Hier op GadgetGear.nl schrijven we al een tijdje over 3D printers en experimenteren we er zelf momenteel ook op los. Hoewel de 3D printer inmiddels goedkoop genoeg is om de huiskamer binnen te dringen, blijft het een lastig onderwerp. Dit terwijl engineers in de industrie er steeds meer gebruik van maken om onze gadgets te printen.

Naast dat we de afgelopen jaren een enorme prijzenslag in 3D printers hebben gezien, begint de technologie zich steeds beter te ontwikkelen. We kunnen met meer en meer bijzondere materialen printen en ook in fijnere resoluties. Dat laatste is weer van groot belang om iets te printen dat we echt als mooi ervaren in plaats van de geribbelde objecten die juist zo typisch voor 3D prints zijn.

Ruim een jaar geleden was het Philips die voor het eerst 3D prints inzette in een product dat consumenten op maat konden laten ontwikkelen. In dit geval een printer. Alle interne onderdelen kwamen voort uit traditionele productieprocessen terwijl de body precies zo werd als wij hem ontwierpen.

Ook Activision zet inmiddels met haar Skylanders in op 3D printing. In de nieuwste Skylanders Imaginators is het mogelijk om zelf een Skylander te ontwerpen en deze in 3D te laten printen. Een bijzondere ervaring, al koop je voor de prijs van vier van deze poppetjes al je eerste simpele 3D printer ;-).

We hebben huizen geprint zien worden, maar Adidas heeft ook al lagen zien dat het in staat is om schoenen in 3D te printen. Het grote voordeel zit hem in de structuur van de zool in de schoen. Met de 3D printer kunnen nieuwe structuren worden gevormd om de kussenfunctie verder te optimaliseren. Daarnaast zijn er nu al ideeën om auto-onderdelen in 3D te printen om zo de beschikbaarheid te vergroten en transportkosten en bijbehorende milieubelasting te verkleinen. Er staat ons dus nog heel wat te wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.