De innovatie van de Kamado BBQ

Ooit was er eens… De kolen BBQ… De BBQ waar je niet alleen moeite voor moest doen om hem aan te krijgen, maar ook om hem aan te houden… Om de temperatuur onder controle te houden… De BBQ die je het hele jaar door in de tuin liet staan… Achterin de tuin. Het bleek een onding. Met de komst van de Kamado zijn we weer helemaal om. Willen we weer aan de kolen. Willen we ons vlees weer ruiken. Maar hoe kan het dat een Kamado zo ontzettend plezierig is om te gebruiken?

Niets is zo comfortabel als een BBQ op gas of elektra. Vooral als ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Maar wil je een beetje karakter aan je vlees meegeven, moet je gaan klooien met rookboxen op de branders. Dat is lastig, vervelend en oncomfortabel. Bovendien is het rookaccentje van een kooltje of briket nauwelijks te repliceren.

Maar laten we eerst even naar de oorsprong kijken. De Kamado die wij kennen is namelijk niet de Kamado zoals die in de Japanse taal beschreven is. Daar is de Kamado een fornuis dat wordt opgestookt met kolen. Daar moeten dus pannetjes op. Een kleine kamado noemen ze daar een mushikamado, maar die term kom je in BBQ land eigenlijk niet tegen.

Het was de Big Green Egg die als eerste keramische BBQ in Nederland furore maakte met haar Kamado BBQ’s. Andere merken konden natuurlijk niet achterblijven en introduceerden hun visie op de Kamado. Één van de meest succesvolle Nederlandse merken hierin is The Bastard die ook wel bekend staat als The Black Bastard.

Een goede kamado is een Kamado die haar warmte lang vasthoudt en gewoon in weer en wind buiten kan staan. Om dit voor elkaar te krijgen gebruiken de serieuze merken Cordieriet. Een innovatieve kleisoort die perfect is om een BBQ van te bakken. Cordieriet is namelijk niet alleen zeer weerbestendig, het kan de warmte van de kolen ook langdurig vasthouden en afgeven.

Hier zit ook het enorme verschil in kwaliteit tussen de merken en met name de huismerken. We hebben huismerk kamado’s gezien die geen Cordieriet gebruiken. Die zelfs een compleet andere kleur van binnen hebben. Nu is het niet zo dat we zeggen dat die niet het hele jaar door buiten kunnen blijven staan, maar er zal vast een verschil zijn. Immers blijven de grote merken werken met dit Cordieriet. En dan is er nog de dikte. Een dikkere wand houdt de warmte veel langer vast dan een dunne en kan ook net even wat beter met lichte stootschade overweg.

Lang leek de ontwikkeling binnen de kamado’s stil te staan, maar daar komt nu ook verandering in. We zien merken zoeken naar nieuwe manieren om jou als klant over de streep te trekken. Zo zagen we vorig jaar de eerste woodchippers. Lange schepjes die je onder het rooster door kunt steken om rookhout en kolen toe te voegen. Er zijn ventilatorkits om te zorgen dat je de temperatuur nog gemakkelijker op kunt stoken en dan zijn er nog roosters met een klepje. Voor al die systemen zonder woodchipper. Reden genoeg voor webshops als Kamado Express om nieuwe, innovatieve accessoires toe te blijven voegen aan het assortiment.

Heb je een Bastard of andere Kamado in de achtertuin staan, denk dan ook even aan je verzekering. Niet iedere verzekeraar dekt diefstal van deze beauties omdat ze ontzettend geliefd zijn. Onze collega’s van JFK schreven al eens over BBQ’s en verzekeringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.