal onderstel: staal
 • Configuratie onderstel: 2 deuren, zijwanden en dichte achterzijde
 • Wielen: 4 zwenkwielen
 • Cilindersteunen: ja
 • Gewicht: 64kg
 • Afmetingen (L x B x H) in cm (open): 160,3 x 65,8 x 146,6
 • Afmetingen (L x B x H) in cm (gesloten): 136,5 x 59,8 x 115,6

Conclusie

De Campingaz 4 Series Classic EXS 4 brander is een volledige buitenkeuken. Gemaakt voor het gemak en de grotere groepen. Nodig je een groep mensen uit, dan is het klik, klak, klaar en de 4 branders maken jouw BBQ direct klaar voor gebruik. Al zal de doorgewinterde pitmaster wellicht adviseren om ook een gasser voor te verwarmen. Ik zeg, gewoon direct vlees erop een knallen! Ohja, de conclusie. Deze gasbarbecue is stijlvol, groot, compleet en erg gemakkelijk te bedienen. Bij de buitenkeukens is het lastig onderscheid meten, omdat alle branders ongeveer hetzelfde resultaat geven. Een plus is dat de roosters van deze jongen vaatwasserbestendig zijn, dat je een extra brander hebt in vergelijking met onze andere reviews en dat je allerlei leuke accessoires gemakkelijk kunt toevoegen door het middelste rooster te verwijderen. Dit maakt deze barbecue wat mij betreft tot een grote winnaar, voor een grote (doel)groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments on “Review: Campingaz 4 Series Classic EXS (Gas BBQ)”

 1. Beste Jeroen,
  Deze roosters mag je juist niet in de vaatwasser doen, maar je moet de etensresten op de hoogste stand verkolen en afborstelen. Daarna invetten, inbranden en herhalen. Zo blijven ze jaren lang goed. Gietijzer roest namelijk en zeep ontvet het geheel. De geëmailleerde stalen roosters van de goedkopere 4 series mogen wel in de vaatwasser.

 2. Hoi Rigo
  Ik wil heel graag op m’n bbq(campingaanbod 4 series classic ls plus D)kippenpoten gaan garen op 60 a 70 graden ongeveer 6 uur om uiteindelijk poulchicken te gaan maken.
  Hoe regel ik dat de temp zo gaat worden? Want met 3 branders zit hij nog op 175 graden maar wil ook niet dat de ene helft al gaar is en de andere helft niet.
  Ik wil hem graag op het bovenste gedeelte laten branden Mvg yvonne

 3. Hi Yvonne, voor pulled porc en chicken moet je kleine ruimte kunnen afdekken en stomen.
  Probeer het eens met één pit aan en die op de laagste stand zetten?

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Accessoires system
 • Vaatwasserbestendig
 • Stijlvol en ruim

THE BAD

 • Geen
Jeroen
Jeroen: Redacteur en manusje van alles. | Cars | Gadgets | Home & Cooking | Redactie: Jeroen.rottier@gadgetgear.nl | Prive: info@jeroencornelis.nl

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram