Logo GadgetGear.nl
Bosch AQT 45-14
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch AQT 45-14 (hogedrukreiniger)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Relatief stil voor een hogedrukspuit
  • Accessoires op te bergen aan de machine zelf
  • Voldoende kracht en accessoires voor vrijwel iedere klus
  • Handige slanghaspel

THE BAD

  • Geen duidelijk plan om het stroomsnoer op te bergen

Het seizoen van de hogedrukreiniger is weer aangebroken. De terrassen mogen weer schoon en de auto verdient ook weer een beurt. Binnen het Innovatieve Huis zijn we op zoek gegaan naar de meest innovatieve hogedrukreiniger. Dit is de Bosch AQT 45-14 geworden.

Unboxing

Wij ontvingen de Bosch AQT 45-14 met het accessoire pakket. Dit bestaat eigenlijk vooral uit de AquaSurf 280 terrasreiniger met een diameter van 24 CM. Een handige schijf die voorkomt dat je zelf al te nat wordt tijdens het afspuiten van het terras. Verder zitten er enorm veel accessoires in de doos zelf. In de doos van de hogedrukreiniger zit de hogedrukreiniger zelf al volledig geassembleerd. Je hoeft alleen de accessoires uit te pakken en aan de unit te klikken. Inderdaad. Vrijwel alle accessoires zijn gemakkelijk aan de spuit te klikken en op die manier te bewaren. Handig!

Design

Alles draait om gemak bij deze stevige jongen. En dat beperkt zich niet tot de mogelijkheid om vrijwel alle onderdelen op te bergen aan één van de clips achterop de unit. Zo zit er een handvat op van een stevige aluminium constructie. Deze is uitschuifbaar en in hoogte aan te passen op jouw eigen lengte.

De hogedrukslang zit met een haspel bovenop de spuit. Zo voorkom je dat het onhandige ding alle kanten op kronkelt in je schuurtje. Er zit zelfs een handige vergrendeling ingebouwd zodat deze onder druk van de slang, zichzelf niet kan afwikkelen. Hier is gewoon enorm goed over nagedacht.

Ook de wielen van de Bosch AQT 45-14 hebben de nodige aandacht van de ontwerpers gekregen. Mooie velgen met dikke, rubberen wielen zorgen ervoor dat je de Bosch AQT 45-14 over elk terrein kunt trekken.

Voor het stroomsnoer lijkt niet echt iets bedacht om deze op te wikkelen. Ik wikkel hem gewoon om de accessoires op de achterkant heen. Dat gaat prima.

Specs

De Bosch AQT 45-14 trekt een vermogen van 2.100 Watt en bouwt met haar motor 140 bar aan druk op. Onder deze druk spuit de hogedrukspuit 450 liter per uur. Het water mag een aanvoertemperatuur van maximaal 40 graden hebben zonder dat dit echt invloed heeft op de koeling van de motor. Gebruiken in volle zon hoeft dus geen probleem te zijn. Aanvoeren van water kan gewoon met behulp van de bekende ‘Gardena’ koppelingen. Bovendien levert Bosch ook een koppeling mee om Kärcher accessoires op de Bosch AQT 45-14 gebruikt kunnen worden.

Aan de Bosch AQT 45-14 zit een stroomsnoer met een lengte van 5 meter. De slang van de hogedrukspuit heeft een lengte van 8 meter. Je kunt dus tot 13 meter van het stopcontact gebruik maken van de hogedrukspuit.

Bosch levert zowel een Roto Fan lans mee als een Vario Fan Lans. De inzet van deze twee lansen hangt een beetje samen met het doel. Voor de auto gebruik ik vooral de Roto Fan voor de wielen terwijl ik de Vario Fan gebruik voor de rest van de auto. Het 90-graden mondstuk gebruik ik om gemakkelijk de wielkasten te weinigen. Daarnaast gebruik ik voor dit doel het zeepreservoir. Daarmee kan ik tot ruim een halve liter aan zeep mee laten spuiten. Zeker in combinatie met de meegeleverde borstel, erg handig.

Gebruikservaring

Het eerste dat opvalt is dat de Bosch AQT 45-14 is uitgerust met een slimme motor. Vraag je geen water door de hendel op de lans in te drukken, zal de motor ook niet aanslaan om druk op te bouwen. Dit in tegenstelling tot vele goedkope hogedrukspuiten waarbij je de motor non-stop hoort draaien en dus ook non-stop een hoog vermogen uit het stopcontact trekt.

Iets anders dat opvalt is hoe enorm stil de hogedrukspuit is. Natuurlijk hoor je hem wel, maar in verhouding tot wat ik gewend ben… de gele spuit van twee huizen verderop komt qua geluid over mijn Bosch AQT 45-14 heen.

De hogedrukspuit is ook zo goed mogelijk waterdicht gemaakt. Dat wil zeggen dat ik hem meerdere keren heb afgespoten zonder kortsluiting te veroorzaken. Wel in staande positie uiteraard. Bosch heeft dus veel aandacht besteedt aan de veiligheid van het systeem.

De AquaSurf 280 terrasreiniger houdt mijn benen tijdens het schoonspuiten van het terras aardig droog. Bovendien ligt de snelheid waarop ik de algen van het terras spuit lekker hoog. Wat de spuit niet van de tegels krijgt zijn korstmossen. Dit is zo ongeveer de heftigste vorm van natuurlijke aanslag die je op een tegel tegen kunt komen. Met de roto of vario lans zijn die plekjes alsnog bij te werken. Denk er wel aan dat je niet al te snel met de AquaSurf 280 terrasreiniger over de tegels vliegt. Dan krijg je allerlei cirkels in het vuil te zien. Geef de AquaSurf 280 terrasreiniger gewoon de tijd om de tegels schoon te spuiten.

Overige accessoires

Naast de vele accessoires die Bosch standaard mee levert, heeft het bedrijf nog meer in petto om de functies uit te bereiden. Zo is er de AquaSurf 280 multi-oppervlakreiniger om verschillende oppervlakken goed mee af te spuiten, een zuigmond om de hogedrukspuit in te zetten als waterpomp en nog veel meer. Dat laatste is interessant omdat de Bosch AQT 45-14 compleet zelf aanzuigend is. Ook zonder waterdruk kan deze dus gebruikt worden. Een mooi stukje modulair gereedschap dus.

Conclusie Bosch AQT 45-14

Een terrasje reinigen, een auto afspuiten. Het zijn taken die je doorgaans met de meest simpele hogedrukspuit wel voor elkaar krijgt. Toch is er een belangrijk verschil. Niet alleen in motorkracht, maar vooral in comfort. Comfort tijdens gebruik en comfort tijdens het opbergen. In multi-inzetbaarheid. In eindresultaat. Toen ik aan deze test begon had ik het idee dat ik hier een machine in de hand had die vooral groter en zwaarder was, met een paar handigheidjes. Maar de Bosch AQT 45-14 blijkt zoveel meer. Hoewel mijn oude hogedrukreiniger nog prima is, doe ik hem met liefde voor deze krachtpatser aan de kant. De Bosch AQT 45-14 is gewoon aan alle kanten goed doordacht.

Beschikbaarheid

De Bosch AQT 45-14 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.