Review: Barbecook Otto (rookoven)

Barbecook Otto

In al het BBQ geweld zou je zo af en toe vergeten dat er ook nog zoiets ‘simpels’ is als een rookoven die je al het werk uit handen neemt. En dan niet een model dat meteen een vierkante meter tuinoppervlak inneemt, laat staan de nodige moeite vraagt om te onderhouden, maar gewoon een rookoventje waar je even snel een stukje vlees in rookt. Bijvoorbeeld de Barbecook Otto.

Unboxing

Natuurlijk hebben we een unboxing voor je. Hierin laten we je ook deels zien hoe je de Otto in elkaar zet. Het zijn de poten en handvatten die er nog even aan moeten worden gezet. Met een sleuteltje, een schroevendraaier en het liefst een hulpje, zit het zo in elkaar.

Design

Qua design weet Barbecook wel wat het doet. De Otto is geen standaard zwarte rookoven zoals je die overal tegenkomt. In plaats daarvan is het een prachtige glanzende koker met houten handvatten die één en al mannelijkheid uitademen. Een beetje wat Heineken met The Sub heeft gedaan, maar dan voor vlees in plaats van bier. Hoe dan ook, een rookoven waarvan ik wel enthousiast wordt. Bedenk je wel dat deze rookoven elektrisch is en niet echt een apparaat om dag en nacht buiten te laten staan.

Wat ook opvalt is dat het design aardig ad-hoc is. Met simpele vormen en materialen iets in elkaar zetten dat gewoon werkt. Maar stiekem ook schreeuwt om een versie 2.0. Zo ligt het elektrische warmte element deels tegen de onderkant van de buis aan waardoor het element veel energie verliest aan het opwarmen van het metaal. Dit terwijl we juist stralingswarmte en rook willen opbouwen. Een dubbele wand zou fijn zijn geweest om ook hier op stroom te besparen. Ook zien we de schroefgaten in het handvat naar boven wijzen waardoor hier vocht in kan komen te staan. Daarvoor hoeft het niet te regenen. Een kind met een waterpistool kan hier ook voor zorgen. Voor het gevoel zit het handvat dus ondersteboven gemonteerd. Maar op de site van Barbecook zien we dat dit toch echt de bedoeling is.

Meer ad-hoc design zien we in de deksel die niet helemaal open kan. Het handvat van het warmte-element zit dan in de weg. Ook zien we (en dat zie je in de unboxing) dat er te weinig kwaliteitscontrole is in het fabricageproces. Het rooster is niet volledig afgewerkt of heeft last van roestplekjes. Bovendien is een deel van de spijlen verbogen. Ook de onderkant van de ronde Otto is ergens in het proces een stukje platgedrukt. Dit is het tweede Barbecook product dat we uitpakken en het tweede waarbij we dit soort fouten zien. Ik betaal graag een tientje meer voor een product als dit als er een extra persoon in het proces wordt betrokken die controleert of alles er netjes uitziet. In de garantievoorwaarden laat Barbecook overigens ook weten dat je dit soort probleempjes niet onder garantie kunt claimen.

Waarschuwing

Wees sociaal tijdens het gebruik van de Barbecook Otto en denk aan je buren. Zet de Otto ergens midden in je tuin zodat de rook goed weg kan en anderen niet tot last is. Een rookoven veroorzaakt nou eenmaal meer rook dan een BBQ.

Werking

Maar dan het positieve verhaal. Want ondanks de matige afwerking van de Barbecook Otto, is het rookoventje simpel maar briljant. Je legt het vlees op het rooster met een vet opvangschaaltje er meteen onder. Daaronder, meteen boven het warmte-element, komt een schaaltje waar je jouw rookhout op legt. Eerst even laten weken natuurlijk. Een handje vol is al voldoende voor een hele kip.

Stekker in het stopcontact en… wachten maar! Binnen no-time zie je de eerste kleine rookpluimpjes uit de Otto ontsnappen. Temperatuur regelen is niet nodig. Alles gaat automatisch en van verbranden lijkt geen spraken te kunnen zijn.

Houdt er wel rekening mee dat de Barbecook Otto een rookoven is voor het zogenaamde warme roken. Koud roken behoort dus niet tot de mogelijkheden… tenminste… als je een kleine generator hebt die onderin past, is het best mogelijk. Maar het vraagt even wat creativiteit.

Een nadeel van de constructie is natuurlijk wel dat je geen zicht hebt op het vlees. Overigens is dat bij vrijwel alle rookovens het geval. Dit los je op met een thermometer waarvan de sensoren aan een langere draad zitten. Denk er wel aan om deze niet pal naast het warmte-element te leggen. De siliconen coating die doorgaans over die snoeren zit, zal gewoon smelten. Laat hem klemmen langs de deksel wanneer je die dicht doet. Natuurlijk kan dit een draadbreuk veroorzaken. Een oplossing is om met een ijzerzaag voorzichtig even een spleetje te zagen in de Barbecook Otto.

Conclusie Barbecook Otto

Als je de BBQ boeken er op naleest, lijkt het roken van vlees, vis en groenten een enorme klus. Met de Barbecook Otto bewijst het bedrijf dat roken ook voor de absolute dummie haalbaar is. Al is een kernthermometer wel echt een essentiële accessoire. Als Barbecook niet zo slordig was tijdens de fabricage van deze rookoven, hadden ze de volle vijf sterren ontvangen. Nu moeten ze het met vier doen.

Beschikbaarheid

Wij vonden de Barbecook Otto bij fonQ. FonQ is het verrassende en inspirerende warenhuis met ruim 60.000 mooie producten op het gebied van wonen, koken en lifestyle. Vind jouw mooi bij fonQ!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Simpel maar slim ontwerp
  • Stoer uiterlijk
  • Niets in te stellen
  • Erg laag risico dat jouw stukje vlees zal verbranden

THE BAD

  • In de productie wordt duidelijk te weinig op kwaliteit gelet. Een kleine imperfectie mag, maar bij meerdere zijn we toch echt streng.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.